Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Huy Phan via Unsplash

Hangen de bladeren van jouw groene vriendjes er ook maar triestig bij?

Zo zorg je ervoor dat je planten deze hitte overleven

Zit jij momenteel te puffen en te zweten? Je bent niet de enige die het moeilijk heeft met deze temperaturen. Ook je planten hebben het ook pokkeheet. Met deze tips bescherm jij je planten het beste tegen de hitte!

Een warme zomer is heerlijk, al kunnen onze planten bij dit plakweer al snel hun kopjes laten hangen. Zien jouw planten er ook wat dor en bruin uit? Dan hebben ze je hulp dringend nodig! Wij geven je alvast enkele tips om je plantenhart te sussen en je groene vrienden te helpen met deze temperaturen.

Geen ventilator

Regel nummer één: zet je planten niet in de buurt van je ventilator. Wellicht denk je dat het een goed idee is om je groene vriendjes op deze manier verkoeling te bieden, maar niets is minder waar. Een ventilator zorgt er namelijk voor dat de lucht in de buurt van je plant droger gaat worden. Resultaat? De bladeren van je plant gaan alleen nog maar meer verschrompelen.

Vermijd direct zonlicht

Direct zonlicht kan je nu maar beter vermijden. Sommige plantensoorten doen het goed in een lichtrijke omgeving, maar tijdens een hittegolf krijgen de meeste planten het al snel te warm. Sluit daarom de gordijnen om alles zo fris mogelijk te houden. Merk je dat hier en daar toch een paar verschrompelde bladeren opduiken? Wacht dan even vooraleer je ze afknipt. Vaak beschermen ze de rest van je bladeren en het zorgt ook voor wat extra schaduw. Zeker als de stengel nog groen is, kan je beter nog even wachten.

Koele ruimtes

Verplaats je planten naar de koelste ruimtes in je huis of appartement. Let op: kies dus wel voor een ruimte die van nature koel is omdat de zon er niet rechtstreeks binnenschijnt en niet voor een gekoelde ruimte door airco. Je planten geven zuurstof af, maar hebben ook zelf voldoende zuurstof nodig om die taak te vervullen. Laat ze dus even op adem komen in een koele ruimte.

Plan je water

Wanneer je je planten water geeft is erg belangrijk wanneer het zo warm is als vandaag. Zo geef je jouw planten het beste ‘s ochtends of net wat later op de avond water. Doorheen de dag zal je water sneller verdampen door de hitte en heeft het dus minder effect.

Water geven doe je zo

Hoewel je misschien denkt dat je bladeren ook water nodig hebben, is het vooral de aarde waar je je op moet focussen. Giet het water dus zo dicht mogelijk tegen de wortel van je plant, zodat die het water sneller en gemakkelijker kan opnemen. Om je bladeren te verfrissen gebruik je best een sprayflesje met water.

Laat je plant in z’n pot

Je ziet het wel vaker: mensen die hun planten allemaal uit de bijhorende potten halen en ze dan samen in bad zetten om te hydrateren. Maar eigenlijk geef je de planten bij deze temperaturen het best gewoon water in hun pot. Door de hitte kan een té natte wortel snel gaan schimmelen en trek je ongewenste beestjes aan. Als je plant in zijn vertrouwde omgeving blijft kan je beter controleren wanneer je teveel water gegeven hebt.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '