Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Instagram @annadlvv

Anna deed zich voor als een rijke erfgename en betaalde haar extravagante levensstijl met een lening van de bank.

Russische jonge vrouw (27) lichtte New Yorkse rich and famous op

Herlinde Matthys

Anna Delvey deed zich voor als een steenrijke Europese erfgename en maakte zo veel hoogstaande vrienden in New York. Wat niemand wist, is dat de jonge vrouw eigenlijk geen cent had en een vals bestaan leidde. Ze zit nu in de gevangenis voor fraude.


Anna Sorokin (27) werd geboren in Rusland en verhuisde met haar gezin op haar zestiende naar Duitsland. Haar vader verdiende de kost als vrachtwagenchauffeur, maar Anna maakte toen ze in haar twintigerjaren naar New York trok iedereen wijs dat hij een Russische oliemagnaat was. En dat was niet het enige waar de jonge vrouw over loog. Ze nam een volledig nieuwe gedaante aan in de grootstad en noemde zichzelf Anna Delvey.

Voor haar nieuwe levensstijl had ze geld – véél geld – nodig, dus ging ze naar de bank om een lening aan te vragen voor haar zogezegde kunststichting. Ze kreeg van de City National Bank op basis van valse bankdocumenten een lening van 85.000 euro. Met die som betaalde ze extravagante etentjes met celebrity’s, dure merkkledij en sliep ze elke nacht in een dure hotelkamer in het hartje van New York.

Kredietkaart ongeldig


Anna viel door de mand na een plezierreisje met Rachel Williams, een fotoredacteur bij het magazine Vanity Fair. Anna boekte een duur vijfsterrenhotel in Marrakech en vertelde Rachel dat zij alles zou betalen. Na een paar dagen kwam een bediende van het luxeresort melden dat haar kredietkaart ongeldig was. Anna stak de schuld op de bank en kon Rachel overtuigen om haar bankkaart als borg te geven. Ze beloofde dat ze later alles zou terugbetalen.

Helaas voor Rachel verdween Anna eenmaal thuisgekomen van de aardbol. Rachel vertrouwde het hele zaakje niet en belde het bureau van de procureur in New York op. Die startte een onderzoek naar de jonge vrouw en al snel bleek dat Rachels vermoeden klopte: Anna was een oplichter.

Vijftien jaar cel


Anna werd opgepakt en zit momenteel in de gevangenis in afwachting van haar proces. Er hangt haar een celstraf van maar liefst 15 jaar boven het hoofd voor het vervalsen van bankdocumenten met een balans van zo’n 51 miljoen dollar en het niet betalen van honderdduizenden euro’s aan hotelrekeningen. Haar toekomst ziet er niet bepaald rooskleurig uit, en toch blijft Anna positief. ‘Ik stel het hier goed’, vertelde ze aan het magazine The Cut. ‘Mensen denken dat het hier huiveringwekkend is, maar ik zie het meer als een sociologisch experiment.’

Sommigen vinden wat Anna deed bewonderenswaardig. Naar hun mening heeft ze de rijke mensen een spiegel voorgehouden en heeft ze hen geconfronteerd met hoe ze naar elkaar kijken. ‘Als je mensen afleidt met blinkende objecten en hen geld belooft, dan gaan ze op den duur niks anders meer zien’, aldus de journalist van The Cult.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '