Home Lifestyle DIY: dit zijn de 7 makkelijkste fruit- en groentesoorten om zelf te...

DIY: dit zijn de 7 makkelijkste fruit- en groentesoorten om zelf te kweken

Of wat dacht je bijvoorbeeld van wat verse munt voor bij je zomerse cocktail?

aardbeien
© Jessica Lewis via Unsplash

Is jouw moestuin bijna klaar, maar twijfel je nog over wat je precies wil kweken? Neem dan zeker eens een kijkje in onderstaand lijstje. Wij hebben namelijk de makkelijkste fruit- en groentesoorten om mee te beginnen op een rij gezet.

1. Knoflook

Het allermakkelijkste wat je kan planten, is zonder twijfel knoflook. Knoflook bevat meerdere kloven die je op hun beurt opnieuw verder kan planten. Steek je knoflookteentje met de puntige kant naar boven in wat ondiepe grond. Al na enkele dagen zou je aan de oppervlakte een groene scheut moeten zien. Ondergronds is je teentje knoflook terwijl druk bezig met zich te vermenigvuldigen tot een volwaardige knoflookplant.

2. Munt

Ideaal voor al die zomerse cocktails binnenkort! Om zelf munt te kweken, hoef je geen groene vingers te hebben. Munt groeit namelijk heel snel waardoor het bijna vanzelf gaat. Wil je vermijden dat heel je tuin straks vol staat? Probeer het dan eerst met een iets grotere bloempot en één of twee plantjes. Meer heb je echt niet nodig voor een succesvolle oogst!

3. Aardbeien

De makkelijkste fruitsoort om zelf te planten, zijn aardbeien. Deze worden trouwens bij voorkeur in het begin van de lente geplant. Vaak zal je wel tevreden moeten zijn met een iets kleinere hoeveelheid, maar deze zitten wel bomvol smaak. Goed voor instant voldoening!

4. Radijsjes

Je kan al een bos radijsjes hebben een maand nadat je de zaadjes geplant hebt. Waarom zou je kiezen voor deze groentesoort? Je hoeft ze in tegenstelling tot andere groenten zoals bijvoorbeeld wortelen niet diep in de grond te planten. Daarnaast heb je er ook niet heel veel ruimte voor nodig en mag je de zaadjes dus gerust iets dichter bij elkaar in de aarde steken.

5. Tomaten

Tomaten kan je relatief makkelijk kweken, maar voor deze groentesoort moet je al iets meer moeite doen. Je hebt namelijk een tomatenspiraal of een steunstok nodig en daarnaast moet je ze ook regelmatig water geven. Ook moeten ze op een plek geplant worden waar ze een groot deel van de dag direct zonlicht krijgen. Als je tomaten wil planten, wacht je dus nog best even tot de zomer.

6. Courgettes

Ook courgettes kan je makkelijk zelf kweken, maar dan moet het wel warm genoeg zijn. Zo moet het gedurende een korte periode zeker 21 graden of warmer zijn. Om deze groente te planten, heb je wel iets meer ruimte nodig. Idealiter laat je telkens een kleine meter tussen. Verder is het ook belangrijk om je zaadjes voldoende water te geven.

7. Komkommers

Komkommers kan je na anderhalve maand al oogsten. Aangezien deze groentesoort eerder verticaal groeit, heb je bovendien ook meer ruimte om nog andere zaadjes in de grond te steken. Ook voor deze groentesoort wacht je wel best tot het buiten echt warm is. Eens je goed vertrokken bent, zal je bovendien merken dat je een hele mooie voorraad kan oogsten.

Lees ook: