Home Lifestyle Belgische sportvrouwen zetten meisjes meer dan ooit aan tot sporten

Belgische sportvrouwen zetten meisjes meer dan ooit aan tot sporten

Experts spreken daarom van een heus Emma-, Nafi-, Tessa- en Nina-effect.

atletes
© getty

De laatste jaren schrijven meer en meer meisjes zich in bij een atletiek-, voetbal-, turn- of basketbalclub. De reden hierachter? Ze laten zich inspireren door de puike prestaties van Belgische atletes zoals Nafi Thiam, Emma Meesseman, Nina Derwael en Tessa Wullaert.

We mogen er terecht trots op zijn: de Belgen doen het de laatste jaren keigoed op sportvlak! En dan hebben we het niet alleen over onze Rode Duivels die vorig jaar bijna de wereldbeker voetbal binnenhaalden. Ook de vrouwelijke sportsters zetten in verschillende sporttakken geweldige prestaties neer. Dat werpt duidelijk zijn vruchten af, want meisjes schreven zich de laatste jaren meer dan ooit in bij sportclubs.

Emma-, Nafi-, Tessa- en Nina-effect

Denk maar aan meerkampster Nafi Thiam, turnster Nina Derwael, basketbalster bij de Belgian Cats Emma Meesseman en voetbalster bij de Red Flames Tessa Wullaert. Zij scoren hoge ogen in hun disciplines én inspireren zo jonge vrouwen om ook zélf meer te bewegen. Uit cijfers van Sport Vlaanderen blijkt dat er de afgelopen jaren vijf jaar 17 procent meer meisjes aangesloten zijn bij een basketbalclub, bij een atletiek- en gymnastiekclub was dat in vier jaar tijd respectievelijk 35 procent en 25 procent meer, en op twee jaar tijd begon 17 procent meer meisjes te voetballen. ‘Het effect van toppers die het voorbeeld geven, is er zeker’, zegt professor Sportbeleid Veerle De Bosscher van de VUB in het Nieuwsblad. Experts spreken daarom van een heus Emma-, Nafi-, Tessa- en Nina-effect.

De sportclubs richten hun pijlen ook vaker op vrouwen, en niet enkel meer op mannen. Met als resultaat dat er meer meisjes dan ooit ingeschreven zijn in zo’n club. Toch zijn ze in vergelijking met jongens nog altijd in de minderheid.  ‘Jongens doen vaker een sport in clubverband, terwijl meisjes toch nog blijven kiezen voor bijvoorbeeld dansen en dat het liefst van al indoor’, aldus professor Sportbeleid Jeroen Scheerder van KU Leuven in Het Nieuwsblad. ‘Dat beschermende zit er nog altijd in, net als het schoonheidsaspect. Het klinkt vreselijk oubollig, maar het duurt even vooraleer deze hardnekkige patronen verdwijnen. Nu begint het pas te keren.’

Wil je zelf ook (meer) beginnen sporten, bekijk dan zeker deze toffe oefeningen:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.