Home Lifestyle Jobs Dit gebeurt er met je lichaam als je een zittende job hebt

Dit gebeurt er met je lichaam als je een zittende job hebt

Wij geven je 7 makkelijke tips om vaker te bewegen.

We brengen een groot deel van ons leven zittend door. Aan tafel, in de auto, op de trein, bij vergaderingen, in de zetel, achter ons bureau… Maar zo’n zittend leven kan ons lichaam op termijn duur komen te staan…

Geloof ons, met veel zitten doe je je lichaam geen plezier. Verschillende onderzoeken toonden al aan dat dat nefaste gevolgen heeft voor onze gezondheid, en ook Test Aankoop onderzocht nu wat er precies met je lichaam gebeurt als je te lang stilzit.

De resultaten? Al na een halfuur neemt ons bloed minder glucose op en blijven er meer suikers in ons lichaam zitten. Na twee uur vertraagt de bloedsomloop en geleidelijk aan komen er ook meer vetdeeltjes in ons bloed terecht. Wetenschappers gaan ervan uit dat die grote waaier aan effecten na verloop van tijd voor hart- en vaatziekten kan zorgen.

Bewegen maakt het beter

Je hoeft je gelukkig niet meteen zorgen te maken. Een halfuur bewegen per dag kan de negatieve gevolgen van te lang zitten namelijk al tegengaan. En nee, je hoeft geen 30 minuten te gaan hardlopen. Recente onderzoeken zeggen namelijk dat een halfuur poetsen, joggen, met de hond gaan wandelen of klusjes doen in de tuin al genoeg zou zijn om het gezondheidsrisico te verlagen. Een uur bewegen kan dat risico zelfs helemaal wissen, behalve als je meer dan 5 uur per dag aan de televisie gekluisterd zit. Al zal dat ook wel iets te maken hebben met de hoeveelheden chips en chocolade die we dan verorberen…

Beweeg de hele dag door

Het blijft wel belangrijk om de hele dag door te bewegen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je concentratie op peil blijft, het zorgt ook voor een betere bloedsomloop en suikerspiegel. Daarnaast zou het je ook nog eens gelukkiger, positiever en energieker maken.

Toch blijft het lastig om een drukke werkdag te combineren met voldoende lichaamsbeweging. Gelukkig zijn we er voor jou en zochten wij de beste praktische tips bij elkaar.

Loop elk uur een beetje rond

Je hoeft je bureau niet voor een halfuur te verlaten, maar sta op zijn minst elk uur eens recht. Loop naar de koffieautomaat, ga roddelen met je collega’s bij de kopieermachine, ga je make-up checken in de spiegels van de toiletten… De mogelijkheden zijn eindeloos en je collega’s zullen je ongetwijfeld erg sympathiek vinden als je zomaar af en toe eens een babbeltje gaat slaan.

Sta eens recht tijdens een lange vergadering

Oké, dit moet je misschien eerst even melden aan je collega’s, voor die denken dat je gaat speechen tijdens een vergadering. Als je iedereen uitlegt waarom je gaat rechtstaan en waarom het zo belangrijk is, wordt het misschien een gezellige traditie. Jullie kunnen zelfs een uurtje rond de vergadertafel lopen. Geloof ons: hilariteit verzekerd!

Loop rond tijdens het telefoneren

Dat doen wij stiekem thuis altijd. Op het werk is het misschien niet altijd evident, maar zelfs al stap je naar een rustige plek die dichtbij is, je benen zijn toch even gestrekt. Alle beetjes helpen.

Ga persoonlijk iets vragen aan een collega in plaats van een mail te sturen

We weten het: emails zijn een prima uitvinding. Maar ze maken ons wel verschrikkelijk lui! Ook al staat je collega iets verderop in de gang, je stuurt eerder een e-mail, want dat gaat snel een makkelijk. Vanaf nu is het beter dat je daarmee stopt. Stap gewoon naar je collega toe en stel je vraag. Dat is ten eerste véél persoonlijker, ten tweede is dat veel beter voor je gezondheid.

Vermijd de lift

Deze tip is eigenlijk heel makkelijk te volbrengen. Vermijd de lift gewoon en neem voortaan de trap. Dat is immers heel goed voor je conditie. Wil je een extra uitdaging? Neem dan twee treden tegelijk voor een intensievere oefening.

Eet niet aan je bureau

Sla je de middagpauze soms over en eet je je lunch op aan je bureau? Verander die gewoonte dan en ga eens gezellig mee met je collega’s naar de eetzaal. Is een drukke en luide eetzaal écht niets voor jou? Ga dan eens picknicken of zoek nieuwe plekjes die zich dicht bij je werk bevinden.

Investeer in een standing desk

In Amerika zijn zit-stameubels al helemaal ingeburgerd. Ze vormen er zelfs een echte hype! Een standing desk heeft een in hoogte verstelbaar werkvlak, waardoor je ook achter je bureau kan rechtstaan. Op die manier zou je tot twee uur per dag minder zitten. Nog niet alle positieve gevolgen van een standing desk zijn bewezen, maar alle beetjes helpen om de dag sportiever door te brengen.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.