Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Daan Stevens via Unsplash

Wim Beyers: ‘Hen duiden op de gevaren die hun hersenen misschien nog niet kunnen onderscheiden, is belangrijk.'

Dit is de reden waarom je als tiener soms roekeloos gedrag vertoont

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Eerder deze week kwam het verschrikkelijke nieuws over de achttienjarige Ketnet-musicalster Arne Decock die overleed na elektrocutie. Een tragisch ongeval dat had kunnen vermeden worden. Of toch niet? Ontwikkelingspsycholoog Wim Beyers verklaart aan HLN waarom jongeren soms zo risicovol handelen.


Het afgelopen weekend kwamen vier tieners op drie verschillende plekken in Vlaanderen om het leven. Tieners die risicogedrag vertoonden: dat hadden de drie ongelukken gemeen met elkaar. Professor Ontwikkelingspsychologie Wim Beyers, verbonden aan UGent, verklaart hoe dat komt.

Hersenen in ontwikkeling


Risicogedrag en tieners zijn twee termen die bij elkaar horen volgens Beyers: ‘Bij tieners zijn de hersenen nog in volle ontwikkeling. Dat gebeurt geleidelijk aan en dus ontwikkelt niet elk stuk zich even snel. Zo ontstaat er een onevenwicht.’ De prefrontale hersenen, die zorgen voor controle, plannen en inschatten van gevolgen, ontwikkelen zich veel trager. Terwijl het beloningscentrum, het centrum in de hersenen dat ervoor zorgt dat je je goed voelt, sneller evolueert.

Toch is die wetenschappelijke verklaring volgens Beyers niet de enige factor die meespeelt in het roekeloze gedrag van tieners. Er zijn ook twee andere redenen waarom de ene tiener risicogedrag vertoont en de andere niet: invloed van andere jongeren en opvoeding door de ouders.

‘Als zo’n jongere alleen in de auto had gezeten, was het rijgedrag anders geweest en was het ongeval waarschijnlijk nooit gebeurd’, aldus Beyers aan HLN. Als ouder kun je alleen maar hopen dat je kind niets overkomt, en hen blijven wijzen op mogelijke risico’s. ‘Erover praten en hen duiden op de gevaren die hun hersenen misschien nog niet kunnen onderscheiden, is belangrijk’, vertelt Beyers.

Verschil tussen jongen en meisje


De hersenen van meisjes zouden dan wel weer gelijkmatiger groeien en omwille van deze reden vertonen zij minder risicogedrag. Op de leeftijd van 25 jaar zouden jongens en meisjes terug in evenwicht zijn, net als hun hersenhelften.

Groot voordeel


Toch hebben jongeren met dat onevenwicht in de hersenen ook een groot voordeel. Volgens Beyers zorgt het er namelijk voor dat je out of the box denkt. ‘Bij slechts vijftien procent mondt het onevenwicht uit in gedrag dat mogelijk schade aanricht aan zichzelf of de omgeving. De overige 85 procent doet met die onvolledig ontwikkelde hersenen iets anders. Zoals creatief zijn, nieuwe ideeën bedenken en op die manier een bijdrage leveren aan de samenleving. Kijk maar naar de klimaatbetogers.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '