Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VRT 1

Philippe Geubels ontpopt zich tot quizmaster en Kevin Janssens kruipt in de huid van een orthodoxe jood.

Van ‘Down the road’ tot ‘De club’: deze programma’s mag je dit najaar niet missen op VRT 1

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

De zomervakantie zit er bijna op, maar niet getreurd. VRT 1 vult het zwarte gat op met een hele reeks nieuwe programma’s én terugkerende toppers zoals ‘De twaalf’, ‘Down the road’ en ‘Het huis’. Dit is het najaar van VRT 1.

‘Ontspanning en humor hebben een vaste plaats bij VRT 1’, klinkt het in een persbericht. De openbare omroep wil naar eigen zeggen inzetten op relevante verhalen voor alle Vlamingen. ‘Sterke content van hier, herkenbare emoties, programma’s waar je samen van wil genieten, en nog meer humor en verrassende nieuwigheden zijn de bouwstenen van het najaar.’

Het nieuwe televisieseizoen aftrappen doet VRT 1 op zaterdag 2 september met de gloednieuwe komische fictiereeks ‘Boomer’ met Jan Van Looveren. De sitcom is nu al beschikbaar op Streamz. Bekijk de trailer hier.

VRT 1
Na Streamz is comedyreeks ‘Boomer’ met Jan Van Looveren binnenkort ook te zien op VRT 1. © VRT

Ook Philippe Geubels zorgt voor ontspanning bij VRT 1. Vanaf 3 september kan je de comedian elke zondagavond om 20u05 aan het werk zien in de gloednieuwe quiz ‘Ik heb het u letterlijk juist gezegd’. Dat zou een heel makkelijke quiz moeten zijn voor de deelnemers, want ​ alle antwoorden worden in de quiz ergens gegeven of getoond. Maar wanneer letterlijk álles een vraag kan zijn, wordt gewoon onthouden plots bijna een Olympische discipline.

Philippe Geubels is quizmaster van dienst in het splinternieuwe ‘Ik heb het u letterlijk juist gezegd’. © VRT

In ‘De jaren 90 voor tieners’ bezoekt Steven Van Herreweghe, na zijn reis door de jaren 80, opnieuw een groepje tieners in hun eigen slaapkamers, van Zwevegem tot Bocholt, om daar de jaren 90 tot leven te brengen met de beste verhalen en héél veel beeld. ‘De jaren 90 voor tieners’ is vanaf 7 september elke donderdag om 20u35 te bekijken op VRT 1 en VRT MAX.

Verbinden en verrassen

VRT 1 wil naar verluidt ook verhalen van hier brengen ‘die raken en verbinden, en die creatief verrassen’. Zo krijgt het begrip ‘talkshow’ een heel nieuwe interpretatie in ‘Amai zeg wauw!’, de nieuwe muzikale laatavondshow waarin Otto-Jan Ham bekende en minder bekende gasten ontvangt uit alle hoeken van de entertainmentwereld en daarbuiten.

Ham en zijn begeleidende band maken elke avond een show voor, en op maat van, die centrale gast; gaande van Coely, Average Rob, Jeroen Meus, Janne Desmet en Pommelien Thijs tot Matteo Simoni. ‘Amai zeg wauw!’ is vanaf 4 september van maandag tot en met donderdag rond 21u30 uur te zien op VRT 1 en VRT MAX.

Otto-Jan Ham presenteert vanaf 4 september de muzikale laatavondshow ‘Amai zeg wauw!’. © VRT

Volgend maand opent ook het restaurant van ‘First dates’ opnieuw de deuren. Barman Bram en zaalpersoneel Leena, Katelen en Ferdy zijn opnieuw op post om de daters te bedienen en de zenuwen te bedaren. Ze krijgen versterking van nieuwkomer Gingia, een ervaren horecakracht. De locatie kreeg een make-over, maar dat is niet de enige nieuwigheid dit seizoen: voor het eerst ontvangt ‘First dates’ ook gasten die niet op zoek zijn naar een liefdesrelatie, maar naar vriendschapsbanden. Wij zitten vanaf 2 september alvast elke zaterdag om 20u55 aan ons scherm gekluisterd!

Beklijvende fictie van eigen bodem...

Naast ontspanning blijft VRT 1 inzetten op beklijvende fictie van eigen bodem met onder andere de tweede reeks van ‘De twaalf’, die acht weken lang voor vele discussies en speculaties in de huiskamers zal zorgen.

In ‘De twaalf: de Assepoestermoord’ krijgen twaalf burgers de loodzware taak om te beslissen over het lot van een vader en zijn dochter. Wie vermoordde Marianne (Katrien De Ruysscher): haar partner Anton (Koen De Graeve) of stiefdochter Julie (Lou Miller, artiestennaam van Louisa Peeters)? Je ontdekt het vanaf zondag 3 september om 21u05 op VRT 1 en VRT MAX. Bekijk de teaser hier.

Twaalf burgers krijgen de loodzware taak om te beslissen over het lot van een vader en zijn dochter in ‘De twaalf: de Assepoestermoord’. © Thomas Nolf voor VRT

Ook ‘De club’, waarin drie koppels bevriend raken in de wachtzaal van de dienst fertiliteit, klinkt veelbelovend. In ons land heeft 1 op 6 koppels medische begeleiding nodig om zwanger te geraken. Steeds meer mensen worden dus plots lid van een club waar ze nooit deel van wilden uitmaken.

Makers Leander Verdievel en Zita Theunynck zijn beiden lid van de zogeheten club en schreven de reeks vanuit hun eigen ervaringen. De reeks benadert het moeilijke, maatschappelijke thema openhartig, zonder taboes en met humor. ‘De club’ is vanaf 6 september elke woensdag om 20u35 te zien op VRT 1.

In de tragikomische fictiereeks ‘De club’ geraken drie koppels bevriend in de wachtzaal van de dienst fertiliteit. © Jo Voets voor VRT

...én daarbuiten

In ‘Rough diamonds’ – nu al te zien op Netflix – vertolkt Kevin Jassens de rol van verloren zoon Noah Wolfson die na de zelfmoord van zijn broer terugkeert naar het Antwerpse diamantkwartier en de Joodse gemeenschap om zijn familie van de ondergang te redden. De fictiereeks is een Belgisch-Israëlische productie, Israëlische scenarist en regisseur incluis.

Koen De Bouw kruipt in de huid van anesthesist Jacob in de nieuwe medische dramareeks ‘Dag & nacht’. © VRT

Koen De Bouw kruipt dan weer in de huid van anesthesist Jacob in de gloednieuwe medische dramareeks ‘Dag & nacht’, waarin we een team van verloskundigen volgen dat elke dag onder hoge werkdruk moet presteren. De hoofdrol in de reeks – die ook te zien is op de Nederlandse openbare omroep AVROTROS – wordt vertolkt door de Nederlandse actrice Kim Van Kooten, die de van origine Deense reeks vertaalde naar de Lage Landen.

Zowel ‘Rough diamonds’ als ‘Dag & nacht’ zal later dit najaar te zien zijn op VRT 1 en VRT Max.

BV’s boven

Ook non-fictie neemt een groot deel van het najaarsaanbod van VRT 1 in beslag. Zo helpen Kristel Verbeke en Kamal Kharmach gezinnen om hun centen op orde te krijgen en een spaardroom waar te maken in het nieuwe ‘Geld gezocht’, reist Kobe Ilsen in ‘Mijn eerste reis’ met een bekende gast – de eerste namen zijn Miss België Emilie Vansteenkiste, zangeres Margriet Hermans en CD&V-politicus Sammy Mahdi – naar een voor hem betekenisvolle reisbestemming, en is Eric Goens alweer aan het negende seizoen van ‘Het huis’ toe.

Onder meer zanger Hugo Sigal, journaalanker Riadh Bahri, realityster Stephanie Planckaert, stand-upcomedian William Boeva en auteur Herman Brusselmans zullen 24 uur lang in hun ziel laten kijken. De exacte uitzenddata van deze programma’s worden later bekendgemaakt.

Publiekslieveling Dieter Coppens en begeleidster Saar maken dit najaar opnieuw met zes jongeren met het syndroom van Down een onvergetelijke reis. Dit seizoen brengt ‘Down the road’ hen naar het magische Canada. © VRT

Fans van ‘Factcheckers’, ‘#weetikveel’, ‘Het laatste portret’ en ‘Down the road’ kunnen op beide oren slapen, want ook die vier programma’s keren terug naar het scherm.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '