Home Lifestyle 7 tips om zoveel mogelijk geld te sparen voor je eerstvolgende droomreis

7 tips om zoveel mogelijk geld te sparen voor je eerstvolgende droomreis

© Pexels

Om het op z’n Johan Cruijffs te zeggen: elk nadeel heb zijn voordeel. Deze zomer gewoon in België blijven dus ook, want dat betekent dat je extra veel centjes aan de kant kan zetten voor die droomreis waar je al ja-ren naar uitkijkt. Tijd om die dromen binnenkort in vervulling te laten gaan en zoveel mogelijk geld te sparen, dus! Hoe je dat doet? Dankzij onze effectieve tips!

Het feit dat je deze vakantie voor een keertje niet op reis kan gaan, komt misschien heel hard aan, maar heeft ook zo zijn voordelen. Want dat betekent dat je het geld dat je normaal gezien aan die reis zou besteden in die verre droomreis kan pompen. Natuurlijk moet je voor een reisje naar Mexico, Nieuw-Zeeland of IJsland wel rekening houden met een groot budget en daar kan je maar beter goed op voorbereid zijn.

1. Download apps

Voordat je effectief voor je reis kan beginnen sparen, moet je goed weten óf er wel ruimte is om te sparen. Lijst je maandelijkse kosten op en probeer te achterhalen op welke dingen je kan besparen (lees: Starbucks-koffies, afhaalmaaltijden en je Netflixabonnement). De kans is groot dat jij niet alleen aan het sparen bent voor een reis, maar ook voor een eigen stekje of nieuwe auto. Reken (realistisch!) uit hoeveel je maandelijks aan de kant kan zetten en zorg ervoor dat je niet afwijkt van je ‘financieel plan’. Weet je niet hoe je daar in godsnaam aan kan beginnen of kan je door de bomen het bos niet meer zien? Schakel dan de hulp in van iemand die je vertrouwt en je op je fouten durft te wijzen en/of download een aantal apps die je helpen om maandelijks een bedrag voor je droomreis aan de kant te zetten.

Zo helpt het huishoudboekje van de app Moneon je om zowel je persoonlijke als gemeenschappelijke rekeningen in de gaten te houden. Je kan je uitgaven en inkomsten in categorieën onderverdelen om zo te achterhalen wat je gemiddelde uitgaven zijn en waar je eventueel op kan besparen. Net wat je nodig hebt, dus! Spendee geeft je dan weer de mogelijkheid om je budget op een eenvoudige en persoonlijke manier te beheren. Je kan de gegevens die je in de app verzamelt, exporteren in Excel of terugvinden in overzichtelijke infografieken. Toch nog te ingewikkeld? Wij verzamelden nog enkele andere makkelijke apps die je helpen om op het einde van de maand een klein budget aan de kant te zetten.

2. Open een aparte rekening

Je geld in een spaarpotje bewaren, dat is om problemen vragen, net zoals het gewoon op je bankrekening laten staan. Zo verlies je het overzicht en loop je de kans dat je je geld toch nog verkwist aan iets wat je eigenlijk niet nodig hebt. Open daarom een aparte rekening waarop je elke maand geld voor je droomreis kan overschrijven. Onze tip? Laat het geld automatisch overschrijven of stel op z’n minst een reminder in zodat het geen slapende rekening wordt. Je kan er ook voor kiezen om de rekening te blokkeren, zodat je het geld niet kan afhalen of gebruiken voor iets anders. Lijkt ons een strak plan!

3. Zoek een bijverdienste

Merk je dat je op het einde van de maand amper iets kan sparen? Zoek dan een bijverdienste en gebruik het extra geld dat je verdient enkel en alleen voor je droomreis. Laat het eventueel meteen overschrijven naar je aparte reisrekening. Ga babysitten, dogsitten of steek op zaterdag- en/of zondagochtend een handje toe bij de lokale bakker. Zo slaag je er makkelijk in om elke maand een mooi bedrag aan de kant te zetten.

4. Houd een bepaald budget voor ogen

Oké, het zal hoogstwaarschijnlijk nog wel even duren voordat je op droomreis kan vertrekken, maar probeer toch al een bepaald reisbudget voor ogen te houden. Zo heb je een doel waar je naartoe kan werken. Weet hoeveel geld je wil sparen voordat je je reis helemaal vastlegt en hou een bepaalde buffer in gedachten. Je spaart beter iets te veel geld dan te weinig.

5. Gebruik verschillende zoekmachines en probeer je kosten te spreiden

Niets houd je nu tegen om wel al op zoek te gaan naar de beste deals. Het is geen goed idee om alles in één keer te betalen, want dan bestaat de kans dat je op het einde van de rit plots geen geld meer over hebt. Door je kosten te spreiden heb je een beter zicht op je totaalbudget en hoeveel maanden je nog extra moet sparen. Het kan je trouwens heel wat centjes besparen door nu al te kijken naar de goedkoopste vliegtickets en accommodaties. Check dagelijks verschillende websites en vergelijk hun prijzen. Heb je het gevoel dat de prijzen plots een pak lager liggen? Twijfel dan niet om al een vliegticket te kopen, maar vergeet geen annulatieverzekering te nemen. Door nu al het een en ander vast te leggen en voorschotten te betalen verlicht je ook de kosten (en de stress) waar je tijdens of net voor je tripje rekening mee moet houden en weet je ruim op voorhand hoeveel geld je exact tijdens je reis kan besteden.

6. Probeer al je schulden af te betalen

Op de poef staan bij iemand terwijl je wel op reis vertrekt? Neen, dat raden we je niet aan. Het komt een beetje hypocriet over én je komt zo uiteindelijk in een vicieuze cirkel terecht, want de kans dat je dan ook tijdens je reisje nog eens bij iemand geld moet lenen (en achteraf weer afbetalen) is groot. Zorg er eerst voor dat je financieel stabiel bent en niet bij jan en alleman moet schooien om je eten te kunnen betalen. Hoe meer schulden je hebt voordat je op reis vertrekt, hoe meer onverwachte kosten waarmee je achteraf rekening zal moeten houden.

7. Ontwikkel gewoontes die je helpen om geld te besparen

Wij zijn gewoontediertjes, maar als het aankomt op geld, durven we de bal weleens misslaan. Oké, die nieuwe iPhone en hippe sneakers zien er heel verleidelijk uit, maar zorgen op het einde van de maand wel voor een nijpend en vooral pijnlijk tekort op je bankrekening. Probeer daarom om gewoontes te ontwikkelen die als vanzelfsprekend lijken en je helpen om geld te besparen. Om verrassingen op het einde van de maand te vermijden kan je je kredietkaarten bijvoorbeeld alleen gebruiken wanneer je op reis bent. Daarnaast kan je elke maand een bepaald vast bedrag aan de kant zetten waarmee je jezelf eens mag verwennen en dat je bijvoorbeeld kan gebruiken om toch die nieuwe sneakers te kopen of een bezoekje te brengen aan je favoriete barista. Wil je doodgraag een nieuwe smartphone of laptop aanschaffen? Probeer die dan niet op afbetaling te kopen, want dat betekent dat je elke maand nóg minder geld voor je reisje aan de kant kan zetten.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.