Home Lifestyle Dit wordt het laatste festivalseizoen met plastic bekertjes

Dit wordt het laatste festivalseizoen met plastic bekertjes

Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) werkt aan een verbod.

© Shutterstock

Als het aan Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) ligt, wordt elke festivalweide van Vlaanderen binnenkort plasticvrij. Afvalstoffenmaatschappij OVAM werkt op vraag van de minister aan een wetgevend kader voor een verbod van niet-herbruikbaar plastic op grote evenementen.

‘We worden de laatste weken om de oren geslagen met beelden van vervuilde stranden en dieren met een maag vol troep. Je kan die toch niet langer aanschouwen zonder een verband te leggen met de enorme overvloed aan plastic?’ vertelt Schauvliege, die zo’n 400 Vlaamse festivals wil ontdoen van plastic bekertjes en bestek.

Plasticvrije festivalweide

De minister van Natuur wil met de hulp van afvalstoffenmaatschappij OVAM een wetgevend kader uitwerken voor een verbod op plastic voor eenmalig gebruik op grote evenementen. Wellicht komt het verbod er pas tegen het festivalseizoen van 2019, maar OVAM organiseert deze zomer al enkele proefprojecten om uit te wijzen wat haalbaar is.

Rock Werchter wacht het verbod niet af en bant vanaf dit jaar plastic rietjes van de festivalweide. Ook de organisatoren van de Gentse Feesten zetten in op meer duurzaamheid door enkel herbruikbare bekers te gebruiken tijdens de editie van dit jaar. Tomorrowland zal tijdens zijn wintereditie in de Alpen ook een gelijkaardig systeem testen.

Wil je zelf ook je steentje bijdragen en plasticvrijer leven? Lees dan zeker deze eenvoudige tips!

Lees ook: