Home Lifestyle Film Van ‘De twaalf’ tot ‘De Patrick’: dit zijn de winnaars van De...

Van ‘De twaalf’ tot ‘De Patrick’: dit zijn de winnaars van De Ensors 2021

Onder anderen Maaike Neuville, Maaike Cafmeyer en Kevin Janssens mochten een Ensor mee naar huis nemen.

De Ensors 2021
© Artémis Productions & Savage Film

De Ensors werden dit jaar niet uitgereikt op de slotdag van het Filmfestival van Oostende, wel gisterenavond live op Canvas. Tijdens De 11de (coronaproof) editie van het ‘Gala van de Ensors’ vielen er weer heel wat films, series en artiesten in de prijzen. Een kleine recapitulatie.

Wim Opbrouck en actrice Martha Canga Antonio praatten de prijsuitreiking, die plaatsvond in een leeg Kursaal Oostende, aan elkaar. Michaël Pas ontving de genomineerden in Thermae Palace. Een intieme prijsuitreiking was het zeker, een beetje onwennig ook. Er vielen hoe dan ook heel wat artiesten, films en series in de prijzen.

De serie ‘De twaalf‘ van Wouter Bouvijn viel maar liefst zeven keer in de prijzen. De fictieve reeks die het assisenproces tegen Frie Palmers, gespeeld door Maaike Cafmeyer, toont, was dan ook de grote winnaar onder de series. Niet geheel toevallig als je weet dat niemand minder dan tv-maker Ricky Gervais ‘prachtig’ en ‘buitengewoon’ noemt. Naast de Ensors voor ‘Beste TV-serie’, ‘Beste Regie TV-serie’, ‘Beste Scenario TV-serie’, ‘Beste Montage’ en ‘Beste Sound Design’ mochten ook Maaike Cafmeyer en Josse De Pauw, die haar advocaat speelt in de reeks, een Ensor in ontvangst nemen. ‘Ik ben een beetje van slag. Ik win deze Ensor op een moeilijk moment in mijn leven’, vertelde Cafmeyer nadat ze prijs in ontvangst nam.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ook die andere Maaike Neuville die in ‘De twaalf’ een magnifieke acteerprestatie – lees: als jurylid Delphine – neerzette ging met een Ensor naar huis, al kreeg ze de niet voor haar rol in de serie. Ze kreeg het compliment ‘Beste Actrice Film’ voor haar rol als de zieke Cathy in ‘All of Us‘, een tragikomedie over vier terminale kankerpatiënten. Maar de film die de meeste prijzen in ontvangst mocht nemen, dat was ‘De Patrick‘ met Kevin Janssens in de hoofdrol. Hij sleepte de Ensor voor ‘Beste Acteur Film’ in de wacht. Daarnaast won de prent van Tim Mielants onder andere ook in de categorieën ‘Beste Art Direction’, ‘Beste Director of Photography’, ‘Beste Scenario’ en ‘Beste Kostuum’.

Naast ‘De Twaalf’ en ‘De Patrick’ vielen er nog een aantal artiesten, films en series in de prijzen. Zo kwam de docufilm ‘Mother‘ van Kristof Bilsen als ‘Beste Docufilm’ uit de bus, ‘De onfatsoenlijken‘ werd dan weer de ‘Beste Televisiedocu’ genoemd, muzikant Mauro Pawlowksi won de Ensor voor ‘Beste Muziek’ voor de dramafilm ‘Cleo‘ en Anthony Nti (28) werd met zijn afstudeerfilm ‘Da Yie’ de ‘Belofte van het Jaar’. Ook de films ‘Yummy‘, ‘De familie Claus‘ en ‘Stephanie‘ kregen gisterenavond een filmprijs. Vorige week ontvingen Adil El Arbi en Bilall Fallah tijdens ‘Cinema Canvas’ de ‘Ensor Albert Bert Prijs voor Internationale Doorbraak’.

Alle winnaars vind je nog eens op de website van de Ensors.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook: