Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Andrea Piacquadio via Pexels

Wist je dat er een term voor bestaat? Wilfen! Dat betekent letterlijk: what was I looking for?

9 tips om niet doelloos rond te scrollen op het internet

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Je kent het wel: je wil kijken hoe laat het is en ineens ben je al een uur op TikTok aan het scrollen. Of je krijgt één DM en plots ben je heel Instagram aan het afschuimen. Dat fenomeen waarbij je je tijd verdoet op het internet heeft een naam: Wilfen – What was I looking for. Ben jij er schuldig aan? Wij geven tips zodat je niet meer doelloos zit te scrollen op het internet.

Koop een horloge of klok.

Neem jij om de vijf stappen je smartphone in je handen om te kijken hoe laat het is om dan vervolgens afgeleid te zijn door je telefoon? Tijd om een horloge (geen smartwatch!) en/of klok aan te schaffen dus. Zo heb je minder de neiging om je smartphone constant op te nemen en ben je minder snel afgeleid.

Plan je schermtijd in.

Tegenwoordig kan je ook je schermtijd per dag zien. Best confronterend hé? Plan daarom vanaf nu je schermtijd zorgvuldig in. Scrol enkel tijdens de lunch of na het avondeten of las pauzes in van maximum vijf minuten, waarbij je ook een alarm instelt. Wil je het heel strikt doen? Werk op je smartphone met de functie ‘schermtijd’ om je apparaatvrije tijd in te plannen. Of plan limieten in voor bepaalde apps.

Noteer je to do-lijst op papier.

Je to do-lijst bij de hand hebben op je smartphone is handig, maar het zorgt er ook voor dat je constant naar je smartphone grijpt en snel weer afgeleid bent. Opteer daarom om je to do’s en je boodschappen op een papieren lijstje te schrijven. Zorg dan alleen dat je het exemplaar niet vergeet als je de deur uitgaat.

Koop een papieren agenda.

Net zoals bij lijstjes is ook een digitale agenda handig, maar opnieuw verleidelijk om snel iets anders te doen. Doe daarom oldskool en koop een papieren agenda. Maak het leuk door met verschillende kleurtjes te werken.

Verwijder afleidende apps.

Merk jij dat je te veel tijd verliest aan TikTok of een andere app waar je uren doelloos scrolt? Verwijder die dan. Installeer ‘m opnieuw op momenten dat je ‘m mag gebruiken, maar verwijder dan weer. Als je er niet volledig komaf ermee wil maken, kan je ook een limiet instellen per dag.

Zet je meldingen uit.

Als je smartphone om de vijf minuten vibreert of afgaat, kan je niet gefocust blijven en ook dan is de stap naar eindeloos scrollen snel gezet. Zet daarom je meldingen uit, zodat je niet geneigd bent je telefoon zo vaak op te pakken.

Mute je contactpersonen.

Wist je dat je een lijstje kan maken met je favoriete contacten? Wanneer je niet storen inschakelt, krijg je dan enkel nog meldingen van die personen. Bijvoorbeeld van je mama of je vriend(in). Zo krijg je geen random verzoeken midden op de dag.

Zet de kleuren van je scherm in grijstinten.

Volgens Tristan Harris, voormalig Design Ethicist bij Google en oprichter van Time Well Spent kan het helpen om de kleuren van je smartphonescherm naar grijstinten te veranderen. Blijkbaar zouden het onder andere de felle kleuren zijn die onze smartphone zo verslavend maken. Als je alles in grijstinten ziet, is je smartphone saaier en het dus minder verleidelijk om urelang te scrollen. Het proberen waard als je het ons vraagt! Bij iPhone verander je je scherm heel gemakkelijk bij toegankelijkheid > weergave en tekstgrootte > kleurfilters.

Zoek andere bezigheden.

Elke dag verlies je bakken tijd door zoveel doelloos te scrollen op je gsm. Als je je dan bedenkt wat je allemaal met die tijd zou kunnen doen in de plaats, wil je er al snel komaf mee maken. En gelukkig voor jou hebben wij een lijstje opgesteld met 21 (nuttige) dingen die je kan doen in plaats van doelloos op je smartphone scrollen. Aan de slag!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '