Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Koppels die wettelijk of feitelijk samenwonen en uit elkaar gaan, worden namelijk niet opgenomen in de statistieken.

ONDERZOEK: het aantal scheidingen in ons land ligt hoger dan we denken

Het officiële aantal echtscheidingen in ons land daalt al jaren, maar toch is de werkelijkheid lang niet zo positief. Koppels die wettelijk samenwonen maar niet getrouwd zijn, gaan namelijk vaker uit elkaar. Alleen tellen deze cijfers niet mee voor het totaal aantal echtscheidingen.


In 2016 waren er in ons land nog 23.583 echtscheidingen, dit is een daling van 4,4 % ten opzichte van 2015. Goed nieuws zou je zo denken, maar in de realiteit ligt het iets anders. Ongehuwde koppels die enkel samenwonen, gaan namelijk steeds vaker uit elkaar, maar deze cijfers worden niet opgenomen in de statistieken wat betreft het aantal echtscheidingen.

Bij Stabel, het Belgische statistiekbureau, baseren ze zich voor dit cijfer namelijk alleen op het aantal geregistreerde huwelijken. Koppels die ervoor kiezen om wettelijk te gaan samenwonen, komen terecht in een andere categorie. Wie op zijn beurt kiest om feitelijk te gaan samenwonen, valt helemaal van de radar. Deze groep wordt bovendien steeds groter en amper 25 % legt op een gegeven moment een verklaring af van wettelijke samenwoning.

Om meer inzicht te krijgen, hebben sociologen van UAntwerpen een steekproef bij 20.000 Belgische koppels uitgevoerd. De resultaten? Na veertien jaar is slechts nog een derde van alle samenwonende koppels samen. Bij koppels die wel getrouwd zijn, is dit nog tachtig procent.

Belangrijke factoren


Volgens de twee onderzoekers speelt leeftijd een belangrijke rol. Wie reeds op jonge leeftijd gaat samenwonen, gaat vaker uit elkaar. Ook op vlak van stabiliteit blijkt dit een belangrijke factor te zijn. Koppels die een relatie beginnen op of na hun 26ste hebben een betere kans op slagen. Nog een belangrijk punt is de kinderwens. Als er na vier jaar nog geen kinderen zijn, is er een grotere kans op een scheiding.

Last but not least heeft ook het inkomen een invloed op het aantal echtscheidingen. Koppels blijven niet samen omwille van geld of uit angst voor hoge scheidingskosten, maar gaan uit elkaar door financiële stress. Ga je een relatie aan vanuit een economische zwakkere positie? Dan is de kans groter dat je relatie op de klippen loopt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '