Home Lifestyle 4 beginnersfouten die je maakt tijdens het verzorgen van je planten

4 beginnersfouten die je maakt tijdens het verzorgen van je planten

Kan jij nog wat tips gebruiken?

planten
© Huy Phan via Unsplash

Heb jij nog maar net ontdekt dat je groene vingers hebt? Dan kan je hoogstwaarschijnlijk wel wat tips gebruiken als het op de verzorging van je planten aankomt. Er zijn namelijk heel wat beginnersfouten waar je in kan vervallen, maar die hebben wij gelukkig op een rijtje gezet.

Was jij zo trots op je urban jungle, maar merk je dat een aantal van je planten het plots minder goed doen? Dan heb je wellicht zonder het zelf te beseffen een beginnersfoutje gemaakt. Onderstaande zaken moet je dan ook vermijden als jij jouw nieuwe huisgenootjes in topconditie wil houden.

1. Je snoeit je planten niet

Ben jij bang om je planten te snoeien omdat je vreest dat ze er anders niet meer zo mooi zullen uitzien? Dan moeten we je helaas teleurstellen, want een goede knipbeurt is soms exact wat jouw plant nodig heeft. Jij hoopt misschien dat de bladeren zich weer zullen herstellen, maar eens ze dor of verkleurd zijn, vragen ze veel energie. Het is daarom beter om de bladeren in kwestie af te knippen. Zo krijgen nieuwe bladeren de kans om te groeien en doet je plant het al snel een stuk beter.

2. Je geeft ze overdreven veel aandacht

In het begin kan je soms een beetje te enthousiast zijn als het op de verzorging van je planten aankomt. Een veelgemaakte fout is dat we planten namelijk veel te veel water geven. Tijdens de wintermaanden mag het wel iets minder. Zeker als je een aantal tropische planten in huis hebt zoals bijvoorbeeld een monstera. Ook is het gedurende deze periode normaal dat ze wat bladeren verliezen. Ze moeten het namelijk stellen met een stuk minder zonlicht.

3. Je verpot je planten niet

Je planten verpotten lijkt misschien eng als je het nog nooit gedaan hebt, maar als je het juist doet, geeft het net enorm veel voldoening. Het begin van de lente is hier alvast het ideale moment voor. Je hoeft je plant ook niet per se in een grotere pot te steken. Je plant in wat verse aarde steken, kan namelijk al helpen om hem mooier en beter te doen groeien. Wil jij toch liever wat grotere planten? Steek hem dan niet meteen in een veel grotere bloempot. Anders is het resultaat namelijk vaak nefast. Pak het dus zeer geleidelijk aan. Duurt misschien een beetje langer, maar zo krijg je wel het mooiste resultaat.

4. Je stoft ze nooit af

De meeste planten staan natuurlijk de hele tijd stil, dus je wil ze af en toe eens controleren op stof. Ga er dan ook eens voorzichtig met je vinger over. Zie je toch een subtiel grijs laagje op je vinger? Stof je planten dan af met een zachte borstel of met een vochtig doekje. Zo kunnen ze makkelijker ademen en zullen ze er beter uitzien én beter groeien.

Lees ook: