Home Lifestyle Body AHA: zo was jij je handen voortaan correct

AHA: zo was jij je handen voortaan correct

Alleen zo kan je je op de juiste manier beschermen tegen het coronavirus.

© Getty

‘Blijf in uw kot als je je niet goed voelt’, de boodschap van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block was gisteren klaar en duidelijk. Wie zich zo gezond als een vis voelt en naar het werk gaat en dus wél buitenkomt, moet zijn voorzorgen nemen en de handen regelmatig wassen. Maar hoe doe je dat eigenlijk het best?

Nu het coronavirus zich ook in ons land verspreidt, maken steeds meer mensen zich zorgen om hun eigen gezondheid. Jezelf op de juiste manier beschermen tegen het virus kan ervoor zorgen dat je van die vieze beestjes gespaard blijft. Hoe je dat doet? Niet met een voorraad mondmaskers en een liter antibacteriële gel, maar wel met een beetje water en zeep. Gewoon je handen wassen zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie van cruciaal belang zijn om je tegen Covid-19 te beschermen. Hoe je dat moet doen? Grondig!

Het is dus belangrijk om nóg meer aandacht aan je handhygiëne te besteden. Je handen wassen doe je dan ook het best elke keer wanneer je je neus snuit, na het niezen of hoesten, voor én na het koken en eten, voor en na het geven van zorg aan anderen, na het aanraken van afval, na een toiletbezoek, voor én na het verschonen van een luier en nadat je in de buurt bent geweest van iemand die ziekteverschijnselen vertoont.

Zo was je ze

De ene wast zijn handen met koud water, de andere droogt ze met papier en nog iemand anders gebruikt misschien zelfs geen zeep. Hoe je je handen het best wast? Door onderstaand stappenplan te volgen.

  1. Maak ze nat met water en zeep: bevochtig ze met proper stromend water en breng een hoeveelheid zeep (en geen ontsmettingsmiddel!) ter grote van een muntstuk van 20 cent aan. De temperatuur van het water heeft geen invloed op bacteriën en het is dus niet nodig om ze onder een gloeiend hete waterstraal te houden.
  2. Wrijf 20 seconden aan één stuk: wrijf je handen tegen elkaar zodat de zeep zich goed kan verspreiden en eventueel kan schuimen. Vergeet zeker niet om ook tussen je vinger, onder je nagels en op de bovenkant van je hand te scrubben. Doe dat minstens 20 seconden aan een stuk. Tip: neurie twee keer na elkaar het beroemde ‘Happy Birthday’-liedje voordat je stopt met wrijven.
  3. Goed naspoelen: na het wassen van je handen is het belangrijk om ze ook goed af te spoelen onder stromend water zodat alle zeepresten weg zijn.
  4. Vermijd herbesmetting: draai de kraan nadat je je handen hebt gewassen met behulp van een papieren doekje dicht. Droog je handen af aan proper papier of laat ze aan de lucht drogen. Een handdroger probeer je beter te vermijden, omdat je zo niet alle ziektekiemen van je handen verwijdert en er ook op de handdrogers bacteriën kunnen zitten.

Vooral die laatste stap is heel belangrijk. Ga je naar een openbaar toilet of gebruik je die op het werk? Zorg er dan voor dat je na het wassen van je handen niets meer hoeft aan te raken in de ruimte. Neem desnoods een velletje papier om de deurklink aan te raken. Alleen wanneer er geen zeep is, wordt het aangeraden om een desinfecterende handgel te gebruiken. Let er wel op dat er minstens 70% ethanol in het product zit. Wrijf je handen na het aanbrengen van de gel of spray ook volledig droog.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.