Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Bye bye, veel te hoge energiekosten.

11 tips om je energiefactuur te beperken nu je constant thuiswerkt

Dat je nu dag in dag uit moet thuiswerken, zal je ongetwijfeld ook wel aan je energiefactuur voelen. Om ook die kosten tot een minimum te beperken, delen we met plezier enkele slimme tips om je verbruik binnen de perken te houden.


Je koffiemachine draait overuren, misschien zet je ‘s ochtends toch nog de verwarming op en je laptop steekt godganse dagen in het stopcontact. Wie de laatste weken noodgedwongen moet thuiswerken, zal dat ongetwijfeld ook wel aan zijn energiefactuur merken. Om ons verbruik tot een minimum te beperken, deelde Essent enkele slimme (en simpele) tips waar je misschien zelf nog niet aan gedacht had.

1. Gebruik liever een laptop dan een desktopcomputer


Wist je dat een desktop al snel 70% meer verbruikt dan een laptop? Dat komt omdat die eerste altijd in het stopcontact zit en vaak ook krachtiger is. Gebruik je geen zware programma’s die je laptop mogelijks doen crashen? Opteer dan dus om aan een laptop te werken eerder dan een desktop.

2. Laat je laptop niet constant in het stopcontact zitten


Je laptop constant in het stopcontact laten zitten is niet goed voor je batterij én het jaagt je energieverbruik onnodig de hoogte in. Je toestel heeft gemiddeld zo’n twee uur nodig om op te laden, trek ‘m daarna dus ook uit het stopcontact (en vermijd ‘s nachts opladen).

3. Gebruik de waakstand van je laptop


Tijd voor een kopje koffie of ga je lunchen in het zonnetje? Schakel je computerscherm dan uit of zet je laptop in waakstand. Zo hoef je hem minder snel weer op te laden. Vergeet je je laptop vaak dicht te klappen? Veel laptops hebben een eco-stand, waardoor het beeld iets minder fel is én hij sneller op standby overschakelt.

4. Verlucht je woning voor je begint aan je werkdag


Zet voor je begint met thuiswerken even alle ramen open en laat het goed doorwaaien. Je begint niet alleen met een gezonde dosis frisse lucht, je woning kan ook opgehoopt vocht afvoeren, waardoor je verwarming zijn werk beter kan doen. Warmte verspreidt zich namelijk minder goed in een vochtige omgeving.

5. Zet je verwarming niet té hoog


Een te warme werkruimte staat gelijk aan hogere verwarmingskosten, dat spreekt voor zich. Maar wanneer het te warm is, is dat ook nog eens nefast voor je concentratievermogen. Hou het bij een comfortabele 20 graden. Of nog handiger: gebruik een slimme thermostaat, dan kan je makkelijk instellen hoe warm je een bepaalde ruimte wilt.

6. Werk wanneer er daglicht is


Blijf jij ‘s ochtends liever wat langer in bed liggen omdat je je werk ‘s avonds toch kan inhalen? Heel verleidelijk, maar probeer toch zoveel mogelijk te werken wanneer het licht is zodat je geen extra verlichting moet aansteken. De zon is trouwens ook een natuurlijke licht- en warmtebron. De verwarming kan een graad lager, en het licht hoeft niet aan. Bovendien geniet je ook nog eens van een broodnodige portie vitamine D: win-win!

7. Kies voor energiezuinige toestellen


Een werk van iets langere adem, maar maak van de extra vrije tijd gebruik om eens na te gaan hoe energiezuinig je huishoudtoestellen nu eigenlijk zijn. Investeren in een zuiniger exemplaar loont op lange termijn gegarandeerd.

8. Verbruik energie op de juiste momenten


Zeker wanneer je zonnepanelen hebt, geniet je deze dagen van een groot voordeel. Nu je verplicht moet thuiswerken, heb je namelijk meer dan ooit de kans om de wasmachine of vaatwasmachine op te zetten wanneer de zon schijnt.

9. Trek stekkers uit van toestellen die je niet de hele tijd nodig hebt


Steekt de stekker van jouw koffiemachine of de printer standaard in het stopcontact? Kans is groot dat je ze maar een paar keer per dag gebruikt, dus het is een beetje zinloos om ze op andere momenten van stroom te voorzien. Zo’n ‘sluipverbruik‘ is namelijk een van de grootste boosdoeners van een overbodige energiekost.

10. Vervang je lampen door ledlampen


Heb je niet al te veel lichtinval? Dan moet je het licht natuurlijk wel aansteken. Ga eens langs alle lichtpunten en vervang je lampen door ledlampen. Dat bespaart je jaarlijks een boel energie.

11. Gebruik niet meer water dan nodig voor koffie of thee


Vul jij je koffiezetmachine of waterkoker altijd volledig met water? Dan moet er natuurlijk ook meer water worden opgewarmd en verbruik je dus meer energie, terwijl je niet al dat water gebruikt. Vul je toestel dus telkens met net voldoende water voor één keer.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '