Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Streamz

Je kan de Belgisch-Finse reeks met onder meer Lynn Van Royen en Geert Van Rampelberg vanaf vandaag streamen.

REVIEW: ‘””Transport”” is een sterke en meeslepende serie, als je bij de les kan blijven’

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Wat hebben een jonge journaliste, een verzekeringsagente en een bankdirecteur die in moeilijkheden zit gemeen? Je ontdekt het in ‘Transport’, een gloednieuwe Vlaams-Finse politiereeks die je vanaf vandaag op Streamz kan kijken en je een kans wil geven als je houdt van gelaagde series die je aandacht vragen.

Vanaf vandaag kan je op Streamz kijken naar een gloednieuwe fictieve politiereeks: ‘Transport’, een Belgisch-Finse coproductie waarvoor het productiehuis achter de reeks ‘Black-out’ de handen in elkaar sloeg met hun Finse collega’s. In de achtdelige serie raken de verhalen van drie ferme vrouwelijke personages met elkaar vervlochten: journaliste Johanna (Emmi Parviainen) onderzoekt hoe een microchip die ooit aan een Belgische pony toebehoorde in babyvoeding kon belanden, verzekeringsagente Inkeri (Maria Heiskanen) verdiept zich in de verdwijning van een Finse dierenarts, en bankdirecteur Marianne (Pirkko Hämäläinen) helpt, nadat ze een grote fout maakte, een corrupte zakenman uit de vleesindustrie met het witwassen van geld.

Trage start

De synopsis verklapt het al: ‘Transport’ is een intens internationaal stukje televisie, eentje dat je eigenlijk alleen al voor de ijzersterke cast een kans moet geven. Naast de drie Finse hoofdpersonages duikt er ook heel wat talent van eigen bodem op in de serie, waaronder Lynn Van Royen, Joke Devynck, Geert Van Rampelberg, Michael Pas en Sebastien Dewaele. Maar laat je niet vangen: veel Vlaams komt er in de acht afleveringen niet aan te pas. De Finse castleden praten voornamelijk Fins, onze Belgische acteurs Engels, iets wat op sommige momenten een beetje onnatuurlijk aanvoelt en ervoor zorgt dat je toch net iets aandachtiger moet kijken dan tijdens een volledig Vlaamse reeks. De verhaallijn – lees: drie verschillende dan nog! – maakt dat er niet makkelijker op, want die is, vooral de eerste twee afleveringen, best zwaar en ingewikkeld om te volgen.

Transport serie
© Steamz

Omdat het even wennen is aan de verschillende talen, vreemde namen en mysterieuze personages, lijkt het alsof ‘Transport’ traag op gang komt, maar laat dat je zeker niet afschrikken. Het is namelijk écht belangrijk om helemaal mee te zijn met wat er zich in de hoofden en het leven van de personages afspeelt als je je volledig wil inleven in de reeks en de climax wil begrijpen.

Boeiend en meeslepend

Het transporteren van goederen, geld, paarden en vlees doorheen Europa vormt de rode draad in het spannende verhaal. Het is dus zeker niet de meest bloederig politiereeks ever, maar corruptie heeft ook zo zijn charmes. Als je vooral fan bent van politiereeksen als ‘Vermist’ en ‘Flikken Maastricht’ zal ‘Transport’ je dus misschien iets minder kunnen bekoren, maar wie in de ban was/is van ‘The Team’, ‘Black-out’ en ‘Ozark’ zou weleens fan kunnen zijn van de meeslepende en tegelijkertijd boeiende serie.

transport
© Streamz

‘Transport’ is zo’n reeks waar je fan van bent of niet. Geef je het ook na de eerste aflevering nog een kans, dan raak je vrijwel zeker helemaal verknocht aan het verhaal. Maar het moet gezegd worden: je moet ervoor zijn. Desalniettemin is het wel een nooit eerder gezien stukje televisie dat bovendien ook achter de schermen zo goed als volledig verwezenlijkt werd door een team straffe vrouwen. Alleen dat al is een reden om het op z’n minst een kans te geven, toch?

Je kan de volledige reeks vanaf vandaag kijken op Streamz.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '