Home Lifestyle ZIEN: volgende week vallen er twee uitzonderlijke natuurfenomenen samen

ZIEN: volgende week vallen er twee uitzonderlijke natuurfenomenen samen

Het is waarschijnlijk de eerste keer in je leven dat je dit zal kunnen zien.

Volgende week zal er een maansverduistering plaatsvinden én Mars zal voor het eerst in vijftien jaar het dichtst mogelijk bij onze aarde staan.

Aangezien Mars verder weg staat van de zon dan de aarde, duurt de baan die de rode planeet rond de zon maakt langer dan de baan die de aarde rond de zon maakt. Wanneer Mars één keer rond de zon gaat, zijn wij er al twee keer rondgereisd.

Van 2003 geleden

Op vrijdag 27 juli gebeurt er iets heel uitzonderlijks. Francis Meeus van de volkssterrenwacht Mira licht het fenomeen toe in Het Nieuwsblad: ‘Op dat moment bevindt Mars zich het dichtst mogelijk bij de aarde. Korter kan de afstand tussen de twee planeten niet zijn. Dan zijn ze “maar” 54,52 miljoen kilometer van elkaar verwijderd. Een speciaal moment, want het is al van 2003 geleden dat de planeten nog in die verhouding tot elkaar stonden.’

En het wordt nog straffer! Doordat er op diezelfde vrijdag in de late avond ook een maansverduistering plaatsvindt, zal het een extra donkere nacht worden. Daardoor zullen we Mars nog beter waar kunnen nemen, zélfs met het blote oog. Die maansverduistering helpt dus een handje om ons een blik op Mars te gunnen. Wie gaat er kijken?

Lees ook: