Home Lifestyle Aan het daten met een collega? Wij geven 7 tips om jullie...

Aan het daten met een collega? Wij geven 7 tips om jullie relatie én je job te beschermen

De gouden raad van tante Flair? Take it easy!

Daten collega
© Brooke Cagle via Unsplash

Ben je van plan om die ene collega op date te vragen? Dan geldt er één belangrijke regel: loop niet te hard van stapel. Makkelijker gezegd dan gedaan, en zeker als die vlinders in je buik je helemaal crazy maken. Hoe verleidelijk (en stomend!) het ook mag zijn, doe het rustig aan! Wij geven 7 tips om zowel jullie goede verstandhouding als je job te beschermen.

1. Slaap er eens een nachtje over

Je kent het wel: jullie hebben al paar keer oogcontact gemaakt en jij had het gevoel dat de vonk meteen oversloeg. Het liefst zou je die knappe collega meteen de toiletten induwen en jouw flirtgedrag naar een hoger niveau tillen, maar één: je weet niet zeker of de interesse wederzijds is, en twee: het is niet de bedoeling dat jullie collega’s with benefits worden. Om te vermijden dat je door de grond zakt van schaamte als blijkt dat je vlam verloofd is of hij/zij helemaal niet geïnteresseerd is in jouw avances, kan je er beter eerst een paar nachten over slapen. Denk goed na over hoe je het wil aanpakken en wat je hem/haar precies wil vertellen zónder dat het schaamrood je op de wangen komt te staan.

2. Maak grondig kennis met elkaar

Is die eerste date in the pocket? Laat dan niet meteen merken dat je tot over je oren verliefd bent en loop vooral niet te hard van stapel. Leer elkaar eerst beter kennen. Wie weet heeft jouw prince(ss) charming wel hele saaie hobby’s of is hij/zij buiten de werkuren toch niet zo interessant. Viel de eerste date goed mee? Duik dan – ja, we weten hoe moeilijk dat is – niet meteen samen in de koffer, maar bouw jullie relatie rustig op, zodat jullie beiden een goede grens kunnen trekken tussen werk en privé. Niets is zo schaamtelijk als op een maandagochtend te moeten aanhoren hoe hij/zij bij andere collega’s heeft zitten opscheppen over jullie avontuurtje. Keep it cool is dus key!

3. Denk realistisch na over de gevolgen

Stel: jullie hebben een paar keer gedatet en er was sprake van een prille relatie, maar nu zet hij/zij er toch een punt achter. Ben jij dan bereid om nog élke dag op zijn/haar gezicht te moeten kijken? Zo neen, is dan een van jullie twee bereid om op zoek te gaan naar een andere job? Het is geen tof gespreksonderwerp, we know, maar het is wel heel belangrijk om ook daar goed bij stil te staan.

4. Breng je baas op de hoogte

Er zijn weinig werkvloeren waar er niet geroddeld wordt. Wil jij de geruchten voor zijn en je baas zélf op de hoogte brengen van jullie relatie? Doe dat dan zo vlug mogelijk, en het liefst zelfs nog voordat jullie officieel een koppel vormen. Door hem/haar van tevoren op de hoogte te brengen, toont je niet alleen respect, maar laat je ook merken dat je volwassen genoeg bent om met de situatie om te gaan. Je hoeft niet in de details te treden over je gevoelens voor je bae, maar benadruk wel dat jullie relatie je werkprestaties niet in het gedrang zal brengen. Pas daarna kan je het aan je collega’s vertellen.

5. Houd jullie collega’s erbuiten

Oké, je mag tegen die toffe collega heus wel vertellen hoe gelukkig je bent en wat jullie tijdens jullie date allemaal hebben uitgespookt, maar respecteer ook de privacy van je vlam. Ga niet in op jullie seksleven noch op wat hij/zij jou persoonlijk verteld heeft. Hebben jullie ruzie? Probeer de collega’s daar dan niet bij te betrekken en laat ze ook geen partij kiezen voor een van jullie twee. Het is zo al ingewikkeld genoeg…

6. Blijf vertrouwen hebben in je eigen capaciteiten

Het is duidelijk dat jullie elkaars back hebben, maar maak geen gebruik van je partner om kans te maken op een hogere functie of complimentjes van je baas. Het geeft veel meer voldoening om op eigen kracht iets te verwezenlijken. Wapen je ook tegen negatieve reacties, want er zullen ongetwijfeld collega’s zijn die zullen beweren dat je alleen maar een relatie met je chef hebt omdat… Bewijs hen dus het tegendeel!

7. Houd werk en privé gescheiden

Want we weten allemaal hoe belangrijk, maar ook hoe moeilijk dat is, en al helemaal als je iets begint met een collega.

Lees ook: