Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

4. Een vasectomie beïnvloedt het seksleven.

6 mythes over mannelijke seksualiteit ontkracht

Seks is zo’n veelbesproken onderwerp waar nog heel veel mythes over de ronde doen. Tijd om de fabeltjes te ontkrachten dus. Seksexpert Volker Wittkamp werkt voor Arcwave, een merk voor mannelijke seksspeeltjes, en legt uit welke aannames over mannen en hun seksualiteit van de pot gerukt (pun inteded) zijn.

Geen erectie? Niet opgewonden!

Een gebrek aan erectie wordt altijd opgevat als een teken van gebrek aan verlangen. Maar Arcwaves seksexpert legt uit dat dit niet helemaal waar is. ‘Als het om een erectie gaat, verschilt dat sterk van persoon tot persoon, maar het hangt ook af van de situatie en de leeftijd. Hoe jonger de man is, hoe sneller hij een erectie krijgt’, verduidelijk de expert. ‘Stress, vermoeidheid en angst kunnen ook een rol spelen bij het uitblijven van een erectie. Voldoende herstel en gezonde voeding helpen een heel eind, maar vooral duidelijke communicatie met de partner over zorgen, wensen en verwachtingen helpt erectiestoornissen te voorkomen.’

Maar omgekeerd kunnen mannen ook een erectie krijgen zonder seksueel opgewonden te zijn. ‘Soms is een willekeurige aanraking voldoende of ontstaan er zelfs paradoxale erecties door stress of angst. Bovendien komen erecties regelmatig ‘s nachts voor.’

Mannen hebben geen G-spot.

En of de man een G-spot heeft: de prostaat! Volker Wittkamp beschrijft het als ‘de mannelijke tegenhanger van de vrouwelijke G-spot’. Volgens een wereldwijde studie van Arcwave weet echter meer dan een derde van de ondervraagden niet dat de prostaat een erogene zone is. 33 % van de mannen is zich ervan bewust, maar heeft er nog nooit mee geëxperimenteerd. ‘Het kan zelfs een orgasme uitlokken, dat volgens velen extra intens is’, aldus Wittkamp. De prostaat kan worden gestimuleerd via de anus of van buitenaf.

Te lang niet klaarkomen, kan voor veel pijn zorgen.

Als mannen geen seks hebben of niet masturberen, kan dat veel pijn doen, omdat er een risico is op verstopping van het sperma. Zo gaat het gerucht. ‘Blue balls’ dus. Deze mythe is echter absoluut onjuist, want het zaad kan zich niet ophopen. Het menselijk lichaam is goed voorbereid en breekt het ejaculaat af of spoelt het door met de urine. Wittkamp wijst er echter op dat ‘spontane zaadlozingen ‘s nachts kunnen voorkomen als er lange tijd geen orgasme is geweest. Maar erger dan dat zal het niet worden.’

Een vasectomie beïnvloedt het seksleven.

Veel mannen vrezen nog steeds dat een vasectomie hun seksleven negatief kan beïnvloeden. Volgens Volker Wittkamp zijn deze angsten echter ongegrond, want ‘een vasectomie heeft geen invloed op erectie, orgasme, ejaculatie of libido’.

Integendeel: seks kan net veel relaxter aanvoelen omdat je 100 % zeker bent dat er geen kans is op zwangerschap. Vasectomie is een permanente  anticonceptiemethode voor mannen waarbij de zaadleiders worden doorgesneden en er geen sperma meer in het ejaculaat terechtkomt. Het geproduceerde sperma wordt dan door het lichaam afgebroken.

Hitte maakt je impotent.

Verwarmde autostoelen of een warme badkamer maken je impotent – deze mythe blijft bestaan en is vooral te wijten aan het feit dat “impotentie” nog steeds verkeerd begrepen wordt. Impotentie betekent erectiestoornis, d.w.z. dat de erectie niet optreedt of niet lang genoeg duurt om penetrerende seks te hebben. ‘Warmte bevordert de doorbloeding en is eigenlijk heel goed voor de erectie’, corrigeert de Arcwave expert. De mythe is echter niet vergezocht, want warmte heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van het sperma, zowel wat het aantal als de kwaliteit ervan betreft.

De penis kan niet breken.

Aangezien de penis geen botten heeft, zou men kunnen denken dat deze mythe niet waar kan zijn. Volker Wittkamp onthult echter dat de penis wél kan breken. Maar het gaat eerder om een scheur dan om een klassieke breuk. ‘Welk woord je er ook voor gebruikt, het is niet prettig. Als het gebeurt, meestal als je tijdens de seks uitglijdt, moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis’, raadt hij aan.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '