Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Bovendien zullen we ook de planeet Mars kunnen spotten!

AHA: zo mis je vrijdag geen minuut van de maansverduistering

Vorige week wisten we jullie al te vertellen dat het vrijdag 27 juli een bijzondere dag is. Zo krijgen we in de late avond niet alleen een maansverduistering te zien, maar staat Mars op dat moment het dichtst mogelijk bij de aarde. Zeker de moeite waard om een keertje uit je raam te kijken, dus!


Wanneer gaat de show nu precies van start? Rond 21u30 komt de maan ongeveer op, maar dan duurt het nog een halfuur voor ze helemaal boven de horizon komt. De eclips zal volledig zijn tussen 22u22 en 23u15, wanneer de maan volledig in de schaduw van onze aarde staat. Gedurende deze vijftig minuten zal ze dan ook bloedrood kleuren. Nadien komt ze weer achter onze planeet vandaan en tegen 00u19 is het hele gebeuren alweer voorbij.

Je hoeft dus niet in het midden van de nacht uit je bed te kruipen en we hebben nog meer goed nieuws. Je zal de maansverduistering namelijk overal in ons land goed kunnen zien. ‘Aangezien de maan laag aan de hemel zal staan, vat je het beste post op een open vlakte, waar je een vrije horizon hebt’, aldus  Marc Van den Broeck van Volkssterrenwacht Urania in een interview met Het Laatste Nieuws.

Kers op de taart


Als ultiem extraatje zal je vrijdagavond ook Mars kunnen zien. Het is de eerste keer dat de planeet zo dicht bij onze aarde te zien is en hij zal als een rood sterretje onder de maan verschijnen. Kenners kunnen bovendien ook op zoek gaan naar Venus, Jupiter en Saturnus. Ook deze zijn stuk voor stuk zichtbaar vrijdagavond, maar zijn al iets moeilijker te spotten.

Een unieke kans dus, want op de volgende maansverduistering is het wachten tot 21 januari 2019. Dan zal je alleen het begin en de maximale verduistering kunnen zien. Bovendien zal het verschijnsel dan plaatsvinden op een vroege, winterse ochtend. Doe ons dan toch maar vrijdagavond!

Lees ook:

ZIEN: volgende week vallen er twee uitzonderlijke natuurfenomenen samen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '