Home Lifestyle Hotspots UITGETEST: hoe magisch is een pretpark nog postcorona?

UITGETEST: hoe magisch is een pretpark nog postcorona?

Wij bezochten de Efteling mét veiligheidsmaatregelen.

efteling
© Tiffany Hermans

Stilletjesaan ontwaken we uit onze coronaslaap en durven we al eens een stapje buiten ons kot te zetten. Het leven dat we kenden, wordt terug hervat, maar dan toch eventjes wat anders, corona is immers nog steeds in ‘t land. Zo opende de sprookjesachtige Efteling ook weer z’n deuren met verschillende maatregelen. Wij namen een kijkje in de Wereld vol Wonderen na de lockdown.

Stickers op de grond, overal ontsmettingsgels, schermen tussen de wachtrijen, extra infopanelen en extra toiletten. Het is maar een deel van de maatregelen die genomen zijn om de bezoekers van de Efteling een magische én veilige dag te bezorgen. Nieuwsgierig trek ik samen met mijn vriend voor een dagje naar de Efteling om het park met de nieuwe maatregelen te ontdekken.

Al bij aankomst hoor je die maatregelen uit de luidsprekers komen. Het park herinnert je er, tussen de vrolijke deuntjes heen, aan dat je altijd voldoende afstand moet houden en de richtlijnen in het park moet naleven. Check! De poorten voor de grote ingang zijn open, maar een medewerkster houdt nauwlettend in de gaten of er niet te veel mensen aan de kassa staan. Als dit wel het geval is, houdt ze bezoekers tegen. Voor de ingang vind je trouwens al een toilet, eentje die er speciaal voor de maatregelen geplaatst is, naar mijn gevoel. Vanaf de ingang zie je al rode en witte strepen op de grond. Op de witte mag je met je gezin staan, op de rode niet. Zo blijft er voldoende afstand tussen alle bezoekers.

Voorstekende spoken

Nadat ik het park betreed, bevind ik me tussen alle andere bezoekers, en lijken de maatregelen plots weg te vallen. Mensen lopen van hier naar daar en kijken niet al te goed om zich heen. Moest je me op dit moment vertellen dat corona voor eens en voor altijd verslagen was, zou ik het geloven. Ik besef natuurlijk volledig dat het, na de inspanningen van het pretpark, de bezoekers zijn die hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Maar dat blijkt voor sommigen moeilijk, nochtans vliegen de informatieborden en de ontsmettingsgels je om de oren in het park. Volgens algemeen directeur Fons Jurgens zijn de bezoekers erg divers: ‘Er zijn mensen die veel voorzichtiger zijn en die het prettig vinden dat er strepen op de grond staan en dat we hekken hebben neergezet. Anderen doen dan weer alsof er niets aan de hand is waardoor het publiek redelijk onvoorspelbaar is. Toch moeten we, ondanks al onze maatregelen, nog steeds mensen aanspreken dat ze die anderhalve meter afstand moeten aanhouden.’

Ter illustratie van Fons zijn woorden neem ik onze eerste attractie Spookslot erbij. Aan de ingang staat een ontsmettingsgel én een infobord. Op het bord staan vier specifieke maatregelen. Allereerst: ga in een keer met je gezin naar binnen zodat er niemand later nog moet aanschuiven. Punt twee: op de witte strepen mag je staan, op de rode niet. Ten derde: plaatsen kan je niet kiezen en worden toegewezen door de medewerkers. Ten slotte mag je de wachtrij en de show niet verlaten. Allemaal logische regels, lijkt mij. Toch verdwijnt die anderhalve meter afstand weer als sneeuw voor de zon in de wachtrij van de attractie. Ik vraag me oprecht af of mensen met opzet zo dicht tegen elkaar staan of dat ze er gewoon niet aan denken. Voordat je de attractie binnengaat, krijg je per gezin een nummertje. De Efteling reikt dus alles aan om de afstand te bewaren, maar de bezoekers werken nauwelijks mee.

Korte wachttijden en dubbele pret

Niet alleen de oudere attracties zijn goed uitgerust, ook de nieuwste is helemaal coronaproof. Tussen de wachtrijen zitten er schermen en op de grond plakken stickers. De Efteling heeft namelijk niet stilgezeten en bouwde tijdens de lockdown verder aan zijn allernieuwste attractie Max & Moritz. ‘Er is ruim anderhalf jaar aan het project gewerkt en toen in maart de coronacrisis uitbrak in Nederland, liepen we wel wat vertraging op. Het plan was om deze attractie te openen in het voorjaar van 2020, wat nog net gelukt is’, vertelt Fons Jurgens. Wij mogen alvast een dag voor de opening een exclusief ritje maken. De oude bobsleebaan maakte plaats voor een nieuwe, dubbele familie-achtbaan die er op het eerste gezicht redelijk rustig uitziet. Dat schijn kan bedriegen, heb ik aan den lijve mogen ondervinden. Zowel de blauwe als de groene zeepkisten doen twee rondjes op het parcours met een tamelijk pittige snelheid, die bij de tweede ronde nog wat opgedreven wordt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ondanks dat de attracties allemaal op een derde van hun normale capaciteit draaien, vallen de wachttijden echt goed mee. Via de Efteling-app kan je trouwens bekijken hoelang het (ongeveer) zal duren voordat je aan de beurt bent. Ik heb het gevoel dat het soms sneller vooruitgaat omdat er minder volk kan aanschuiven. De wachtrij van de Vliegende Hollander doen we in zo’n halfuurtje. Omdat die zo populair is, wordt er een extra lange wachtrij voorzien en maakt de rij een ommetje rond de attractie. Zoals bij alle andere attracties staat er ook hier weer een ontsmettingsgel aan de ingang van de wachtrij.

Holle bolle Tiff heeft honger

Een van de voordelen aan een pretpark bezoeken in coronatijd? Karretjes voor jezelf hebben! Omdat er in de attractie zelf ook rekening gehouden wordt met de afstandsvoorschriften, zit je vaak alleen met je bubbel in een karretje. In de wildwaterbaan hebben we een ronde band voor ons twee, tijdens de Droomvlucht vliegen we alleen uit en in de Symbolica zoeven we er ook met z’n tweeën vandoor. Het voelt dus een beetje aan alsof we vips zijn. Krijg je van alle avonturen honger of dorst, dan kan je nog steeds terecht in de verschillende restaurants. Als je op voorhand je bestelling plaatst via de app, verloopt alles nog vlotter en veiliger kan verlopen.

Eerlijk gezegd is het wel eventjes wennen aan de verschillende maatregelen. Soms betrapte ik mezelf erop dat ik te dicht bij andere bezoekers kwam, want in de drukte wordt afstand bewaren plots moeilijker. Het aanschuiven met de witte en rode strepen verliep dan weer wel heel goed. Van mij mogen ze die regel trouwens aanhouden, want zo staat er eens niemand in je nek te ademen. Doorheen de dag waste ik, zoals altijd, goed mijn handen en ontsmette ik ze nog eens extra voordat ik iets at. En die extra toiletten vind ik best handig, want zo hoefde ik er geen enkele keer aan te schuiven. De drukte in het park viel op zich ook goed mee, maar daar wordt dan ook streng op toegezien: ‘We zijn heel blij omdat we merken dat de mensen nog steeds graag naar de Efteling komen. Vooral in de weekends en in de vakanties is er heel veel vraag naar tickets. Voor een bezoek moeten zowel de bezoekers als de abonnementhouders wel even reserveren’, besluit Fons Jurgens.

Lees ook: