Home Lifestyle Hoe veilig is het nog om te reizen nu het coronavirus aan...

Hoe veilig is het nog om te reizen nu het coronavirus aan zijn opmars bezig is in Europa?

In het noorden van Italië zijn elf gemeenten in quarantaine. Wat nu met onze skivakanties?

© Getty

Tot vorige week was het coronavirus Covid-19 nog een ver-van-mijn-bed-show in België, maar nu het virus ook in Italië en Spanje steeds vaker opduikt, komt het toch verraderlijk dichtbij. Maar wat nu met onze skivakanties naar de Italiaanse Alpen of citytrip naar Milaan? Is het nog wel veilig om richting la bella Italia of andere landen te trekken?

Het virus kostte in Italië al zeven mensen het leven en verspreidt zich, vooral in het noorden van het land, razend snel. Resultaat? De olieprijzen dalen, steden worden afgesloten, luchthavenpersoneel wordt gesensibiliseerd en de prijzen op Coolblue gaan de hoogte in. Wat wij ons vooral afvragen, is of het nog veilig is om binnenkort op skiverlof te vertrekken naar de Italiaanse Alpen en of het überhaupt nog een goed idee is om op reis te vertrekken richting het buitenland.

Instructies volgen

In principe is er volgens UGent, gelukkig maar, nog steeds geen reden tot paniek. Wel is het belangrijk om te weten dat er intussen al vier risicogebieden zijn: Iran, China, Zuid-Korea en Noord-Italië. Buitenlandse Zaken benadrukt dat het nog steeds veilig is om naar Italië te reizen, maar dat betekent natuurlijk niet dat je geen kans hebt om het virus op te lopen, al is die kans wel ontzettend klein. Ook in de skigebieden, die in Noord-Italië liggen, is er momenteel nog geen reden tot paniek. Een mogelijke outbreak in de toekomst is daar helaas niet onvermijdelijk, maar voorlopig kan je nog zorgeloos naar de Italiaanse skigebieden afzakken. Buitenlandse Zaken liet wel duidelijk weten dat je tijdens je reis alert moet blijven. ‘Het wordt aanbevolen om de instructies van de lokale autoriteiten te volgen en/of op de site van het ministerie van Volksgezondheid, en navraag te doen bij informatie-hotline 1500′, staat er in hun reisadvies te lezen. Reizen naar China worden dan weer wel ten zeerste afgeraden.

Wie van plan is om naar (buurlanden van) Italië te reizen, hoeft zich voorlopig dus nog geen zorgen te maken. Doe je dat toch of zit je momenteel met een bang hartje in het buitenland en weet je niet hoe je je kan beschermen mocht het virus zich toch in sneltempo verspreiden? Besmetting gebeurt via de lucht (hoest of niezen), via direct contact door het aanraken van besmette personen of via indirect door het aanraken van besmette voorwerpen. Een goede handhygiëne is dus, net zoals dat bij griep bijvoorbeeld het geval is, aangewezen.

Reisannulatieverzekering

Vertrouw je het niet en durf je niet meer richting Italië te vertrekken? Dan kan je, in de meeste gevallen, je reis helaas niet kosteloos annuleren. Een reisannulatieverzekering vergoedt enkel en alleen een deel van de gemaakte reiskosten als je door onvoorziene gebeurtenissen niet op reis kan vertrekken, maar een epidemie zoals het coronavirus is in de meeste contracten een uitzondering en geen geldige reden om je reis te annuleren. Schrapt de vliegtuigmaatschappij vluchten naar het getroffen gebied? Dan krijg je de kosten van die vlucht uiteraard wél terugbetaald.

Nog vragen over het coronavirus? Het antwoord vind je op de website van WHO.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.