Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

'Alles is marketing'; klinkt het teleurgesteld.

Sterren klagen over toenemende druk van labels op TikTok: ‘Ik wil gewoon nieuwe muziek uitbrengen’

Margo Verhasselt

Artiesten zijn niet blij met de toenemende populariteit van TikTok. Steeds meer platenlabels vragen aan zangers om hun muziek te promoten op het dansplatform, tot groot ongenoegen van de muzikanten zelf. Niemand minder dan Halsey, Florence Welch en Adele lieten hun ongenoegen al blijken.

Sterker nog, popster Halsey ging zondag nog viraal op het platform met een video waarin ze uitlegt dat haar label haar haar nieuwe muziek niet laat uitbrengen zonder dat ze eerst campagne voert online.

‘Alles is marketing. Ze doen dit tegenwoordig bij iedere artiest’, schreef ze, ironisch genoeg, bij een TikTok-video waarbij haar onuitgebrachte muziek op de achtergrond klinkt. ‘Ik wil gewoon nieuwe muziek uitbrengen en ik verdien beter. Ik ben moe.’

Weg naar succes

TikTok werd de laatste jaren een van dé belangrijkste manieren voor artiesten om hun muziek te promoten. Van de grootste popsongs als ‘Heat Waves’ tot Encanto’s ‘We Don’t Talk About Bruno’: heel wat liedjes hebben hun populariteit te danken aan het platform.

Toen TikTok zo’n vier jaar geleden in opmars kwam, stelde het democratiserende, vrijgevochten, karakter ervan kleinere of onafhankelijke artiesten in staat om hun publiek op te bouwen, waaronder Lil Nas X en Doja Cat. Meer recentelijk hebben grote labels echter ontdekt hoe ze de app strategisch kunnen inzetten in hun eigen voordeel, door hun marketingcampagnebudgetten te gebruiken die anders zouden zijn gegaan naar billboards of tijdschriften. Platenlabels betalen prominente influencers om video’s bij hun liedjes te plaatsen. Sommige, zoals Universal Music Group, hebben zelfs deals gesloten met TikTok om content te promoten, of hebben teams ingehuurd om TikTok-gegevens te volgen.

Heel wat artiesten hebben de nieuwe manier van marketing omarmd en promoten zonder tegenstribbelen dus ook hun nieuwe muziek op het platform. Maar voor grote sterren als Halsey, Florence Welch en Adele blijft het een moeilijke zaak.

Lees meer:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '