Home Lifestyle ‘De Mol’: na aflevering 5 zijn we er helemaal van overtuigd dat...

‘De Mol’: na aflevering 5 zijn we er helemaal van overtuigd dat er meerdere Mollen zijn

Er werd tot nu toe nog maar € 14.600 van de € 63.000 gewonnen. Zitten we met een heel goede Mol of een makkelijk te mollen groep?

Liefste Gilles De Coster, we vermoeden dat er een foutje in je programma is geslopen. In plaats van één saboteur heb je ‘r twee, drie of zelfs vier aangeduid, kan dat? In aflevering 5 zagen we niet alleen ganz viel gesaboteer, we zagen ook onze laatste niet-verdachte nach Hause gehen. Scheisse!

Aflevering 5 is traditioneel die met het familiebezoek. Het is tevens hét moment waarop je je definitieve Mol moet kiezen, wil je er aan het einde van de rit echt om kunnen pochen als je juist zat. ‘Ik zat juist vanaf aflevering 5’ klinkt nog net cool, daarna wordt het too easy. Helaas is de vijfde aflevering er in dit seizoen eentje vol gestuntel en verdacht gedoe, waardoor de zoektocht naar de Mol er niet makkelijker op wordt. ‘Ik zat juist vanaf aflevering 6’ is dit jaar ook oké. Gaan we dat afspreken?

DAG 12 – Pfronten

De kandidaten worden gewekt door de jolige jodelaar Takeo Ishi, een Duits YouTube-fenomeen. De man wil hen als figuranten in de videoclip van zijn nieuwe single ‘Der Maulwurm’, ofwel ‘De Mol’. We zien Philip in gedachten al in lederhosen volledig naast de maat dansen, een beeld dat hoge verwachtingen schept. Al moeten we ons erbij neerleggen dat het waarschijnlijk niet meer beter wordt dan zijn trapezestunt van vorige week.

© Play4

Het is alsof Gilles en zijn team onze gedachten hebben gelezen, want er wordt inderdaad traditioneel gedanst in onnozele outfits in de clip van Takeo Ishi. Shuhplatten is een dans die lijkt op een hyperkinetische versie van ‘afgetikt en ingespoten’, het spelletje dat we allemaal kennen van op de speelplaats. Daarnaast zijn er nog vijf Beierse taferelen die de kandidaten moeten naspelen: hout zagen, bier brengen, worst draaien, alpenhoorn spelen en acrobatisch stunten. Voor elk van die taferelen kan er € 500 verdiend worden, als alles lukt, wordt de pot dubbel en dik gespekt met € 6000. De video wordt in één shot opgenomen, dus alles moet perfect getimed zijn. Sven wordt aangeduid als regisseur, wat betekent dat hij het hele gebeuren overziet.

Regisseur Sven blijkt de beste alpenhoornblazer te zijn, waardoor Philip en Lennart als dansers worden aangeduid. We hadden de stoere croquemaker ook graag zien huppelen in een salopetje, maar stellen ons meer dan tevreden met de andere twee houterige klazen. Met pijn in ons feministenhart zien we hoe de vrouwen naar de haard gestuurd worden terwijl de mannen een feestje bouwen. Zij draaien worsten die ze tijdens de clip rond de nek van Takeo zullen zwieren. Samina is verantwoordelijk voor de toevoer van bier – maar liefst zeven literglazen in één keer – terwijl Jasmien en Annelotte doen wat de advocate volgens Sven het allerbeste kan: zagen. Na dat alles komt de groep samen voor een spectaculair einde. Ze doen een stunt die onmogelijk uit te leggen is, maar laat het ons zo zeggen: Lennart en Annelotte leren elkaars genitalen van heel dichtbij kennen. Bedenk daarbij maar wat je zelf wil.

© Play4

De generale repetitie verloopt allesbehalve vlekkeloos. Slechts twee van de zes opdrachten lukken: Sven krijgt feilloos twee noten uit zijn hoorn, terwijl Samina haar (makkelijke) bieropdracht tot een goed einde brengt. Vreemd genoeg verloopt de enige echte opname helemaal anders. Deze keer gaat Sven de mist in, en lukt alles behalve de stunt op het einde. Die gaat bijna helemaal goed, tot Lennart besluit zijn handen op de grond te zetten bij de afsprong. Er wordt een mooie € 2000 verdiend, wat de pot op € 14.600 brengt.

Verdacht?

Het is alsof Sven aanvoelde dat we onze pen in de aanslag hadden om hem definitief van de verdachtenlijst te schrappen. De man blijkt een geboren blazer te zijn en speelt foutloos tijdens de repetitie, maar wanneer het voor echt is, presteert hij niet. Plankenkoorts? Sven dekt zichzelf op voorhand bovendien perfect in. ‘Ik hoor echt geen noten’, klinkt het. Op die manier doe je een verdachte actie iets minder verdacht lijken. Verdorie, Sven!

Lennart is zonder twijfel een van de meest verlieslatende kandidaten in het spel, if not de meest verlieslatende. Bij deze opdracht staat hij opnieuw op de plekken waar de Mol wil staan, namelijk bij de twee moeilijkste opdrachten. Niemand zou zich erover verbazen moesten de dans en de stunt niet lukken, in tegenstelling tot andere meer eenvoudige opdrachten. Met Philip naast hem is de kans bovendien groot dat Lennart zelf helemaal niets moet doen om het shuhplatten te doen mislukken. Jezelf vasthangen aan de onhandigste kandidaat is altijd een goed idee. En als de dans wél lukt, is Lennart niet super verdacht. Bij de stunt gaat Lennart in de fout, zowel bij de repetitie als bij de echte opname. De eerste keer begint hij te lachen om iedereen uit concentratie te brengen, de tweede keer zet hij snel zijn handen op de grond nog voor Annelotte hem juist kan vastnemen. Et voilà, € 500 weg.

© Play4

Annelotte slaagt er alweer in zichzelf op een cruciale plaats te zetten. Ze neemt de plaats van Samina in bij de stunt, al is haar argumentatie wel logisch: zij en Lennart zijn inderdaad meer gelijkwaardig qua gewicht en lengte. Toch is zij medeverantwoordelijk voor het falen ervan.

Philip gedraagt zich voor de verandering eens niet verdacht. Hij valt bijna over zijn eigen voeten tijdens de generale repetitie, maar that’s just Philip being Philip. Voor een keer verdient de man een pluim, want werkelijk niemand geloofde dat hij die dans feilloos zou brengen, toch? Jasmien blijf ook onder de radar. Zou een Mol zich tijdens de stunt gewoon aan de kant zetten? Waarschijnlijk niet. Het is daar dat de saboteur een laatste kans heeft om de € 6000 – een verdubbeling van de inzet – uit de pot te houden, mochten alle voorgaande stations goed gegaan zijn.

DAG 12 – deel 2

Na de jodelopdracht worden de kandidaten in een camionette gezet. Net als Jasmien verwachten wij een psychologische opdracht, maar niets is minder waar. Er wacht de kandidaten een bubbeldate met hun geliefden die voor heel even naar Duitsland reden. Er wordt geen opdracht gespeeld, maar er valt wel wat informatie te rapen.

Zo lijkt Lennart naar links te gebaren wanneer hij het met zijn vriendin Lotte over zijn hoofdverdachten heeft. Daar zitten Philip, Samina en Sven. Lotte verklapt dat haar vriend  weleens de Mol zou kunnen zijn. ‘Hij kan heel goed dingen verstoppen’, zegt ze, al heeft ze het dan vooral over het verstoppen van kapotte kleren na een zatte avond.

© Play4

Svens vriendin Charlotte kan niet geloven dat haar partner zo lang in het spel zou zitten als hij niet de saboteur was, al ziet ze in hem geen Mol. Sven kan van zijn kant dan weer niet geloven dat Charlotte tijdens zijn afwezigheid weer een nieuwe jas kocht. Jasmien weigert op het hoofd van haar kinderen te zweren dat ze niet de Mol is, maar zegt uiteindelijk toch ‘nee’ wanneer haar man vraagt of zij de saboteur is. Philips vrouw weet niet of ze moet geloven dat haar man geen Mol is, en ook Annelottes zus vindt de persoon die ze zo goed kent plots erg verdacht. Misschien mogen we niet te veel proberen afleiden uit dit moment, maar als je ‘t ons vraagt, komen onze hoofdverdachten Lennart en Annelotte ook hier het meest verdacht uit de bus. Of zijn we nu in een tunneltje aan het kruipen?

DAG 13 – Pfronten

Na een ochtendtraining met Isidoor en de rode knop, verkassen de kandidaten naar Schliersee. Daar gaan ze doen wat wij na meer dan een jaar van lockdowns niet meer kunnen opbrengen: puzzelen. Drie dagen voor vertrek legde de Mol een puzzel met als afbeelding een panorama van Schliersee. De kandidaten moeten hem/haar zien te verslaan. De puzzelstukjes liggen aan drie boeien die ze met een paddleboard kunnen bereiken. Aan elke boei wordt er een duel gespeeld ‘tegen de Mol’. Bij winst wordt de inzet van het spel verhoogd, bij verlies krijgt de Mol een half uur voorsprong bij het puzzelen. Er kan tot € 5000 verdiend worden.

Bij de eerste boei wordt er een spel op uithouding gespeeld. De groep vaardigt Annelotte, Lennart en Jasmien af. De opdracht is zo lang mogelijk de adem inhouden, maar dan op een enge manier: met je hoofd in een met water gevulde koker. Een mens zou voor minder panikeren. Dat is wat Annelotte doet, nadat Lennart en Jasmien respectievelijk 52 seconden en 24 seconden volhouden. De Mol blijkt een übermensch te zijn: hij/zij kon 2 minuten en 39 seconden zonder zuurstof.

© Play4

Philip, Sven en Samina spelen een behendigheidsspel. De Aalstenaar blijkt goed met een waterpistool en krijgt het balletje sneller in de hole dan de Mol. Er wordt nu voor € 2000 gespeeld. Maar zo behendig als Sven is met het pistool, zo onhandig blijkt hij met een paddleboard. De man gaat omgekeerd op het vaartuig zitten en vertraagt de groep met zijn gesukkel. Met heel wat puzzelachterstand komen de kandidaten aan bij de derde boei, waar er rechtsreeks tegen de saboteur geduelleerd wordt. Als de Mol het snelst over enkele paddelboards kan lopen en de bel kan aantikken, gaat er opnieuw een half uur van de tijd. Zo niet, dan verhoogt de inzet naar € 3000 euro.

Er volgt een stukje montagewerk waarmee de makers ons alles kunnen doen geloven, maar we kunnen één conclusie met zekerheid trekken: Philip was niet de snelste. De Mol ook niet, dus de inzet wordt verhoogd. Maar het mag niet baten: de Mol is sneller klaar met puzzelen en de pot blijft steken op € 14.600. Dat getal klinkt nog triester als je het tegenover het tot nu toe te winnen bedrag van € 63.000 zet. Zitten we met een heel goede Mol of een makkelijk te mollen groep?

Verdacht?

Sven does it again. We willen hem niet verdenken, maar hij maakt het ons zo moeilijk. Hij doet de opdracht met het waterpistool zo goed, maar zorgt er dan voor dat de groep veel tijd verliest door rondjes te varen op zijn board. De gewonnen inzet doet er nu eenmaal niet toe als de puzzel niet op tijd gelegd geraakt. Daarnaast kan hij het niet laten om te vragen aan Jasmien en Annelotte waarom ze in het water zijn gevallen, terwijl hij zelf meermaals een duik neemt. Anderen verdacht maken is altijd een goede tactiek. Al kan het ook zijn dat er een kleine vete woedt tussen Sven en Jasmien. De twee lijken elkaar heel graag op de huid te zitten.

© Play4

Alweer staat Lennart op een plek die de Mol zou kiezen. Het is slim om de uithoudingsproef te doen. De Mol presteerde daarin zó goed dat hij/zij als kandidaat een goede tijd kan neerzetten en toch zal verliezen. De Mol maakt zich zo niet verdacht, maar er komt ook geen geld bij. Beter nog, er verdwijnt een half uur puzzeltijd. Lennart werpt zich niet op als grote puzzelaar, zoals bijvoorbeeld Jasmien, maar brengt wel wat tijd door aan de puzzeltafel. Net genoeg tijd om een paar puzzelstukjes te doen verdwijnen?  Ook Annelotte kiest de uithoudingsproef, maar zij maakt zichzelf net te verdacht door de opdracht gewoon niet te doen. Zou ze als Mol zoveel aandacht naar zich toe trekken, wetende dat ze het in feite meer dan twee minuten kan volhouden?

Philip zou verdacht zijn bij deze opdracht, moest het niet zijn dat we de man ondertussen een beetje kennen. Volgens Sven werkt hij nogal tegen tijdens het peddelen, maar dat verwacht je van hem. Al sluiten we niet uit dat dit gewoon zijn tactiek is als Mol. Het zou de eerste keer zijn dat de onhandige kandidaat uiteindelijk ook echt de saboteur blijkt te zijn, maar het kán wel. Philip moeit zich wel nooit met het puzzelen zelf, wat je wel zou verwachten van de saboteur.

Jasmien staat héél vaak aan de puzzel. Het is de perfecte plek om de opdracht te saboteren. Ach, wat maken we onszelf wijs, Jasmien is eerlijk gezegd volledig uit ons vizier verdwenen. De advocate is voor velen verdacht, maar wij durven haar zo goed als schrappen. Met potlood misschien…

Het is niet Samina

En zo is onze enige overblijvende niet-verdachte verdwenen. Met de opmerking over het pikante eten vorige week schrapte ‘De Mol’-kijkend Vlaanderen de Limburgse simultaan van de verdachtenlijst, en dat blijkt terecht. Toen waren ze nog met vijf!

Tot volgende week, Molloten!

Lees ook: