https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© © netflix

De streamingdienst kreeg klachten dat die sigaretten verheerlijkt.

Netflix voert nieuw rookbeleid in voor films en series

Herlinde Matthys

Netflix kreeg onlangs klachten dat er te veel gerookt wordt in hun series en films en dat dat jongeren kan aanzetten om naar sigaretten te grijpen. Daarom voert de streamingdienst nu een nieuw rookbeleid in.


Als er veel geweld en/of seks in een film of serie voorkomt, krijgt die productie een 12+- of 16+-waarschuwing. Voor roken geldt die regel niet, al kan het voortdurend tonen of verheerlijken van sigaretten volgens Truth Initiative jongeren wel degelijk aanzetten tot die slechte gewoonte.

26 sigaretten per aflevering


De Amerikaanse organisatie, die zich inzet voor een tabakvrij bestaan, diende daarom een klacht in bij Netflix. Volgens Truth Initiative zouden personages in hun series en films te vaak een sigaret opsteken. Vooral in series als ‘Stranger Things’ – dat toch een vrij jong publiek heeft -, ‘Orange Is the New Black’ en ‘House of Cards’ wordt er vaak gerookt. Zo berekende de organisatie dat er bij die eerste reeks maar liefst 26 sigaretten per aflevering in beeld komen.

Netflix legt de commentaar niet zomaar naast zich neer en besluit er in de toekomst iets aan te doen. ‘Roken is schadelijk voor de gezondheid. We beseffen dat als zoiets positief wordt weergegeven op het kleine scherm, dat jongeren negatief kan beïnvloeden’, aldus een woordvoerder van Netflix in Entertainment Weekly.

De streamingdienst voert daarom vanaf nu een nieuw rookbeleid in waarbij in series en films voor jongeren geen sigaretten meer getoond zullen worden. De enige uitzondering is als dat natuurlijk feitelijk of historisch gezien noodzakelijk is. Ook in andere producties die meer op volwassenen gericht zijn, zullen ze er voortaan strenger op toezien.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content