Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Daniel Plan via Unsplash

Van je kat tot je konijn.

TIPS: zo hou je je huisdier koel tijdens deze hitte

De redactie

Heb jij het soms al wat moeilijk met deze tropische temperaturen? It’s getting worse. Jij kan nog verfrissing zoeken in een zwembad of een zwemvijver, maar ook voor je huisdier is deze hitte zwaar. Met deze tips help je ze de zomer door!

Honden


Zorg in de eerste plaats dat er altijd voldoende water aanwezig is voor je hond om te drinken. Honden zijn erg gevoelig voor de hitte en zullen dus ook zelf hun best doen om de koelte op te zoeken. Zorg er dus voor dat je hond vrij kan bewegen en de schaduw kan opzoeken. Je doet je hond een enorm plezier met een verfrissende duik, maar doe dat niet in ijskoud water, want dan gaan de bloedvaten samentrekken om de lichaamswarmte te behouden. Laat hem na zijn duik wel eventjes goed opdrogen. En probeer een wandeling op asfalt te vermijden. Het asfalt kan heel heet worden en kan voor blaren op de pootjes van je hond zorgen. Je gaat beter wandelen in een bos, het best ‘s ochtends of ‘s avonds. En please: laat je hond niet alleen achter in een snikhete auto. Het gebeurt helaas nog veel te vaak!

Katten


Vooral katten met een wit kopje of witte oortjes zijn gevoelig voor de hitte en zij kunnen zelfs verbranden! Je kunt ze eventueel heel voorzichtig insmeren met niet-vette zonnebrandcreme. Zorg er ook bij je kat weer voor dat hij makkelijk vrij kan bewegen en eventueel van binnen naar buiten kan. Ook je kat zal zelf wel een koel plekje in de schaduw of op koele stenen vinden. Zorg dat er op verschillende plekken bakjes met water staan zodat je kat altijd kan drinken en laat hem eventueel uit de kraan drinken.

Konijnen


Konijnen kunnen heel slecht tegen de hitte. Normaal zijn ze gewend om bij warm weer in hun koele holletje te kruipen, maar in hun hok kunnen ze geen kant op. Zorg dus dat het hok in de schaduw staat. Om het hok extra te koelen, kan je dit trucje toepassen: maak theedoeken nat en vries deze in, leg ze vervolgens in het dak. Wat je ook kan doen, is een fles met water invriezen en deze vervolgens gewikkeld in een handdoek in het hok leggen. Ze vinden het heerlijk om tegen de flessen aan te zetten. Deze truc is trouwens ook heel geschikt voor cavia’s, hamsters, ratten, muizen, fretten... Zorg ook weer voor voldoende water, en pas op dat het teutje van de drinkfles niet te warm wordt!

Vogels


Het lijkt misschien logisch, maar zet je vogelkooi nooit in de volle zon. Zoek een schaduwrijke plek voor je vogel en zet hem desnoods op de grond, aangezien warmte stijgt. Zorg ook dat je vogeltje voldoende vers water heeft.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '