Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© GoPlay

Een héél blij weerzien met een oude bekende, een godsdienstlerares die de vier evangelisten niet kent en een dode koning Albert II verrasten ons vanavond.

De eerste aflevering van ‘De Mol’ deed onze emoties racen van vreugde naar diep medelijden tot extase

Robine van Tilburg
Robine van Tilburg chef online

Vanavond is het moment waarop heel Vlaanderen al bijna een jaar wacht. Er bestaat geen programma waarnaar we met meer oprechtheid en ongeduld uitkijken dan ‘De Mol’. We zijn dit jaar bovendien getuige van een jubileum. Het tiende seizoen van ‘De Mol’ ging van start.

Conclusie één: de makers van ‘De Mol’ breiden hun filmische kunsten jaar na jaar uit. We starten de aflevering met mooie shots over Lanzarote waartussen scènes uit de afgelopen negen seizoenen gemonteerd werden. Dit bleek later een voorbode te zijn van dag één, waarop tal van proeven uit vorige jaren herhaald worden. Presentator Gilles De Coster kijkt ons recht in de ogen aan en heet ons welkom in dit jubileumseizoen van ‘De Mol’. It’s good to be back, Gilles. It’s good to be back.

DAG 1

De eerste kandidaten die we te zien krijgen zijn Philippe en Gretel. Zij staan aan het begin van de tocht die hen moet leiden langs de andere kandidaten naar het jubileumfeest. Per aanwezige kandidaat op het feest komt er 200 euro in de pot. Maar het échte prijsbeest is de eregast. Die brengt 3000 euro op als ie tijdig arriveert, maar wie dat is, weet momenteel nog niemand. ‘De geschiedenis herhaalt zich... of misschien ook niet’, aldus een mysterieuze Gilles.

Na een aanrijding en een politieagent die geen boete, maar een blauwe koker overhandigt, komen kandidaten drie en vier in beeld. Sven en Toon dragen een enorme taart die ‘Dora The Explorer’-gewijs dient als leidraad naar het feest. Allemaal samen: ‘Rode knop, kettingen, bom, jubileumfeest!’

Wanneer de vier kandidaten op de rode knop drukken, gaat wat verder het licht aan bij Emanuelle en Yens. Die liggen, net als de kandidaten in Mexico vier jaar geleden, levend begraven in een kist onder de grond. Ook nu moeten ze de dode celebrity’s onderscheiden van de nog levende. Emanuelle leert ons dat koning Albert II de tweelingbroer van Jacques Chirac zou kunnen zijn én dat de arme man het loodje legde zonder ons medeweten. Na wat geknoei, weten Emanuelle en Yens zichzelf te bevrijden. Jammer genoeg bleken de andere kandidaten sneller dood van levend te kunnen onderscheiden. Zo speelden ze de sleutels van de auto’s vrij om naar de laatste vier kandidaten te rijden... zonder Emanuelle en Yens.

De laatste schakel is te vinden bij Nele, Anke, Uma en Bert die met een ketting aan elkaar vast hangen. Ze moeten onderling beslissen wie als eerste naar een kooi mag om daaruit de verlossende sleutel te nemen. Het addertje? Wie de sleutel neemt kan ook ‘een voordeel’ nemen, maar de vier beloven elkaar enkel de sleutel te nemen om samen op tijd op het feest aan te komen. Niet dus! Nele krijgt als eerste het vertrouwen van de groep, maar gaat meteen met het voordeel aan de haal en laat haar drie medekandidaten achter. Wanneer ze aankomt bij de vier andere kandidaten, krijgt ze te horen dat het geen vrijstelling, maar een groepsvoordeel is. Bummer!

© Play4

En dan komen de vijf overlevenden aan bij de laatste opdracht voor het feest: de bom die zich bij de eregast bevindt. En dat blijkt een oude bekende te zijn: Jens Zutterman, de kandidaat die vorig jaar na de eerste opdracht, nog voor het vertrek naar Duitsland, ‘De Mol’ moest verlaten. Een heel seizoen lang bleven kijkers toen naarstig hopen dat Jens weer terug tevoorschijn zou komen, maar dat gebeurde niet. Tot nu, dus. Net zoals kandidate Ruth zes jaar geleden, zit Jens opgesloten in een bomauto die alleen open kan als hij samen met de andere kandidaten de nummerplaat aan de hand van raadseltjes weet te ontcijferen.

Hoe blij we waren om Jens terug te zien, zo diep was ons verdriet wanneer de bom na drie mislukte pogingen ontplofte in Jens’ gezicht. Hoe kunnen de makers zo’n topper in godsnaam twee keer zo’n afscheid in mineur aandoen? Jens moet alweer met de staart tussen de benen vertrekken. Maar ook dit jaar wordt er niet al te veel kak gehangen aan het vertrek van de sympathieke West-Vlaming.

Na dag een zit er 1000 euro in de pot, maar er is wel 4000 euro blijven liggen... Het allermooiste cadeau blijkt uiteindelijk niet het prijzengeld, maar het nieuwtje dat Gilles vertelt nadat de tien kandidaten aankomen. De geschiedenis herhaalt zich inderdaad niet altijd, want Jens mag blijven en is de elfde kandidaat van ‘De Mol’.

Qua emoties vergelijken we het hele Jens-gebeuren met een tequilashot. We beginnen met het zoute zweet dat we proeven vanaf we merken dat Jens terug in the game kan komen, de vreselijke tequilashot weerspiegelt de bom die ontploft en geeft ons even een vreselijk gevoel om dan te komen tot het verzachtende partje limoen... Jens die tóch mag blijven! Er is nog altijd maar één programma dat ons zo veel kan doen voelen. ‘De Mol’, we zijn blij dat je terug bent.

Opvallend?

  • Philippe zegt dat hij zijn uiterlijk mee heeft omdat hij schattig is en onschuldig overkomt. Hij zegt ook heel erg snel dat hij nooit het voordeel zou genomen hebben, maar is dat wel zo? Maakt hij nu al misbruik van zijn voorkomen?
  • Hoeveel kinderen de kandidaten hebben en hoe oud Dolly Parton exact is, zijn eerder moeilijke vragen zonder de andere kandidaten erbij. Maar ook de roosjes op de taart wisten de deelnemers niet correct te tellen. Een makkelijke molstreek, als je ’t ons vraagt!

DAG 2

De kandidaten delen zich na het ontbijt op in wie niet al te prikkelbaar is en goede leugenaars. Aangekomen in een donkere grot, krijgen de leugenaars koffertjes met geld van Gilles. Maar alleen als ze hun ondervragers op een fout spoor kunnen zetten, mogen ze het geld houden. In totaal kunnen ze 3000 euro verdienen, maar dat gebeurt alleen als de ondervragers drie keer de € 0-koffer aanduiden. En wát voor ondervragers! Het zijn ex-Mollen Gilles en Magda die op een intimiderende soundtrack aangewandeld komen. De leugenaars blijken toch te snel door de mand te vallen. Enkel Uma en Emanuelle weten de ex-Mollen te misleiden. En dat brengt € 1500 op.

Net toen we een tikkeltje bang werden dat echt álle opdrachten van dit jubileumseizoen al voorgekauwd werden in vorige seizoenen, komt daar op dag twee verandering in. Van de niet-prikkelbare kandidaten werden er drie in een gigantisch ballonnenpak gestoken, een hilarisch zicht. Des te meer omdat ze moeten rondschuifelen in een cactustuin, gelukkig onder walkietalkiebegeleiding van Philippe en Nele.

Per geknapte ballon krijgen Gilles en Magda een extra tip te zien over de eigenaar van het grootste geldkoffertje. En als jouw ballonnenbegeleidster Nele heet, is dat geen goed nieuws. De ballonnen knappen aan een recordtempo. Alleen Jens weet door zijn superduidelijke communicatie en doelbewustheid en de begeleiding van Philippe de verdubbelaar van het grootste geldkoffertje te pakken waardoor er € 3000 in de pot komt. Die weegt nu dus 4000 duiten.

Opvallend?

  • Gretel zegt duidelijk dat ze niet alleen wil zijn in het donker. Is dat een verwijzing naar een leugenachtige Mol? Nadien bewijst ze wel dat ze een enorm slechte leugenaar is. Of is ook dit een misleiding?
  • Toon lijkt het niet te horen wanneer Philippe meerdere keren roept dat hij moet stoppen en laat daardoor ballonnen knappen.
  • Uma wilde al heel snel het koffertje met de 1500 euro nemen. Verdacht, want een Mol kan zo’n groot bedrag makkelijk mislopen.
  • Jens heeft zijn plek in het team meer dan verdiend! Hij is een ware aanwinst voor de jackpot.
  • Nele geeft zó’n slechte aanwijzingen dat we haar al bijna niet meer durven verdenken... Zo duidelijk molt een Mol toch nooit?!

DAG 3

Bij het ontbijt in Puerto del Carmen vertrouwt Gilles aan alle kandidaten (behalve Jens) toe dat er al een jaar lang een vrijstelling zit in de koekoeksklok die Jens kreeg bij zijn afscheid vorig jaar. Maar Jens zelf weet van niets. Als de vrijstelling op het einde van de dag nog in de klik zit, zou de opbrengst van de dag maal drie gaan.

‘De vloer is lava!’ Na die duidelijke woorden spurten de elf kandidaten richting veilige hoogte. Alleen Nele valt en mag niet proberen samen met de andere kandidaten een eigen hoogteparcours te bouwen om zo aan de eindbestemming te komen. Na heel wat geklungel en zelfs ‘Squid Game’-toeren – gelukkig met kartonnen dozen in plaats van glazen tegels op een duizelingwekkende hoogte -, weten er uiteindelijk drie kandidaten op stelten het hokje te bereiken. Elks krijgen ze een vraag uit hun vakgebied. Per juist antwoord komt er 200 euro in de pot.

Uma vertrekt zonder overleg als tweede en kent als leerkracht godsdient de vier evangelisten niet, maar is wel zo vrij om de vrijstelling van Jens nog snel uit de koekoeksklok te nemen. Uiteindelijk is er na drie foute antwoorden van Bert, Uma en Jens nul euro in de pot gekomen.

Opvallend?

  • Gretel zingt de songteksten van ‘Anne’ fout en dat vol overgave.
  • Nadat Bert de vrijstelling niet nam, liegt Uma enorm goed tegen hem dat ook zij de vrijstelling niet uit de koekoekskloek nam.

Spoiler alert!

Na een groen licht voor Jens (oef!) en Anke, krijgt Gretel een rood scherm. Vergeet dus al mijn opmerkingen over Gretels verdacht gedrag hierboven. De oudste kandidaat van dit seizoen moet na drie dagen op Lanzarote al huiswaarts keren. Momenteel zijn er voor ons maar twee zekerheden: de Mol rijdt steevast in een BMW en drinkt weleens een flesje Ritchie. Tot volgende week!

Prijzenpot: € 4000

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '