Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Play4

Van uitspraken zoals ‘een vies oud mannetje met een seksueel gefrustreerd brein’ tot doodsbedreigingen op regelmatige basis.

PREVIEW: Eric Goens gaat de confrontatie met online haters aan in ‘Helden van het Internet’

Dewy De Leeneer

Onnodige haatcomments onder een foto, pijnlijke beschuldigingen zonder weet te hebben van bepaalde situaties of zelfs doodsbedreigingen: wie op social media scrolt, botst op online haters. In het nieuwe Play4-programma ‘Helden van het Internet’ gaat Eric Goens de confrontatie aan met de slachtoffers én de online haters.

Facebook, Instagram, Twitter of TikTok: platformen genoeg waarop online haters zich kunnen uitleven en de grofste opmerkingen gooien naar zowel BV’s als onbekende koppen. Wat drijft hen zulke woorden de wereld in te sturen en wie zijn de mensen achter deze haatdragende comments? Die vraag beantwoordt Eric Goens in de reeks ‘Helden van het Internet’.

Met ‘Helden van het Internet’ blaast Eric Goens nieuw leven in de gelijknamige rubriek uit het voormalige Vier-programma ‘Karen & De Coster’ uit 2015. Ook toen confronteerde Eric online haters die frappante uitspraken verspreidden op het internet en vroeg hen rechtstreeks om een opheldering. Dat met de gevolgen van dien, want er werd soms op een agressieve manier op zijn aanpak gereageerd.

Herman, Sammy en Riadh

In een preview van het gloednieuwe programma zien we hoe Eric Goens met Herman Brusselmans, Sammy Mahdi en Riadh Bahri in gesprek gaat over hun ervaringen met online haters. Van uitspraken zoals ‘een vies oud mannetje met een seksueel gefrustreerd brein’ tot doodsbedreigingen op regelmatige basis: ze kregen er alle drie al meer dan eens mee te maken. Eric Goens neemt het heft in handen en zet de haters oog in oog met hun slachtoffer. Gaan ze elkaar beter begrijpen na een open gesprek? Is er verzoening mogelijk? En komen de haters tot inkeer of gaan ze in de toekomst gewoon op dezelfde manier te werk?

Fake news

Naast de confrontatie met belagers enn open gesprekken met de slachtoffers probeert Eric Goens in ‘Helden van het Internet’ ook duidelijk te maken hoe makkelijk fake news en valse profielen zich kunnen verspreiden, ondanks dat niet iedereen er vatbaar voor is. Leugens en haat kunnen met een druk op de knop de wereld ingestuurd worden en iemands leven voorgoed veranderen. ‘”Helden van het Internet” is een zoektocht naar wat mensen drijft om zo tekeer te gaan op social media’, klinkt het bij de reportagemaker. ‘We tonen empathie waar het kan, maar leggen wel de vinger op de wonde.’

‘Helden van het Internet’ is vanaf maandag 8 mei om 21u te zien op Play4.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '