https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle Body Wat helpt je een miskraam te verwerken? Rouwverwerkingsspecialist Manu Keirse geeft advies

Wat helpt je een miskraam te verwerken? Rouwverwerkingsspecialist Manu Keirse geeft advies

Maar liefst 1 op de 10 vrouwen krijgt in haar leven een miskraam.

miskraam
© Insung Yoon via Unsplash

Het is deze maand Pregnancy and Infant Loss Awareness Month. Maar liefst 1 op de 10 vrouwen krijgt in haar leven met een miskraam – of spontane afbreking van de zwangerschap vóór 20 weken – te maken. Maar hoe verwerk je zo’n verlies? Klinisch psycholoog en rouwverwerkingsspecialist professor Manu Keirse geeft advies.

Ongeveer 15% van alle zwangerschappen die bevestigd werden met een positieve zwangerschapstest, eindigt in een miskraam. Naarmate de leeftijd van de vrouw stijgt, neemt de kans op een miskraam toe. Vrouwen tussen 20 en 24 jaar hebben 9% kans op een miskraam. Vanaf 42 jaar wordt dat 50%, en boven 45 jaar eindigt 75% van de zwangerschappen in een miskraam.

‘Elke vrouw verwerkt het verlies van een prille zwangerschap anders’

‘Elke vrouw verwerkt het verlies van een prille zwangerschap anders’, aldus klinisch psycholoog en rouwverwerkingsspecialist professor Manu Keirse. ‘Maar het is belangrijk dat we beseffen dat het gaat om het verlies van een kind, en dat we het verdriet daarover toelaten.’ De zwaarte van het verlies wordt volgens Keirse niet bepaald door het aantal weken dat de zwangerschap geduurd heeft, maar door de betekenis die het kindje al had.

De zwaarte van het verlies wordt niet bepaald door het aantal weken dat de zwangerschap geduurd heeft, maar door de betekenis die het kindje al had.

‘Om het verwerkingsproces te helpen is het heel belangrijk dat de ouders de datum van het verlies kunnen noteren en gedenken. Zo kan het verdriet gedeeld worden met familie en vrienden.’ Mannen en vrouwen gaan op een andere manier met het verlies om, en dat is volgens de rouwverwerkingsspecialist volstrekt normaal.

‘Concreet afscheid nemen van het prille baby’tje kan een serieuze stap betekenen in de verwerking, omdat het verlies op die manier reëel gemaakt wordt’, meent Keirse. Daarom heb ik lang geijverd voor de oprichting van de eerste Europese begraafplaats voor niet-levensvatbare kinderen in Leuven.’

Ten slotte drukt de psycholoog ons op het hart dat er geen termijn staat op de verwerking van het verlies. ‘Het is belangrijk om dat te onthouden.’

Lees ook: