Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VTM

‘We worden emotioneel labiel als we te weinig slapen.’

PREVIEW: slaapexpert Steven Laureys krijgt zélf te maken met slaaptekort in ‘Special Forces: Wie Durft Wint’

We moesten nog maar net afscheid nemen van rekruten Francisco Schuster en Hannelore Simoens, of dag vier van ‘Special Forces: Wie Durft Wint’ staat al voor de deur. De zes overgebleven deelnemers staan voor een loodzware dag, zowel fysiek als mentaal. En daar helpt slaapgebrek niet bij…

Koen Wauters, Davy Parmentier, Laura Tesoro, Steven Laureys, Dirk Van Tichelt en Ann Wauters denken – voorlopig toch – nog niet aan opgeven. Opdracht na opdracht vormen de deelnemers van ‘Special Forces: Wie Durft Wint’ hoe langer hoe meer een hechte groep, maar daar dreigt het peer report verandering in te brengen…

Peer report

In het peer report vragen de operatoren naar de sterkste én zwakste schakel volgens de rekruten. ‘Wie is de sterkste van het team?’, ‘Wie is de zwakste schakel?’ en ‘Met wie zou je niet graag op opdracht gaan?’. En dat mist zijn effect niet: de vragenronde brengt verrassende resultaten aan het licht die de instructeurs moeten bespreken.

Wie Durft Wint
© VTM

Slaapgebrek

Extreem vermoeiend, zowel fysiek als mentaal, zo kan je de Special Forces-opleiding waaraan de rekruten zich al vier dagen wagen wel noemen. Gooi daar bovenop dat de slaapomstandigheden lang niet ideaal zijn én ze uitgerekend op de vierde dag nog eens éxtra vroeg uit bed worden geroepen en je krijgt er ongetwijfeld mee te kampen: slaapdeprivatie.

En dat is voor slaapexpert Steven Laureys, auteur van het ‘No-nonsense Slaapboek’ écht een marteling: ‘Mijn boek gaat over het feit dat slaap verschrikkelijk belangrijk is. Dat we emotioneel labiel worden als we te weinig slapen. Voor mij is zeven à acht uur toch belangrijk voor mijn mentaal welzijn’, aldus de expert. Maar dat zit er verre van in in de Marokkaanse woestijn. De neuroloog ondervindt dan ook aan den lijve wat te weinig slaap met een mens doet, in combinatie met honger én fysieke uitputting.

Een twaalf kilometer lange oriëntatietocht door de woestijn en een koelbloedige rappel-afdaling van een steile bergwand: er staat de rekruten deze vierde aflevering heel wat te wachten. Wie houdt het vol, en wie kiest ervoor toch huiswaarts te keren? Dat zie je maandag om 20u35 in ‘Special Forces: Wie Durft Wint’ bij VTM.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '