Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Samule Sun via Unsplash

Hangen de bladeren van jouw groene vriendjes er ook maar triestig bij?

Zo zorg je ervoor dat je planten deze hitte overleven

Zit jij momenteel te puffen en te zweten ? Wel, je bent niet de enige die het moeilijk heeft met deze temperaturen. Je planten hebben het ook warm. Wil je ervoor zorgen dat ze deze hitte zonder (kleer)scheuren overleven? Lees dan snel onderstaande tips.

Een warme zomer is leuk, maar zulke tropische temperaturen? Dat hoeft nu ook weer niet. Het zijn niet alleen wij die er zo over denken, want ook je planten hebben ondertussen wel genoeg van die verschroeiende hitte. Hangen de bladeren van jouw favoriete plant er ook maar triestig bij? Probeer onderstaande tips dan eens uit.

Koele ruimtes

Regel nummer één: zet je planten niet in de buurt van je ventilator. Wellicht denk je dat het een goed idee is om je groene vriendjes op deze manier verkoeling te bieden, maar niets is minder waar. Een ventilator zorgt er namelijk voor dat de lucht in de buurt van je plant droger gaat worden. Resultaat? De bladeren van je plant gaan alleen nog maar meer verschrompelen.

planten zon
© Sanna Lun via Unsplash

Ook direct zonlicht kan je nu maar beter vermijden. Sommige plantensoorten doen het goed in een lichtrijke omgeving, maar tijdens een hittegolf krijgen de meeste planten het al snel te warm. Heb je een kamer die iets koeler is dan de rest? Verplaats je planten dan naar deze ruimte of sluit de gordijnen om alles zo fris mogelijk te houden. Merk je dat hier en daar toch een paar verschrompelde bladeren opduiken? Wacht dan even vooraleer je ze afknipt. Vaak beschermen ze de rest van je bladeren en het zorgt ook voor wat extra schaduw. Zeker als de stengel nog groen is, kan je beter nog even wachten.

Eerst water, de rest komt later

Nog een goede tip is om je planten op de juiste manier water te geven. Zo is het belangrijk om het water rechtstreeks op de potgrond of aarde te gieten. Lijkt logisch, maar er zijn heel wat mensen die hun planten van bovenaf water geven met een gietertje. Focus je dus op de aarde en niet op de bladeren. Idealiter geef je je planten liever ’s ochtends water of wat later op de avond. Dan is het vaak iets koeler waardoor het water minder snel zal verdampen. Als er toch wat water op de bladeren terechtkomt, zullen ze minder snel gaan verbranden dan wanneer je ze water geeft op het heetste moment van de dag. Extra tip: haal een sprayflesje in huis om je planten tussendoor extra te bevochtigen.

Let ook op de temperatuur van het water. Ideaal is kamertemperatuur (op een normale dag). Als het water te warm of te koud is, is dit vaak nefast voor je plant. Hoe weet je of je planten nu water nodig hebben? Als de eerste twee centimeter van de potgrond droog aanvoelen, geef je ze best een beetje extra water. Haal je plant bij deze temperaturen ook niet uit hun pot om ze vervolgens in water te zetten. Zo trek je ongewenste beestjes aan en loop je het risico dat de wortels gaan rotten.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '