Home Columns COLUMN: ‘Ik ben. Níét. Zwanger! Tenzij dan van een food baby en...

COLUMN: ‘Ik ben. Níét. Zwanger! Tenzij dan van een food baby en tomeloze razernij’

'Geen énkele vrouw droomt van de dag waarop misplaatst gepolst wordt of ze zwanger is.'

© Catherine Kosters

Catherine houdt van haar lief, hotelbedden en ketchup. Tot de dag dat zelfspot een olympische discipline wordt, deelt ze hier elke week haar avonturen.

Sommige vrouwen dromen van een kind: een miniatuurversie van zichzelf die met een schone lei aan het leven kan beginnen. Andere vrouwen dromen van een kinderloos bestaan: vooral niemand om hun eigen fouten te herhalen. Geen énkele vrouw droomt van de dag waarop misplaatst gepolst wordt of ze zwanger is. Wie weet had je net (twee weken lang) zin in take-out of had je pas een goeie highlighter gekocht, maar plots word je op je zeer reële buik en zogezegde glow gewezen, terwijl je lege anticonceptiestrip en slinkende voorraad tampons een ander verhaal vertellen. Je bent. Níét. Zwanger! Tenzij dan van een food baby en tomeloze razernij.

Ik herinner me de eerste keer dat het me gebeurde nog goed. Ik was 24 jaar en was uitgenodigd op een hogeschoolreünie toen onuitstaanbare ex-klasgenoot J. me aanviel met de gevreesde vraag. Als je je medestudenten na enige tijd terugziet, hoop je indruk
te maken met verhalen over je blitzcarrière en toekomstplannen, niet met de keuze voor een polkadotjurk die je vier maanden ver doet lijken. Voor mij was de avond dan ook om zeep. Meteen nam ik me voor om nooit diezelfde veronderstelling te maken. Al staat mijn beste vriendin op springen, ik informeer niet naar de bezettingsgraad van haar baarmoeder. Ik zal het wel zien wanneer de baby komt, zeker?

Flairstyliste Marieke is écht in verwachting en haar aanwezigheid maakt mij schijnbaar zwanger bij associatie.

In de jaren die volgden, bleef ik bizar genoeg gespaard van zwangerschapsverwarring ondanks mijn voorliefde voor oversized outfits en snacks op late tijdstippen. Tot vorige week. Toen werd ik plots twee keer na elkaar geshamed. Weet je wat ik nog het ergst vind? Dat het mijn eigen schuld is. En die van Flairstyliste Marieke. Zij is namelijk écht in verwachting en haar aanwezigheid maakt mij schijnbaar zwanger bij associatie.

Wanneer ik op Instagram grap dat er géén kind op komst is, slaat het selectieve geheugen van bepaalde mensen enkel het woord pregnant op. Op een recent persevent ging het gesprek als volgt: ‘Gefeliciteerd, Marieke! Hoe voel je je? Voor wanneer is het? Jongen of meisje?’ *Insert 100 andere vragen* Vervolgens: ‘Zeg, Catherine, jij ook al!’ *Doodse stilte* Niet lang daarna postte ik een selfie met Marieke en volgend bijschrift: trotse mama’s (van de modellen op Flair Shopping Day). Misschien vergezocht, maar het was grappig. Tot de gelukwensen binnenstroomden en ik me genoodzaakt zag de foto te verwijderen.

Om toekomstige consternatie te voorkomen, spreek ik graag iets af: vraag me nooit of ik zwanger ben, hoe dik/ dwaas/gelukkig ik ook lijk. Als het ooit zover is, leest u het hier eerst.

Deze column verscheen in Flair op 8 mei 2018.

Meer columns van Catherine:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.