Home Lifestyle Film Horrorfilms zijn een goede remedie tegen de angst die je voelt door...

Horrorfilms zijn een goede remedie tegen de angst die je voelt door de coronacrisis

Een avondje griezelen zorgt voor meer veerkracht.

horrorfilms
© Evolution Entertainment & Dreamworks Pictures

Het coronavirus is helaas nog steeds onder ons en de maatregelen zijn opnieuw verstrengd. Raak je hierdoor soms in paniek of voel je je angstig? Dan hebben we een tip voor je. Uit onderzoek blijkt dat het helpt om naar horrorfilms te kijken.

Sinds maart staat onze wereld een beetje op z’n kop. Door de uitbraak van het coronavirus lijkt niks nog hetzelfde. We moeten overal een mondmasker dragen, voor middernacht thuis zijn en onze handen ontsmetten. We mogen onze vrienden of familie geen knuffel meer geven of zelfs niet meer zien en we kunnen niet meer gaan eten in ons favoriete restaurant. Dat alles maakt ons natuurlijk wat eenzaam, verdrietig en ook angstig. Voor wie het de laatste tijd wat moeilijk(er) heeft, hebben Amerikaanse onderzoekers nu een leuke tip.

Horrorfilms en thrillers

Uit een onderzoek blijkt dat kijken naar horrorfilms helpt om je minder bang te voelen tijdens deze pandemie. De studie werd uitgevoerd door de National Library of Medicine in Maryland bij meer dan driehonderd mensen. Via een vragenlijst gingen de onderzoekers na hoe de ondervraagden omgingen met de lockdown en of ze een voorliefde hadden voor horrorfilms. Ze zagen dat deelnemers die vaak met de stuipen op het lijf in de zetel zitten een grotere psychologische weerstand hebben tegen de angst van de pandemie. Een avondje griezelen zorgt dus voor meer veerkracht.

Hoe komt dit nu? Door te kijken naar enge films en series beginnen we meer na te denken over hoe we onszelf zouden gedragen in die levensbedreigende situaties. Hoe zou je een geest proberen vatten die ronddwaalt in je huis? Op welke manier zou je die zombies een kopje kleiner maken? Die informatie kan, wanneer we zelf echt in gevaar zijn heel waardevol zijn en zelfs van pas komen. Een tweede reden is het besef dat personages in films als  ‘Scream’, ‘Paranormal Activity’ of ‘The Ring’ het nog een pak zwaarder te verduren krijgen dan ons. ‘Kijken naar horrorfilms waarin mensen geconfronteerd worden met een nog gruwelijkere realiteit kan de werkelijkheid helpen relativeren‘, aldus psychiater Dirk De Wachter.

Gelukkig voor ons is het volgende week Halloween! Wie inspiratie zoekt voor een spannende avond, kan in dit lijstje misschien wel de ideale Netflixfilm vinden. Ook Streamz+, de ‘Vlaamse Netflix’, heeft een indrukwekkend aanbod, met onder meer ‘Midsommar’, ‘Pet Sematary’, ‘Yummy’ en ‘The Cabin in the Woods’.

Meer toffe ideetjes voor op Halloween:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.