Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VTM

Spoiler alert! Dit is de eerste afvaller, de geheime locatie én een verrassende plottwist!

Niets is wat het lijkt: dit was de eerste aflevering van ‘Bestemming X’

Gisterenavond zagen we de eerste aflevering van het mysterieuze VTM-programma ‘Bestemming X’. Wie dacht dat het zomaar een reisprogramma zou zijn, zal met open mond achter de televisie gezeten hebben. Met een eerste exit en een gigantische plottwist op het einde van de aflevering verrast het spelprogramma kijkend Vlaanderen.

Niets is wat het lijkt. Dat hebben we in ‘Bestemming X’ kunnen waarnemen. Het gloednieuwe VTM-programma werd op een mysterieuze manier aangekondigd en liet opvallend weinig informatie los. Gisteren werd duidelijk waarom ze dat deden, op het einde van de eerste aflevering. Kevin Janssens, presentator van het spel, geeft op het laatste nippertje mee dat ‘niets is wat het lijkt’.

Misleidingen

Het concept werd al snel duidelijk: tien onbekende Vlamingen trekken met een geblindeerde bus door Europa met als doel te achterhalen waar ze zich precies bevinden. Aan de hand van activiteiten en minigames vangen de deelnemers tips op die kunnen leiden naar de juiste bestemming. Leiden, of misleiden? Want op het einde van de aflevering zorgt Kevin Janssens voor een verrassende wending. ‘Ik moet iets bekennen… Dit programma zit boordevol misleiding en opgezet spel. Maar wat als ik u zeg dat er bij elke misleiding iets is wat niet klopt. Een fout waardoor de kijkers thuis en de kandidaten hadden kunnen weten dat het opgezet spel was. Wat is echt en wat is fake?’

bestemming X
© VTM

Dat verklaart een heleboel. In de eerste aflevering krijgen we al snel de indruk dat de kandidaten ergens in of rond Engeland gedropt zijn. Al lijkt het misschien iets té gemakkelijk, alle tips verwijzen naar die regio. Of toch niet? De oplettende kijker had kunnen opmerken dat er een aantal misleidingen in het spel zaten. De werkelijkheid van de misleiding onderscheiden doe je met dé gouden regel: elke misleiding bevat een fout. Zo hadden de kandidaten en kijkers thuis kunnen opmerken dat er op de verkeersborden langs het parcours in het bos niet ‘mph’ stond, voor miles per hour, maar ‘mhp’. Ook de nummerplaatindeling tijdens de minigame klopt niet. Wie deze had geïnspecteerd, kon al doorhebben dat de kandidaten tóch niet in het Verenigd Koninkrijk zaten.

Varen de kandidaten echt of hangt de bus aan een torenkraan die de golven simuleert? Is het full English breakfast een verwijzing naar de streek waar ze zitten? En is de douanepost waar ze passeren, inclusief agenten en drugshonden, echt of in scène gezet? Niets is wat het lijkt, dat is na de eerste aflvering wel duidelijk.

Eerste exit en geheime locatie

Waar de kandidaten dan wél zaten? In het hartje van Parijs, met de Eiffeltoren onder hun neus. Dat wisten vier kandidaten maar al te goed, want zij kregen door de minigame het snelst uit te voeren het gigantische voordeel om van de bus te stappen en te genieten van het iconische uitzicht. Dat het een spel is en de kandidaten ook concurrenten van elkaar zijn, werd snel duidelijk. Geen haar op het hoofd van de bevoordeelde deelnemers zou die kostbare informatie delen.

Parijs bestemming x
© VTM

Kandidate Bo (29) uit Kalken kan de misleiding bevestigen. Zij is de eerste afvaller in het programma en moest de bus onmiddellijk verlaten. ‘Ik was 90% zeker van mijn stuk, ik dacht dat we in München waren. Dat we in Parijs zijn had ik totaal niet verwacht’, klinkt het.

Zoek zelf naar bestemming X

Een leuke interactieve extra werd ook in het programma geïntegreerd. Kijkers kunnen elke week zelf mee op zoek gaan naar de eindlocatie van die aflevering én naar de ultieme eindbestemming. Aan het einde van elke aflevering kan je een ‘X’ zetten op een interactieve kaart van Europa. De weekwinnaar maakt telkens kans op 500 euro aan vliegtickets.

‘Bestemming X’ is elke maandag om 20u35 te zien op VTM. In de exclusieve spin-off ‘Bestemming X: Het Complot’ op VTM GO, worden de verborgen tips en misleidingen op een rijtje gezet.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '