Home Lifestyle Food #FITINABIT: start je dag gezond met deze 7 overheerlijke ontbijtrecepten

#FITINABIT: start je dag gezond met deze 7 overheerlijke ontbijtrecepten

Breakfast for champions! 💪

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van je dag en moet daarom voedingsrijk, maar natuurlijk ook superlekker zijn. Flair-fitcoach Amel deelt haar favoriete receptjes met ons.

In de haast van de ochtendspits vergeten we vaak goed te ontbijten. We steken vlug een overschotje van gisteren in onze mond, we nemen een stuk fruit mee voor onderweg in de auto op te eten of we slaan de maaltijd gewoon over. Dat terwijl een goed ontbijt eigenlijk bepalend is voor je energielevel voor de rest van de dag. Een evenwichtig ontbijt zorgt ervoor dat je geen dipjes krijgt en dat je niet naar ongezonde tussendoortjes grijpt. Flair-fitcoach Amel deelt daarom graag haar favoriete ontbijtrecepten met ons. Gezond, in een mum van tijd klaar én ook nog eens superlekker! Life’s great!

1 / 7
DAG 1: chocoladechiapudding met rode vruchten & kokospoeder
DAG 2: mugcake
DAG 3: pannenkoeken
DAG 4: granola bowl
DAG 5: smoothie
DAG 6: havermoutpap met rode vruchten & pompoenpitten
DAG 7: wafels
DAG 1: chocoladechiapudding met rode vruchten & kokospoeder
DAG 1: chocoladechiapudding met rode vruchten & kokospoeder

Ingrediënten: 200 ml magere melk, 2 el chiazaad, 5 g pure cacaopoeder, bosbessen, frambozen.

Bereidingswijze: blend de magere melk met cacaopoeder. Voeg hierna het chiazaad toe. Zet een nachtje in de koelkast.  Werk af met kokospoeder, bosbessen en frambozen.

Duur: 2 minuten.

DAG 2: mugcake
DAG 2: mugcake

Ingrediënten: 1 ei, ½ banaan, 3 el havermout, 5 g pure cacaopoeder, 1 el cacaonibs.

Bereidingswijze: kluts het ei en prak de banaan met een vork erdoor, meng de havermout eronder en het cacaopoeder met de cacaonibs. Zet 2 minuten in de microgolfoven op 700W in een kommetje. Draai hierna je kom op een bord. En laat even afkoelen. Je kan er gerust wat kokospoeder over strooien.

Duur: 5 minuten.

DAG 3: pannenkoeken
DAG 3: pannenkoeken

Ingrediënten: 140 g havermout, 140 g volkoren bloem, 250 ml magere melk, 3 eieren, 2 eiwitten.

Bereidingswijze: meng alles met een garde in een kom. Bak kleine pannenkoekjes in een koekenpan eventueel met rijstolie of olijfolie. Als het deeg te dik is, voeg wat melk toe. Is het te lopend, dan kan je gerust havermout toevoegen.

Duur: 15 à 20 minuten.

DAG 4: granola bowl
DAG 4: granola bowl

Ingrediënten: 125 g magere platte kaas of yoghurt, 5 g ongezoete pure cacaopoeder, 40 g zelfgemaakte granola (of ongezoete variant uit de supermarkt), een handje blauwe bessen, kokospoeder.

Bereidingswijze: blend de yoghurt of platte kaas met het cacaopoeder. Werk af met granola, kokospoeder en blauwe bessen.

Duur: 5 minuten.

DAG 5: smoothie
DAG 5: smoothie

Ingrediënten: 250 ml magere melk, 20 g havermout en een handje aardbeien.

Bereidingswijze: meng de melk met havermout en de aardbeien. Hou een aardbei opzij voor een mooie afwerking van je smoothie.

Duur: 2 minuten.

DAG 6: havermoutpap met rode vruchten & pompoenpitten
DAG 6: havermoutpap met rode vruchten & pompoenpitten

Ingrediënten: 40 g havermout, 350 ml amandelmelk, 60 g diepgevroren rode vruchten, 1 el pompoenpitten, 50 g verse bosbessen.

Bereidingswijze: meng de havermout met 350 ml amandelmelk en de diepgevroren rode vruchten in een pannetje. Zet dit op een laag vuurtje tot het een homogeen mengsel wordt.  Laat ondertussen de pompoenpitten kort droog aanbakken in een pan. Serveer met rode vruchten en pompoenpitten.

Duur: 10 minuten.

DAG 7: wafels
DAG 7: wafels

Ingrediënten: 150 g havermout, 150 ml magere melk of ongezoete melk, 50 g volkoren bloem, 1 tl bakpoeder, 40 g zoetstof, 1 busje vanille aroma, frambozen, bosbessen,diepvries frambozen voor de coulis,1 tl honing of zoetstof.

Bereidingswijze: Meng alles in een kom met een garde, en doe het mengsel in een wafelijzer. Voor de coulis verwarm je een steelpannetje en doe daar de diepvries frambozen in samen met 1tl honing of zoetstof.

Duur: 20 minuten.

Tip: eiwitten

‘Een kleine tip voor wie wil, is proteïnepoeder gebruiken in je ontbijt als supplement’, aldus Amel. ‘Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam. Die zorgen ervoor dat we sneller verzadigd zijn, beter herstellen en ze geven ons een strakkere huid. Op een dag hebben we 2/3 plantaardige eiwitten en 1/3 dierlijke eiwitten nodig. Die eerste zijn veel beter voor ons hart, onze cholesterol en onze bloedvaten. Maar dierlijke hebben we ook nodig, vooral voor spieropbouw. Afhankelijk van je geslacht, bouw, gewicht en lengte heb je een bepaalde hoeveelheid eiwitten nodig per dag. Een basis streefwaarde is 70 g voor een vrouw en 90 g voor een man. Als je bijvoorbeeld yoghurt eet als ontbijt, dan kom je op een dag heel moeilijk aan die hoeveelheid, want in zo’n potje zit maar 6 à 9 g. Daardoor werk ik graag met supplementen zoals proteïnepoeder. Daar zit de juiste hoeveelheid eiwitten in die we nodig hebben, plus extra vitaminen, mineralen, vezels en trage suikers zoals fructose. Meer info hierover kan je vragen aan een fitcoach of bij de apotheek.’

Volg #FITINABIT ook op onze Facebookpagina.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.