Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Destro Films

'Het werpt een licht op de bikkelharde realiteit waarmee miljoenen vrouwen en gezinnen worden geconfronteerd.'

ZIEN: de kortfilm ’19 WEEKS’ toont aan hoe belangrijk het is om te rouwen na een miskraam

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

10 tot 15 %, dat is de kans die een jonge, gezonde vrouw heeft op een miskraam. Een angstaanjagend hoog cijfer, en al zeker voor wie ermee geconfronteerd wordt. En of je nu drie weken, vier weken of drie maanden zwanger was, het verlies valt áltijd zwaar. Om aan te tonen dat het enorm belangrijk is om te rouwen na een miskraam, maakte ‘Avatar’-actrice Zoe Saldaña een kortfilm voor iedereen die daar nood aan heeft.


Met ‘19 WEEKS‘ wil Saldaña duidelijk maken dat het nodig is om na een miskraam te rouwen. Sommige vrouwen verzwijgen het voor vrienden en familie en/of geven zichzelf te weinig tijd om hun verlies op de juiste manier te verwerken. Om het emotionele onderwerp te belichten produceerde de mama van drie en ‘Avatar’-actrice samen met haar zussen Mariel Saldaña en Cisley Saldaña de prachtige kortfilm die ze op YouTube voor iedereen ter beschikking stelt. 

Bikkelharde realiteit


De film toont hoe toekomstige mama Oshun (gespeeld door Alesia Entioff) een miskraam krijgt tijdens de gender reveal party van haar ongeboren zoon. Oshun worstelt met haar gevoelens na de tragische gebeurtenis en gaat op zoek naar een boosdoener. Gaandeweg leert ze dat een miskraam zo goed als onvermijdelijk is en het iedereen kan overkomen. Oshuns mama probeert haar dochter op te vangen en troost te bieden, terwijl Oshun alle hulp negeert en zich afzondert van alles en iedereen.

We zien haar in de kortfilm verdwalen in haar eigen gedachten en dromen. Ze ziet haar zoon plots in gedachten in de babykamer staan en probeert ook hem, tevergeefs, te blokkeren. Op die manier wil Saldaña benadrukken dat het belangrijk is om te rouwen en stil te staan bij wat je verloren bent. In de film zien we hoe Oshun na haar miskraam geen recht heeft op verlof om haar verlies te kunnen verwerken, waardoor ze haar verdriet opkropt en er uiteindelijk aan ten onder gaat. 

De film geeft een eerlijk beeld weer en dat is precies wat Saldaña wilde bereiken. ‘We hopen dat we kunnen laten zien wat een miskraam werkelijk is: een emotioneel verlies‘, vertelt ze in een interview met Popsugar. ‘Het normaliseren van zwangerschapsverlies is in álle culturen van groot belang. Mariel, Cically, en ik zijn enorm trots op ons project. Het is ontstaan uit liefde en eerbetoon. Het werpt een licht op de bikkelharde realiteit waarmee miljoenen vrouwen en gezinnen worden geconfronteerd.’

Je kan de volledige kortfilm hieronder bekijken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '