Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Jimmie Conovor via Unsplash

Ga je voor een exemplaar met een donzen of synthetische vulling?

AHA: zo kies je de juiste slaapzak voor je volgende kampeeravontuur

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist


Ben je een echte dummy als het aankomt op kamperen of backpacken, maar wil je daar deze zomer toch verandering in brengen? Dan is de kans groot dat je in de (web)winkel overweldigd wordt door het grote aanbod aan kampeersnufjes. Afhankelijk van waar je van plan bent je tent op te zetten, is het belangrijk om de juiste musthaves in huis – of zeg maar tent – te halen. Eén van de belangrijkste aankopen? Een slaapzak! Wij helpen je graag om het juiste exemplaar te kiezen.


Koukleumen die richting Noord-Europa trekken, hebben baat bij een dikke slaapzak. Voor warmbloedige backpackers die richting het zuiden trekken, is een dunner exemplaar dan weer geen slecht idee. Wie van plan is om gewoon in België te blijven, heeft een allround slaapzak nodig die je beschermt tegen wisselvallig weer. Het kiezen van de juiste slaapzak is geen makkelijke opdracht. Voor backpackers en kampeerders is slaap heilig, dus kan je maar beter meteen een exemplaar kiezen dat volledig op jouw noden is afgestemd. Waar je zoal rekening mee moet houden, ontdek je hieronder!

Temperatuur


De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen bij het kiezen van de juiste slaapzak, is hoe warm je het wil hebben. De meeste slaapzakken die je in de winkel vindt, zijn voorzien van een etiket waarop de comfort-, limiet- en soms ook extreemtemperatuur staat. Bedraagt de comforttemperatuur 10°C? Dan wil dat zeggen dat je op een comfortabele manier in de slaapzak kan slapen als het buiten om en bij de 10 graden koud is. Is het buiten veel warmer dan 10°C? Dan is de kans groot dat je het veel te warm zal hebben in de slaapzak. Stel je voor dat de limiettemperatuur 3°C is, dan betekent dat je het te koud zal hebben als het buiten kouder is dan 3 graden. Opgelet: het is belangrijk om te weten dat vrouwen gemiddeld 10 graden warmer slapen dan mannen. De comforttemperatuur wordt berekend op basis van een vrouw van ongeveer 60 kilogram. Daarom moeten vrouwen vooral rekening houden met de comforttemperatuur, terwijl de meeste mannen ook makkelijk de limiettemperatuur kunnen verdragen.

Zoals de naam al doet vermoeden, duidt de extreemtemperatuur op extreme gevallen, en is die voor de meesten niet van groot belang. Ben je toch van plan om richting het noorden van IJsland te trekken en daar in een slaapzak met een extreemtemperatuur van -18°C te overnachten? Dan betekent dat dat je nog nét de nacht kan overleven als het buiten -18°C is.

In het verleden ontwikkelden slaapzakfabrikanten hun eigen temperatuurclassificaties en was er geen correcte manier om twee verschillende slaapzakken objectief te vergelijken. Daarom werd een Europese norm ingevoerd die alle Europese slaapzakfabrikanten verplicht om universele wetenschappelijke tests uit te voeren op een oefenpop. Vandaag is het dus wel mogelijk én betrouwbaar om verschillende slaapzakken te vergelijken.

Trekkingslaapzak

Mummieslaapzak met synthetische vulling – comforttemperatuur: 0 °C – limiettemperatuur: -5 °C

€ 70 – Forclaz via Decathlon

Katoenen kampeerslaapzak

Dekenmodel met synthetische vulling – comforttemperatuur: 10°C – limiettemperatuur: 3°C

€ 40 – Quechua via Decathlon

 

 

Comfortabele slaapzak met slaapmatje

Mummieslaapzak met synthetische vulling – comforttemperatuur: 11°C – limiettemperatuur: 7°C

€ 160 – Therm-a-Rest via A.S.Adventure

Veelzijdige slaapzak

Mummieslaapzak met donzen vulling – comforttemperatuur: 9 °C – limiettemperatuur: 4 °C

€ 199,95 – Vaude via A.S.Adventure

Vederlichte slaapzak

Dekenmodel met synthetische vulling – comforttemperatuur: 20°C

€ 12 – Dreamland

Vorm


Het is niet alleen belangrijk om de lengte van de slaapzak te controleren, maar ook om rekening te houden met de vorm. Ben je een koukleum en wil je op zeker spelen? Kies dan voor een aansluitend exemplaar, ook wel mummieslaapzak genoemd. Je kan je volledig in zo’n slaapzak wikkelen én er je hoofd mee bedekken om het extra warm te houden. Beweeg je veel in je slaap? Dan kies je best voor een exemplaar dat je iets meer bewegingsruimte geeft en opteer je het best voor een dekenmodel. Ben je van plan om meerdere dagen te backpacken? Zorg er dan wel voor dat het een compact model is zodat je het makkelijk in je rugzak kan opbergen of ‘m er op z’n minst aan kan vastknopen. Naast de lengte en vorm, is het ook belangrijk om de ritssluiting te controleren. Ga zeker na of er een goede tochtslurf aan de slaapzak zit die ervoor zorgt dat er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat. In het beste geval kies je voor een slaapzak met een korte rits, tenzij je je daar te benauwd in voelt.

Het (vul)materiaal


Ga je naar koude bestemmingen? Dan kies je het best voor een slaapzak die gevuld is met dons. Dat zorgt ervoor dat de warmte die je lichaam produceert langer in slaapzak blijft hangen. Dons heeft trouwens nog een voordeel, want het weegt amper iets en je kan de slaapzak dan ook zonder al te veel problemen transporteren. Is het een warm en vochtig klimaat? Dan gaat het isolerend vermogen van dons verloren en kies je beter voor een slaapzak met synthetische vulling.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '