Home Lifestyle Dieren UITGETEST: hoe hondvriendelijk is het allereerste bewaakte hondenstrand?

UITGETEST: hoe hondvriendelijk is het allereerste bewaakte hondenstrand?

Middelkerke opende vorige week als eerste Vlaamse (kust)gemeente een bewaakt hondenstrand.

© Jolien Meremans

Middelkerke kwam eerder dit jaar met een heuse primeur op de proppen: de kustplaats zou deze zomer het allereerste bewaakte hondenstrand van Vlaanderen openen. En jawel hoor, vorige week mochten de eerste viervoeters het strand verkennen. Maar hoe hondvriendelijk is het strand nu echt? Redactrice Jolien en haar beagle Ollie testten het uit!

Honden zijn – op een paar tijdstippen en onbewaakte hondenstranden na – in de meeste kuststeden gedurende de lente en zomer niet welkom op het strand, zelfs niet als ze aan de leiband hangen. Begrijpelijk, maar dat maakt het voor hondenbaasjes niet altijd even makkelijk om naar de kust af te zakken. Daar wil de gemeente Middelkerke nu verandering in brengen met het allereerste bewaakte hondenstrand van Vlaanderen. Dat wil zeggen dat je er met je hond wél het strand op mag en in de zee mag duiken. Ik trek met mijn lief en viervoeter Ollie naar de badplaats om het strand zelf eens uit testen.

In the middle of nowhere

Als kind spendeerde ik elke zomer op het strand van Middelkerke, dus ik ken de badplaats als mijn broekzak. Of dat dacht ik toch, want mijn eerste poging om het hondenstrand te vinden is mislukt. Hoewel ik op onze gps ‘hondenstrand Middelkerke‘ opzocht, staan we nu op een afgelegen en onbewaakt hondenstrand. Ollie staat te popelen om het hoe dan ook te ontdekken, maar de gigantische borden die op de dijk staan, maken duidelijk dat het hier geen bewaakte zone is. Er lopen wel honden, maar géén redders. We staan dus op het verkeerde strand. Blijkbaar ligt het bewaakte hondenstrand nog een kleine 7 kilometer (!) verderop en dus niet meer in Middelkerke zelf, maar wel tussen Westende en Lombardsijde.

© Jolien Meremans

Na wat opzoekingswerk kom ik erachter dat het hondenstrand dus niet aan de mooie en vertrouwde zeedijk van Middelkerke ligt, maar wel aan de vroegere camping Crystal Palace. Dan maar richting Nieuwpoort rijden, want het hondenstrand ligt aan de allerlaatste redderspost van Middelkerke, bijna op de grens met Nieuwpoort. Met andere woorden: in the middle of nowhere, want je hebt er langs het strand geen cafés, ijssalons of pannenkoekenhuisjes. Ik ben teleurgesteld en voel mij een beetje benadeeld wanneer we de parking eindelijk vinden. Op het eerste gezicht valt er namelijk niets te beleven.

Ollie daarentegen is wél enthousiast om het strand te ontdekken. Wel moeten we hem koest houden, want zijn leiband mag niet langer zijn dan 2 meter, wat betekent dat wij hem nauwelijks vrijheid kunnen geven. We houden ons aan die afspraak, maar er zijn helaas andere baasjes die dat niet doen, zelfs niet op de parking. Ollie wordt nog voordat hij de koffer uit kan springen langs alle kanten – gelukkig wel op een speelse manier – aangevallen. En in de verte zien we hoe een vrouw tevergeefs haar hond probeert te vangen. Dat belooft…

Zwemmen aan de leiband

Op het strand zelf is het lekker rustig, en daar zit het slechte weer ongetwijfeld voor iets tussen. Jammer genoeg lopen ook hier de meeste honden gewoon los. Oké, het is rustig, maar afspraken zijn er nu eenmaal om na te leven. We krijgen nu eindelijk een hondenstrand, laten we daar alstublieft ook dankbaar voor zijn. Het lijkt erop dat de regels niet voor iedereen duidelijk zijn. Gelukkig houden de redders  hier gelukkig wel een oogje in het zeil. Zij zijn trouwens opgeleid om om te gaan met agressieve honden, en dat zorgt ervoor dat we met een gerust hart kunnen wandelen tussen de andere loebassen.

Een andere regel die we moeten respecteren, is uiteraard het oprapen van hondenpoep. Iets waar iedereen zich gelukkig wél aan lijkt te houden. Het enige nadeel? De vuilbakken die op het strand staan zijn duidelijk niet bestemd tegen rukwinden. De eerste vuilnisbak die we tegenkomen, ligt namelijk al omver. We maken een kleine wandeling op het strand, maar aangezien er op een paar schattige puppy’s na niet echt veel te beleven valt, besluiten we om huiswaarts te keren. We doen nog een laatste poging om Ollie te laten zwemmen, maar met een leiband die maar 2 meter lang mag zijn, is dat zowel voor ons als voor hem niet echt aangenaam.

© Jolien Meremans

Om een lang verhaal kort te maken: voor wie in de buurt van het hondenstrand verblijft of er en passant even halt kan houden, is het een toffe plek om je hond uit te laten. Maar om enkel en alleen voor het hondenstrand helemaal naar Middelkerke te rijden? Neen, dat zou ik niet aanraden, tenzij de gemeente haar beloftes waarmaakt en activiteiten op het strand organiseert. Voorlopig kan je naar mijn mening gewoon beter naar een onbewaakt hondenstrand trekken waar je viervoeter wél los mag lopen en waar jij ondertussen van een lekker ijsje kan smullen. In Oostende mag je hond trouwens voor 10u ‘s ochtends en na 20u ‘s avonds gewoon loslopen op het strand.

Wil je zelf wat dieper de zee in met je hond? Dan kan je misschien wel beter richting het bewaakte hondenstrand van Middelkerke trekken. Al zullen sommige hondenbaasjes zich dan wel aan de regels moeten houden. Zo kunnen we misschien in de toekomst ook naar andere bewaakte hondenzones trekken waar er toch nog iets meer te beleven valt.

Nog meer uitgetest: