Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VIER

'Subtiliteit is een belangrijke eigenschap als saboteur, eentje die de overige finalisten niet lijken te bezitten.'

MOLLENJACHT: daarom denkt redacteur Jorik dat Bas de Mol is

Met één kans op drie dat ze op de juiste Mol zitten, durven onze diehard molloten hun finale keuze kenbaar te maken. Aan de hand van een ultiem betoog trachten ze jou ervan te overtuigen mee in hun tunneltje te kruipen opdat jullie zondag samen een onhebbelijke ‘Zie je wel!’ de wereld in kunnen sturen. Redacteur Jorik zet al zijn geld in op Bas.

Wie is de Mol?

Toegegeven, na eerdere edities zou ik mezelf niet de beste mollenvanger durven te noemen. Zo leek het me onmogelijk dat Gilles de saboteur was, had ik geen enkele clou of Eline, Davy dan wel Annelies de boel bedroog en was ik ervan overtuigd dat Baha alles kapot molde. Dit jaar zit ik echter zonder twijfel op het juiste spoor: Bas is de Mol. Welles!

Waarom is Bas de Mol?

  • De dagboekfragmenten

‘Ik denk dan aan de mensen die zeggen: “Ik neem jou echt in vertrouwen. En als ik met jou praat, ben je zo eerlijk. Jij kan het niet zijn, dat weet ik zeker. Die mensen gaan mij schrappen, dus die gaan er vroeg of laat uit liggen. En dat vind ik erg, want ik voel me telkens een moordenaar die op zoek is naar zijn volgende slachtoffer.”

Het was al sinds de tweede aflevering zo dat headhunter Bas als hoofdverdachte boven aan mijn lijstje stond. Toen bleek dat de mol voortaan elke week een dagboek zou bijhouden, spitste ik extra mijn oren. Wat begon als een voorzichtig buikgevoel – die laatste theatrale uitspraak leek me enkel van Bas te kunnen komen – werd bij elk dagboekfragment sterker.

Mag ik jullie overigens herinneren aan een bekentenis van wijlen Joeri? De Beer van Peer gaf afgelopen zondag toe dat hij Bas vaak in vertrouwen had genomen. De arme ziel wist niet dat hij zijn lot daarmee verzegelde.


  • Hij is de subtielste kandidaat van de finalisten

Volgens mijn collega Eline zijn er geen concrete redenen om Bas als Mol te verdenken. ‘Hij is voor mij de kandidaat die het allerminst is opgevallen’, schrijft ze in haar relaas over haar Mol, Elisabet. En toch is het net die eigenschap van Bas die hem de perfecte Mol maakt.

Subtiliteit is een belangrijke eigenschap als saboteur, eentje die de overige finalisten niet lijken te bezitten. Terwijl Elisabet aflevering na aflevering geld mist door eerder egoïstische doeleinden en Axel vaak op klunzige manieren een opdracht (bijna) doet mislukken, zorgde Bas er steevast subtiel voor dat er tijd gerekt werd om een opdracht te doen mislukken of zijn kennis en capaciteiten verdraaide om het geld niet binnen te halen.

Het beste voorbeeld daarvan is de proef waarbij onze drie finalisten moesten bepalen welk schilderij van een bekende Vietnamese kunstenaar was en welke creatie de Mol had gemaakt. Bas dreef zijn medespelers steeds naar het foute schilderij en overtuigde hen om hem te vertrouwen. ‘Het zou goed zijn als je bij de kunstproef zit’, hoorden we Gilles De Coster zondag zeggen in een van de gsm-briefingen voor de Mol. Dat uiteindelijk het foute schilderij Banksy-gewijs versnipperd werd, kwam Mol Bas uiteraard erg goed uit.


Maar ook eerder gingen mijn wenkbrauwen omhoog toen ik Bas aan het werk zag. Zo begreep ik niet waarom de man bleef hameren op de beschikbare ballonnen om een steen te verplaatsen, bleek vuur maken voor de ex-scout een onoverkomelijke zaak en liet hij ‘per ongeluk’ een kooi zinken tijdens de zwemproef. Ook het feit dat hij de kledij van enkele fictieve mannetjes op de kilometerslange tegelmuur uitvoerig omschreef terwijl hij zijn medespelers naar het monument in kwestie moest sturen, was in mijn ogen een tactische zet om tijd te rekken. De slechte communicatie tijdens de kookproef van de tweede aflevering was bovendien een headhunter onwaardig. Je kan het een Mol natuurlijk moeilijk kwalijk nemen.

  • De programmamakers hebben hem uitvoerig kunnen briefen

Waarom werd Bas van de groep gescheiden na de etiquetteproef in het restaurant? Met de paintballproef van de volgende dag in het achterhoofd vond ik het bijzonder gek dat Bas al de avond voordien van de groep gescheiden werd. Behalve het feit dat hij als enige opgesloten zou worden, was er geen noemenswaardige reden om hem al van de groep te scheiden. Integendeel: als hij een gewone kandidaat was, zou het voor hem zelfs een nadeel zijn om belangrijke informatie over zijn medekandidaten te missen. Welke opdracht had iedereen? Is die gelukt? Een avondje in afzondering is als Mol daarentegen het ideale alibi voor een uitgebreide briefing voor de komende dagen door de programmamakers.


Dat hij als Mol steken heeft laten vallen, staat natuurlijk buiten kijf. Zo had hij moeten vermijden dat er tijdens de laatste opdracht voor € 5000 gespeeld werd. Ook al had hij de briefing toch ontvangen – hij had de gsm immers als eerste gevonden – Bas worstelde toch zichtbaar tijdens het oplossen van de vragen en probeerde zijn medespelers telkens in een andere richting te sturen dan die naar het juiste antwoord. Zijn ondertussen beruchte pokerface zorgt er dus duidelijk voor dat zijn medespelers hem niet altijd vertrouwen. Zo wilde ook Axel niet de kaart trekken die Bas hem aanbood. Een Mol is natuurlijk niet onfeilbaar.

Waarom zijn Elisabet of Axel niet de Mol?


Axel heeft eerlijk gezegd nooit op mijn verdachtenlijstje gestaan. Ook al haalde hij veel stommiteiten uit, ik heb hem nooit op slimme mollenstreken kunnen betrappen. Zijn onhandigheid kan hij misschien wel regelmatig in de verf gezet hebben om zich verdacht te maken, maar het maakt hem nog geen Mol.

Ook al zijn er verschillende redenen waarom Elisabet best verdacht is, de spoedarts speelt vaak te opvallend voor zichzelf. Ze is doodsbang in de tunnel, maar keert bij kans op een vrijstelling terug. Haar man naar Vietnam halen? Elisabet twijfelt geen seconde. Hoewel ze daar telkens geld mee verspeelde, reageerde Elisabet te vaak op impulsen om een doordachte Mol te zijn. Haar harde manier van spelen zorgt er dan weer wel voor dat Elisabet voor mij de gedoodverfde winnaar is.


Ben je overtuigd? Dan kijk ik al uit naar ons gezamenlijke ‘Zie je wel!’-momentje, liefste molloot! 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '