Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

'Het houdt geen steek', aldus een verontwaardigde Peter Dinklage.

Disney onder vuur omwille van dwergen in live-actionremake van ‘Sneeuwwitje’: ‘Verdomd ouderwets’

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Game of Thrones’-acteur Peter Dinklage is niet te spreken over de nieuwe ‘Sneeuwwitje’-film. Daarin zouden, net zoals in de originele versie, zeven dwergen in een grot leven. Disney liet intussen weten dat het in gesprek is gegaan met mensen die dwerggroei hebben.

Disney krijgt de laatste tijd niets dan lof over zijn meer inclusieve aanpak. De filmstudio heeft verschillende culturele adviseurs in dienst die van de producties een realistischer plaatje maken. Zo hebben de personages in de nieuwe animatiefilm ‘Encanto’ verschillende huidskleuren en haartexturen en koos het voor de live-actionremake van ‘Sneeuwwitje’ voor een ​​latina-actrice: Rachel Zegler, die afgelopen jaar bekend werd door haar rol als Maria in ‘West Side Story’ van Steven Spielberg. Toch ligt die nieuwe versie van ‘Sneeuwwitje’ nu onder vuur omdat de zeven dwergen daarin nog steeds op een stereotiepe manier getoond zouden worden.

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen

‘Ik was verrast dat ze zo trots waren om een latina te casten als Sneeuwwitje, maar je vertelt nog wel steeds het verhaal van “Sneeuwwitje en de zeven dwergen”. Neem een stap terug en kijk wat je aan het doen bent’, vertelt ‘GoT’-acteur Peter Dinklage verontwaardigd in de podcast ‘WTF’ van Marc Maron. ‘Het houdt geen steek. Je bent progressief op de ene manier, maar je maakt nog steeds dat verdomd ouderwetse verhaal over zeven dwergen die samenleven in een grot? Wat ben je in godsnaam aan het doen?’ Op Twitter zijn heel wat mensen het met Dinklage eens. Ze noemen het idee vernederend en hopen (terecht!) dat Disney inziet dat zoiets anno 2022 not done is.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, zou je denken. Maar niets is minder waar, want het is niet de eerste keer dat Disney om deze reden kritiek krijgt. In ‘Snow White and the Huntsman’, die tien jaar geleden verscheen, werden de dwergen vertolkt door acteurs van gemiddelde lengte. Hun gezichten werden achteraf door middel van special effects op kleinere lichamen geplakt. Ook toen kreeg Disney heel wat backlash.

Magische wezens

Disney liet intussen weten dat het niet van plan is om dat stereotiepe beeld opnieuw te verwerken in de live-actionremake. ‘We zullen de zeven personages op een andere manier benaderen. We zijn daarover in overleg met mensen die dwerggroei hebben‘, bevestigde een woordvoerder van de filmstudio aan The Hollywood Reporter. Op welke manier dat zal zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Al wordt gespeculeerd dat het zeven magische wezens zullen worden.

Disney werkt intussen al meer dan drie jaar aan de ontwikkeling van de film. De opnames zouden deze zomer van start gaan in het Verenigd Koninkrijk. Wanneer de film dan precies op het grote scherm te zien zal zijn, is nog niet helemaal duidelijk.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '