Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Met deze verhalen wordt je volgende sportsessie, kuisdagje, autorit of afwas véél spannender.

LUISTERTIPS: 15 meeslepende misdaadpodcasts voor fans van true crimeHé, het is helemaal oké om verslaafd te zijn aan waargebeurde misdaadverhalen, want wij zijn het ook. We verzamelden 15 van de beste true-crimepodcasts waarmee je volgende loopsessie, kuisdag, autorit of afwas véél spannender wordt.


In je Flair van deze week lees je waarom we, ondanks het lugubere karakter van het genre, zo van true crime houden. ‘Omdat criminaliteit zo onbekend is voor de meesten, boeit die ons juist enorm’, aldus Janine Janssen, criminoloog en cultureel antropoloog bij de Nederlandse Avans Hogeschool en Open Universiteit. ‘We kunnen ons niet voorstellen wat een seriemoordenaar bezielt. Via true crime kunnen we een beetje in iemands hoofd kruipen om antwoorden te vinden.’ Dat doe je met deze podcasts.

Serial

Serial

Serial

‘Serial’ wordt door veel fans van true crime beschouwd als dé podcast der podcasts. In het eerste seizoen van de reeks – ondertussen zijn er drie – praat journaliste Sarah Koenig over de moord op de destijds 18-jarige Hae Min Lee. In januari 1999 verdween de tiener, enkele dagen later werd ze gewurgd teruggevonden in een park. Haar ex-vriendje Adnan Syed werd veroordeeld tot levenslang, maar houdt tot op de dag van vandaag zijn onschuld vol. Sinds de reeks uitkwam in 2014 is de wereld geboeid door de zaak en zijn velen overtuigd van Adnans onschuld. Eind 2019 werd een beroep van de ondertussen 40-jarige man nog geweigerd.

Waar luisteren? Je kan ‘Serial’ rechtsreeks beluisteren of downloaden op www.serialpodcast.org.

© This American Life/ Getty

www.serialpodcast.org

De Volksjury

De Volksjury

De Volksjury

‘De Volksjury’ is met voorsprong de populairste Vlaamse misdaadpodcast. Vriendinnen Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck bespreken in elke aflevering een andere moordzaak uit binnen- en buitenland en zowel bekend als onbekend. Factchecking is van minder belang – de dames gebruiken vooral hun beste vrienden Google en Wikipedia – maar hun enthousiasme en zelfspot maken dat helemaal goed. True crime op een luchtige manier: je moet het maar doen.

Waar luisteren? Je vindt ‘De Volksjury’ onder meer op Spotify, Apple Podcasts en Soundcloud.

© Silke Vandenbroeck en Laura Scheerlinck

Soundcloud

De Kasteelmoord

De Kasteelmoord

De Kasteelmoord

De kasteelmoord is een van de meest besproken moordzaken van de voorbije jaren. In 2012 wordt Stijn Staelens vermoord teruggevonden aan zijn kasteel in Ruiselede. Schoonvader André Gyselbrecht is onmiddellijk hoofdverdachte en wordt in 2019 in beroep veroordeeld tot 21 jaar cel. In de podcast wordt de zaak in vier afleveringen van telkens een klein halfuur besproken.

Waar luisteren? Je vindt ‘De kasteelmoord’ onder meer op Spotify, iTunes en Stitcher.

© VPRO

Dirty John

Dirty John

Dirty John

De reeks ‘Dirty John’ was in 2019 een hit op Netflix, maar vóór de serie was er de podcast over het waargebeurde verhaal van John Meehan en Debra Newell. De twee leerden elkaar kennen op het internet en trouwden enkele maanden later al. Maar Debra ontdekte snel dat haar nieuwe echtgenoot niet was wie ze dacht dat hij was. Uiteindelijk doodt Debra’s dochter John uit zelfverdediging, wanneer hij haar aanvalt op een parking.

Zo’n zes weken na de release in 2017 was de podcast over Dirty John – de bijnaam die John Meehans vrienden hem gaven als tiener – al meer dan 10 miljoen keer gedownload. De reeks wordt zelfs ‘de beste true crime sinds “Serial”‘ genoemd.

Waar luisteren? Je vindt ‘Dirty John’ op Spotify en Apple Podcasts.

© Wondery/ Los Angeles Times

De moord op Patrick

De moord op Patrick

De moord op Patrick

In 2002 wordt de Nederlandse tennisleraar Patrick Van de Bolt vermoord teruggevonden in zijn appartement. Zestien jaar later, in 2018 dus, besprak journaliste Sanne Boer de nog steeds onopgeloste zaak in een zesdelige podcast. Omdat het onderzoek op dat moment nog altijd liep en er nieuwe informatie bekend werd, onder meer door tips van mensen die eerste afleveringen van de podcast hadden beluisterd, verschenen de afleveringen op onregelmatige tijdstippen en soms met lange tussenperiodes. Zo werd aflevering 1 gepubliceerd 31 mei 2018 , terwijl de reeks pas meer dan een jaar later, op 29 juni 2019, eindigde. Spannend!

Waar luisteren? Je luistert ‘De moord op Patrick’ onder meer op Spotify en op de website van NPO Radio 1.

© Argos

NPO Radio 1

My Favourite Murder

My Favourite Murder

My Favourite Murder

Dat misdaadpodcasts niet serieus moeten zijn, bewijzen Karen Kilgariff en Georgia Hardstark. De twee komieken kiezen per aflevering een moordzaak of misdaadverhaal en vertellen erover tegen elkaar, niet zonder de nodige grapjes. De dames zijn zo populair dat hun fans zichzelf een naam geven, de Murderinos, en dat hun liveshows, waarin ze hetzelfde doen als in de podcast maar dan voor een publiek, steeds weer uitverkocht zijn. In Forbes’ lijst van best verdienende podcastmakers die dit jaar voor het eerst uitkwam, staan Kilgariff en Hardstart op de tweede plaats.

Waar luisteren? Je vindt ‘My Favourite Murder’ op Spotify en op de website www.myfavoritemurder.com.

© Exactly Right

www.myfavoritemurder.com

Kwaad bloed

Kwaad bloed

Kwaad bloed

In ‘Kwaad bloed’ bespreken journalisten Gerrit Kalsbeek en Jacqueline Maris zes moordzaken en een verdwijning. Opvallend aan de gekozen zaken is dat de meeste daders bekenden zijn van de slachtoffers, en geen losgeslagen psychopaten. Aan de hand van gesprekken met nabestaanden, getuigen en zelfs daders proberen ze uit te zoeken hoe het zover is kunnen komen.

Waar luisteren? Je luistert ‘Kwaad bloed’ onder meer op Spotify en op de website van NPO Radio 1.

© VPRO

NPO Radio 1

Someone Knows Something

Someone Knows Something

Someone Knows Something

Net als in ‘Serial’, wordt in ‘Someone Knows Something’ eenzelfde zaak een seizoenlang besproken. Door middel van diepgaande onderzoeksjournalistiek probeert de Canadese filmmaker en schrijver David Ridgen te achterhalen wat er echt gebeurde met de slachtoffers. De serie zit ondertussen aan z’n zesde seizoen, waarvan begin deze week de eerste aflevering gereleased werd.

Waar luisteren? Je luistert ‘Someone Knows Something’ onder meer op Spotify.

© David Ridgen

El Tarangu

El Tarangu

El Tarangu

‘El Tarangu’ is geen true crime in de strikte zin van het woord, maar hij is te goed om je ‘m te onthouden. De makers van de hyperpopulaire podcast ‘Bob’ nemen deze keer het verhaal van oud-wielrenner José Manuel Fuente op, die zeven jaar na zijn dood ex-collega Lucien Van Impe opbelt om af te spreken. Mirke, Nele en Siona gaan in Benidorm op zoek naar de man die beweert de overleden wielrenner te zijn.

Waar luisteren? Je vindt ‘El Tarangu’ op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en Stitcher.

© VPRO/Sporza

S-Town

S-Town

S-Town

‘S-Town’ is van de makers van ‘Serial’, wat op zich al voldoende reden is om de podcast te beluisteren. Dat vonden heel wat fans ook: toen alle afleveringen in een keer gelost werden op 28 maart 2018, werd ‘S-Town’ in vier dagen meer dan tien miljoen keer gedownload. De podcast begint met een e-mail van een zekere John B. McLemore die beweert dat er een verdachte moord gebeurde in zijn hometown Woodstock in Alabama. Producer Brian Reed reist naar Woodstock om te ontdekken dat er helemaal geen moord was, maar hij raakt bevriend met McLemore. In de periode dat de podcast nog gemaakt wordt, pleegt die laatste zelfmoord.

Waar luisteren? Je luistert ‘S-Town’ op de officiële website van de podcast, www.stownpodcast.org.

© This American Life

www.stownpodcast.org

Daders

Daders

Daders

In ‘Daders’ spreekt de Nederlandse journalist Cas de Jong met opgesloten moordenaars en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?

Waar luisteren? Je luistert ‘Daders’ onder meer op Spotify en op de website van NPO Radio 1.

© Avrotros

website van NPO Radio 1

Criminal

Criminal

Criminal

Meer dan puur over moordzaken, gaat ‘Criminal’ over ‘people who’ve done wrong, been wronged, or gotten caught somewhere in the middle’. Een onschuldige Afro-Amerikaanse man die doodgeschoten wordt door de politie, een moeder en dochter die als team lijkschouwingen doen of een duiker van de politie die vertelt over een vreemde ontdekking die hij deed onder water: de afleveringen gaan over misdaad, maar het onderwerp wordt breder bekeken dan in de gemiddelde misdaadpodcast. ‘Criminal’ won al verschillende prijzen en gaat geregeld de baan op met een liveshow.

Waar luisteren? Je beluistert ‘Criminal’ onder meer op Spotify en op de officiële website, www.thisiscriminal.com.

© Radiotopia

www.thisiscriminal.com

De brand in het landhuis

De brand in het landhuis

De brand in het landhuis

In ‘De brand in het landhuis’ wordt een moord besproken die aanvankelijk niet aanzien werd als moord. In Op 7 december 2003 komt de Nederlandse grootgrondbezitter Ewald Marggraff bij een brand in zijn landhuis in Vught om het leven. Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van zijn kostbare schilderijen en zijn geld. Simon Heijmans onderzoekt of de dood van Marggraff een roofmoord was.

Waar luisteren? Je vindt ‘De brand in het landhuis’ op Spotify en op de website van NPO Radio 1.

© NTR

NPO Radio 1

The Shrink Next Door

The Shrink Next Door

The Shrink Next Door

Deze podcast, die twee jaar geleden uitkwam, vertelt het verhaal van een psychiater die het vertrouwen van zijn patiënten misbruikt om hen uit te buiten. ‘The Shrink Next Door’ wordt verteld door ex-journalist Joe Nacera, die een persoonlijke link heeft met het verhaal. Zijn vakantiehuis in de Hamptons stond naast dat van Ike, de psychiater in kwestie. Of dat dacht hij toch. Joe ontdekte dat het huis eigenlijk van een van Ike’s patiënten was, die jarenlang door hem psychologisch gedomineerd werd.

Waar luisteren? Je vindt ‘The Shrink Next Door’ op Spotify en op Wondery.

© Bloomberg/ Wondery

Wondery

The Lighthouse

The Lighthouse

The Lighthouse

‘The Lighthouse’ bespreekt de onopgeloste verdwijning van de Belgische Théo Hayez vorig jaar in Byron Bay, Australië. De Australische journalist David Murray maakte de podcast op verzoek van de ouders van Théo. Murray maakte zes afleveringen van telkens ongeveer een uur, maar kon helaas (nog) niet achterhalen wat er met de backpacker gebeurde.

Waar luisteren? Je vindt ‘The Lighthouse’ op Spotify.

© The AustralianMeer tips voor liefhebbers van de podcast:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Luister meer

MUST FOLLOW: Bowie Redman Barbiers (30): 'Ik besefte: als ik wil dat er iets verandert, zal ik zélf m’n mond moeten opentrekken'
Marie (22): 'Ik kon in de spiegel kijken en denken: dit is de persoon die ik wilde, maar niet durfde zijn'
MUST FOLLOW: Britt Buseyne (27): ‘Mijn doel? Zoveel mogelijk ondernemend talent ertoe aan te zetten om een positieve impact te maken'
Pedro Elias maakt podcast over zijn hypochondrie
LUISTERTIP: 5 podcasts die je moet hebben beluisterd voor je gaat trouwen
PODCAST: beluister hier de achtste aflevering van 'Happy Ending'
PODCAST: beluister hier de zevende aflevering van 'Happy Ending'
PODCAST: beluister hier de zesde aflevering van 'Happy Ending'
MUST FOLLOW: Nadia El Makhfi en Yana Smits (beiden 28) van podcast 50 koffies: 'Met ons mediaplatform willen we ons focussen op de leiders van morgen'
PODCAST: beluister hier de vijfde aflevering van 'Happy Ending'
PODCAST: beluister hier de vierde aflevering van 'Happy Ending'
MUST FOLLOW: Moika Nkwocha-Nweze (24): ‘Thuiskomen bij jezelf is het mooiste cadeau dat je jezelf kan geven'
PODCAST: beluister hier de derde aflevering van 'Happy Ending'
LISTEN UP: 9 podcasts voor als je eens goed wil lachen
Originele podcastwandeling in Gent brengt je langs mijlpalen uit technogeschiedenis van 9000
PODCAST: beluister hier de tweede aflevering van 'Happy Ending'