Home Lifestyle MOLLENJACHT: daarom denkt redactrice Eline dat Elisabet de Mol is

MOLLENJACHT: daarom denkt redactrice Eline dat Elisabet de Mol is

'Elisabets overdreven - lees: irritante - winnaarsmentaliteit is de perfecte dekmantel voor haar mollenstreken.'

De Mol Elisabet
© VIER

Met één kans op drie dat ze op de juiste Mol zitten, durven de diehard molloten van de Flairredactie hun finale keuze kenbaar te maken. Ze trachten je er met een ultiem betoog van te overtuigen mee in hun tunneltje te kruipen opdat jullie zondag samen een onhebbelijke ‘Zie je wel!’ de wereld in kunnen sturen. Redactrice Eline zit in de Elisabet-tunnel.

Wie is de Mol?

Elisabet of Liesbeth, Eva, Axel, Axel of Elisabet en Elisabet: ik kwam er met wat omweggetjes, maar de grote gemene deler van mijn verdenkingen tijdens de voorbije weken is Elisabet. Na aflevering zeven besloot ik definitief bij de spoedarts te blijven en ondertussen durf ik te zeggen zo’n 85 % zeker te zijn dat zij de Mol is.

Waarom is Elisabet de Mol?

  • Haar overdreven winnaarsmentaliteit als dekmantel

Ofwel is Elisabet de Mol, ofwel is ze een héél harde speler. De verfbom, het bezoekersspel, het paintballspel, het tunnelspel… Week na week maakt ze egoïstische keuzes die enkel en alleen haar ten goede komen, niet de groep of de geldpot. Ze zet zich duidelijk in het spel als iemand die wil winnen (en haar man héél graag wil terugzien), wat een perfecte dekmantel is voor haar mollenstreken.

Het grootste bewijs daarvan is het tunnelspel. Daar is Elisabet degene die het meeste geld verloren doet gaan, ondanks het feit dat ze als eerste – en dus voor het laagste bedrag – speelt. Aangezien er aan elke uitgang iemand moet staan en Elisabet uitvalt door terug te gaan voor een pasvraag – terwijl ze toch zo bang is – en een boobytrap te openen, moet Kaat ook naar exit 1. Daardoor kan Joeri niet naar exit 5, waar € 1.500 te rapen valt. Niemand vindt het echter raar dat Elisabet teruggaat, want ze wil nu eenmaal heel graag winnen. En dan ga je sowieso voor een pasvraag, ah ja!

Het grote geldverlies is dus een rechtstreeks gevolg van Elisabets keuze om alweer voor zichzelf te gaan. Of zo wil ze het toch doen lijken, want eigenlijk is het een slimme en vrij subtiele mollenstreek. Ze zet zich op het kleinste bedrag om minder mollig te lijken, maar verliest toch het meeste geld.

Bovendien wordt aan de kijker niet duidelijk uitgelegd dat de € 1.500 verloren gaat door haar. Hielden de makers dat feit verborgen omdat het anders te duidelijk is dat zij saboteerde? En dan hebben we het nog niet over het opvallende feit dat Elisabet per se als eerste wil gaan, nog vóór arme Kaat, die al twee weken loopt te opperen dat zij écht niets met tunnels heeft. Als ze nog geen enorme egoïste leek, dan is ze het na deze opdracht zeker wel. Maar daar trekt Elisabet zich vermoedelijk weinig van aan, aangezien zondag duidelijk zal worden dat ze het allemaal deed in haar rol van Mol. Of dat hoop ik toch voor haar.

  • Haar overacting

De Mol is altijd iemand die grote emoties vertoont. Denk maar aan Gilles, die theatraal op de grond valt na zijn loopproef, of Pieter, die boos ‘Is Joke dood?!’ door de walkietalkie roept of als een klein kind begint te bokken wanneer Pascale haar info over de Mol – hijzelf, dus – niet wil delen.

Elisabet past perfect in dat plaatje. Hoewel we gerust willen geloven dat de blondine haar man heel erg mist, is haar hypernerveuze houding tijdens het avatarspel verdacht, zeker voor een spoedarts. Elisabet wil haar medekandidaten natuurlijk heel graag doen geloven dat ze alles zal doen om haar man terug te zien, ook de koffer met geld zomaar laten liggen. Omdat ze zo emotioneel reageert tijdens de proef, wordt die actie bijna niet als verdacht bekeken. Behalve door mensen in het Elisabet-tunneltje, natuurlijk.

  • Het kaartmoment met Joeri

Weet je nog hoe Elisabet tijdens de paintballproef de kaart die naar de cel van Bas leidt, overneemt van de geëlimineerde Axel om ze vervolgens te laten vallen? Joeri raapt de kaart op, maar zegt niet dat hij die heeft wanneer Elisabet aan de groep meldt dat ze de kaart verloor. Meer nog, hij laat de groep ondanks de tijdsdruk even verkeerd lopen om de kaart dan zonder boe of ba boven te halen. Raar, toch?

Niet als je bedenkt dat Joeri toen al wist dat Elisabet de Mol is. Als hij aan de groep vertelt dat hij weet of zag dat Elisabet de kaart had laten vallen, wordt de spoedarts voor hen veel verdachter. Het is logisch dat hij die info liever voor zichzelf houdt en het kaartincident zonder uitleg wil laten passeren. We krijgen zelfs te zien hoe Joeri een stiekem lachje niet kan onderdrukken wanneer Elisabet geacteerd verbaasd ontdekt dat ze het plan kwijt is.

De kans dat Joeri op de juiste Mol zat, is heel groot. Uit vorige seizoenen weten we dat de laatste 3 à 4 kandidaten altijd op de juiste persoon zitten, maar dat er gewoon verschil is in het beantwoorden van de vragen. Joeri is bovendien zo zeker van zijn Mol dat hij in aflevering 7 de kans op een pasvraag gewoon links laat liggen. I rest my case.

Waarom zijn Axel of Bas niet de Mol?

Ik heb enkele weken in de Axel-tunnel gezeten en moet toegeven dat ik ook toen vrij zeker van mijn stuk was. Axel is een piloot, en dat is een beroep dat ontzag en vertrouwen afdwingt. Bovendien is hij een boom van een kerel – met stekkebeentjes, maar toch – waardoor je zou denken dat hij als sterke man naar voren zou treden. Maar Axel blijkt aflevering na aflevering niets van dat te zijn: hij is onhandig – op het lompe af, zelfs – en ook in denkproeven blijkt hij niet bijster sterk. Het is zo erg dat, mocht ik ooit op een vlucht van Axel terechtkomen, mijn altijd aanwezige vliegangst nog een pak erger zou worden. De logische conclusie luidt dat Axel de Mol is en zich daarom bewust dommer en onhandiger voordoet.

Dat tweede deel klopt volgens mij, maar ik geloof niet (meer) dat Axel zo doet omdat hij de Mol is. Ik geloof wel dat hij dat doet om zichzelf verdacht te maken en zo zijn concurrentie uit te schakelen. Vooral het digitale etentje met zijn vrouw overtuigde mij daarvan. Op een bepaald moment zegt Axel: ‘Ik denk dat ik in het begin stom overkwam, maar het is nu beter.’ Hij lijkt zijn onhandige gedrag daarmee goed te willen praten om duidelijk te maken dat het een tactiek is.

Opvallend is ook dat kandidaten die een proef met Axel doen, vervolgens uit het spel liggen. In de zwemproef ziet Martijn hoe Axel de kist met de fakkel onder water duwt en spoort die hem aan zijn zwemvest op te blazen, wat de groep geld kost. Diezelfde aflevering moet Martijn naar huis. Bruno deed de kompasproef met Axel, en een week later stapelden ze samen hun brommertjes vol. Hopla: op het einde van die aflevering moet Bruno naar huis. De kans dat Axels (valse) verdachte gedrag tijdens die proeven de twee mannen de kop kostte, lijkt me groot.

Over Bas heb ik niet heel veel te vertellen. De headhunter is in mijn ogen nooit verdacht geweest. Meer nog: hij is voor mij de kandidaat die het allerminst is opgevallen. Bovendien bleek uit de paintballproef, waarin Bas een vrijstelling kon verdienen, dat hij een vrij slechte leugenaar is. En als er iets is wat een Mol wel moet kunnen… Nee, Bas wordt de winnaar, zeg dat ik het heb gezegd.

Overtuigd? Dan kijk ik al uit naar ons gezamenlijke ‘Zie je wel!’-momentje, liefste molloot! 

Lees ook: