Home Lifestyle Food OPNIEUW BEWEZEN: pasta is geen dikmaker

OPNIEUW BEWEZEN: pasta is geen dikmaker

Een onderzoek uit 2016 kwam eerder al tot een gelijkaardige conclusie.

Close up of american chop suey - pasta dish with beef, tomato sauce, mozarella cheese, spices and parsley. Italian-American cuisine. White plate with steaming hot pasta and pan with rest dish on back; Shutterstock ID 442592482

Uit een onderzoek van twee jaar geleden bleek al dat pasta geen dikmaker is en nu komt de wetenschap opnieuw met bewijs. Uit een recente studie die gepubliceerd werd in BMJ Open blijkt namelijk dat je niet verdikt van een bord spaghetti te eten, maar dat je er net van kan vermageren!

In 2016 werden de eetgewoonten van meer dan 20.000 mensen geanalyseerd door de afdeling Epidemiologie aan het Instituut voor Onderzoek, Hospitalisatie en Gezondheidszorg in Pozzilli, Italië. Hier kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat pastaverbruik daadwerkelijk werd geassocieerd met een verminderde kans op obesitas en een afname van het BMI.

Uit het rapport bleek dat het volledig verbannen van pasta gaan juiste ingesteldheid is, maar dat je het gewoon met mate moet consumeren.

Nieuw bewijs

Nu – zo’n twee jaar later – komt een nieuw onderzoek met vergelijkbare resultaten. Hier werden zo’n 2.500 personen onderzocht die vooral voedingsmiddelen met een lage glycemische index (GI) aten zoals pasta.

Ben je nog niet zo bekend met deze term? De glycemische index wordt gebruikt om weer te geven hoe snel een voedingsproduct de suikerspiegel in je bloed doet stijgen. Voedingsmiddelen zoals melk, fruit, linzen én pasta hebben een lage GI. Deze zorgen ervoor dat je minder snel weer honger hebt en bijgevolg minder gaat snoepen. Producten met een hoge GI zijn bijvoorbeeld witte rijst, wit brood en aardappelen, en wil je dus liever vermijden.

via GIPHY

De testpersonen aten 3,3 porties (van zo’n 75 gram) pasta per week. Dat deden ze gedurende twaalf weken en op het einde van de testperiode was iedereen gemiddeld een halve kilo afgevallen. Zo zie je maar dat pasta niet de vijand is en deel kan uitmaken van een gebalanceerd dieet. Nu alleen nog de moeilijke keuze maken tussen spaghetti, macaroni of tortellini…

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.