Home Lifestyle Food OEI: ook amandelmelk is slecht voor het milieu

OEI: ook amandelmelk is slecht voor het milieu

'Amandelmelk' kan eigenlijk vertaald worden als 'kalkhoudend water met beetje amandelrestjes'.

© Max Sealing en Elliv Sonas via Unsplash

Amandelmelk is up-and-coming, maar de populariteit van het drankje doet onze planeet allesbehalve ten goede. Huh, het is toch vegan, dan is het toch juist goed voor het milieu? Nope! Het geliefde drankje dat nu in bijna alle hippe koffiebars aan de lopende band gedronken wordt, is gek genoeg ook schadelijk voor het milieu.

Neen, het is niet de kalkachtige smaak van de melk waar we ons zorgen over moeten maken, maar wel het misleidende voedingsprofiel van het witte drankje. Om amandelmelk ietwat te laten lijken op de melk die melkboeren leveren, vraagt het productieproces heel wat stappen.

Om amandelmelk te maken worden amandelen eerst gedrenkt in water. Daarna worden ze gemalen en gefilterd. Wat er dan gebeurt met de grote berg amandelpulp? Die wordt gewoon bij het vuilnis gegooid.

Jammer, want voor het telen van één amandel is ongeveer 1 liter water nodig. Dat betekent dus dat een handjevol amandelen al snel 25 liter water kost. En er is meer, want in 2015 werd al eens aangetoond dat ‘amandelmelk’ eigenlijk vertaald kan worden als ‘kalkhoudend water met beetje amandelrestjes’.

Suikerwater

Dat betekent dus ook dat amandelmelk helemaal niet zo voedingsrijk is: een gewoon glas melk komt overeen met 35 % van je dagelijkse portie calciuminname. Dat is 15 % meer dan in een glas amandelmelk. Amandelmelk wordt dan ook nog eens gezoet met suiker en kunstmatige smaakstoffen die de calorieënteller helemaal in de war brengen.

Wat zijn we dan eigenlijk echt aan het drinken als we amandelmelk bestellen bij onze favoriete koffiebar? Water, suiker, zonnebloemvet en een verdikkingsmiddel op basis van zeewier. Of koemelk beter is voor het milieu? Absoluut niet! Koemelk is nog veel slechter voor het milieu. Gelukkig zijn soja- en havermelk dan weer wél vriendelijk voor onze natuur.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.