Home Lifestyle Food Lichte lentehapjes: 8 eenvoudige gerechtjes om de zon mee in huis te...

Lichte lentehapjes: 8 eenvoudige gerechtjes om de zon mee in huis te halen

Van lenterolletjes tot watermeloensmoothies!

BRAM DEBAENST

Goed gezelschap, een hapje, een fris drankje… Meer hebben wij niet nodig voor een fijn feestje!

1 / 4
Zoete-aardappeltoast & gember-groentesap
Maïspannenkoekjes met cottage cheese-dip & citroenlimonade met meloenijsblokjes
Amandelmacarons met lemoncurd & watermeloensmoothie met kokosmelk en aardbei
Lenterolletjes met komkommerlinten & matcha-icetea
Zoete-aardappeltoast & gember-groentesap
Zoete-aardappeltoast & gember-groentesap

/// Zoete-aardappeltoast (Voor 4 pers. • 20 min.)

Dit heb je nodig 

1 courgette • sap van ó citroen • olijfolie • 1 blik witte bonen (200 g) • een handvol groene kruiden (peterselie, oregano, kervel) + extra • 2 zoete aardappelen • peper en zout

Zo maak je het

1. Spoel de courgette en snij ’m met een dunschiller in repen. Besprenkel met citroensap en olijfolie. 2. Spoel de witte bonen en laat uitlekken. Mix de groene kruiden samen met 1/2 el olijfolie met een staafmixer tot een groene olie. Kruid met peper en zout. 3. Meng in een kom de courgette, de bonen en de groenekruidenolie. Zet opzij en laat even marineren. 4. Snij de zoete aardappel in plakken en bak ze mooi goudbruin in in een pan met olijfolie. 5. Beleg de zoete aardappel met de courgette-bonentopping. Werk af met nog een extra plukje groen.

/// Gember-groentesap (Voor 4 pers. • 10 min.)

Dit heb je nodig

3 stengels selder • 4 wortelen • 4 rode bieten • 2 appelen • 1 komkommer • 1 kl gember

Zo maak je het

Mix alle ingrediënten in een sapcentrifuge en serveer in glaasjes met ijsblokjes en selderbladgroen.

Maïspannenkoekjes met cottage cheese-dip & citroenlimonade met meloenijsblokjes
Maïspannenkoekjes met cottage cheese-dip & citroenlimonade met meloenijsblokjes

/// Maïspannenkoekjes met cottage cheese-dip (Voor 4 pers • 20 min.)

Dit heb je nodig

3 lente-uitjes • 300 g maïs, uit blik • 2 eieren • 100 g bloem • een snufje chilivlokken • olie

Voor de dip:

200 g cottagecheese • een snufje paprikapoeder • geraspte schil van 1 citroen • 2 el bieslook, fijngesneden • peper en zout

Extra: lollystokjes

Zo maak je het

1. Spoel de lente-ui en snipper fijn. Laat de maïs uitlekken. Mix 100 g van de maïs met de eieren en de bloem in de blender. Meng het beslag met de rest van de maïs, de lente-ui en een snufje chilivlokken. Kruid met peper en zout. 2. Verwarm een beetje olie in een koekenpan en maak koekjes met een dikte van 1 cm en een diameter van 6 cm. Bak ze aan een kant, stop er een lollystokje in en bak ze ook aan de andere kant. 3. Kruid de cottagecheese met peper en zout. Werk af met paprikapoeder, citroenrasp en bieslook. Serveer de dip bij de koekjes.

/// Citroenlimonade met meloenijsblokjes (Voor 4 pers. • 10 min. + invriezen)

Dit heb je nodig

2 soorten meloenen • 500 ml kokoswater • 50 ml citroensap • 250 ml spuitwater • 4 el honing • enkele takjes munt

Zo maak je het

1. Maak met een parisiennelepel bolletjes van de meloenen en vries ze in. 2. Meng het kokoswater met het citroensap en het spuitwater en voeg honing toe. Serveer met de meloenbolletjes en verse munt.

Amandelmacarons met lemoncurd & watermeloensmoothie met kokosmelk en aardbei
Amandelmacarons met lemoncurd & watermeloensmoothie met kokosmelk en aardbei

/// Amandelmacarons met lemoncurd (Voor 4 pers. • 30 min. + 30 min. afkoelen + 15 min. in de oven + 1 dag rusten)

Dit heb je nodig voor de lemon curd

5 à 6 citroenen • 2 eieren • 2 eidooiers • 4 el plattekaas • 4 el agavesiroop

Voor de amandelkoekjes

200 g amandelpoeder • 1 ei • 1 eiwit • amandelessence • 100 ml agavesiroop

Zo maak je het

1. Maak de lemoncurd een dag op voorhand: rasp de schil van 1 citroen. Pers het sap van de andere citroenen tot je 150 ml sap hebt. Doe het sap, de citroenschil, de eidooiers en de volledige eieren in een hittebestendige kom. 2. Zet de kom au bain-marie op het vuur en laat al roerend zachtjes indikken tot puddingdikte. Laat afkoelen, voeg de plattekaas erbij en zet weg in de koelkast. 3. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng het amandelpoeder met het ei, het eiwit, 2 druppels amandelessence en de agavesiroop. Zet het geheel minstens 30 minuten in de ijskast. 4. Maak bolletjes van het beslag en leg ze op een bakplaat. Bak ze goudbruin in 10 à 15 minuten. 5. Laat de macarons even afkoelen en doe de lemoncurd in een spuitzak. Snij de bolletjes doormidden en spuit lemoncurd over één helft. Zet het hoedje er weer op en serveer.

/// Watermeloensmoothie met kokosmelk en aardbei (Voor 4 pers. • 25 min.)

Dit heb je nodig

300 ml kokosmelk • 500 g aardbeien • 500 g watermeloen, in blokjes • 1 limoen • ijsblokjes

Zo maak je het

Doe de kokosmelk, de aardbeien en de watermeloen in de blender, samen met wat limoensap en 3 ijsblokjes. Serveer met extra ijs.

Lenterolletjes met komkommerlinten & matcha-icetea
Lenterolletjes met komkommerlinten & matcha-icetea

/// Lenterolletjes met komkommerlinten (Voor 4 pers. • 25 min. + 20 min. in oven)

Dit heb je nodig

50 ml chilisaus • 100 g honing • 1 el sojasaus • 1 el geraspte gember • 1 el rijstazijn • 250 g tofu • 85 g noedels • 100 g peultjes • 100 g groene asperges • 3 Libanese komkommers • half bosje koriander • 6 rijstvellen

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de chilisaus met de honing, de sojasaus, de gember en de azijn. Bestrijk de tofu met de marinade. Leg op een met bakpapier beklede ovenplaat en rooster 15 à 20 min. in de oven. Haal uit de oven, bewaar de marinade en snij de tofu in reepjes. 2. Bereid de noedels volgens de aanwijziging op de verpakking. Maak de peultjes en asperges schoon en blancheer ze in licht gezouten water. Spoel onder koud stromend water. Spoel de komkommer en snij ’m met een dunschiller in lange repen. Spoel en droog de koriander. 3. Week een rijstvel in lauw water en leg op een vochtige keukendoek. Beleg met repen komkommer, wat noedels, enkele asperges en peultjes, de tofu en een takje koriander. Vouw de uiteinden naar binnen en rol op. Herhaal met de overige vellen. Snij de lenterolletjes in tweeën en serveer met de rest van de marinade als dipsaus.

/// Matcha-icetea (Voor 4 pers. • 10 min.)

Dit heb je nodig

2 limoenen • 2 kl matcha (bv. van Biotona, online te koop) • crushed ice • 1 bosje munt • honing of rietsuiker

Zo maak je het

Pers 1 limoen, snij de andere in schijfjes. Doe de matcha met 1 liter water in een shaker of blender en schud tot de thee volledig is opgelost. Voeg het ijs, het limoensap, de limoenschijfjes en de munt toe. Voeg naar smaak honing of rietsuiker toe.

RECEPTEN EN STYLING: LES FILLES ROUGES / FOTO’S: BRAM DEBAENST

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.