Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Manuel Meza via Unsplash

Houdt jouw mama, papa, broer of zus net zoveel van honden als jij?

ONDERZOEK: hondenvriend? De kans is groot dat het in je genen zit!

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Kan jij ook niet weerstaan aan letterlijk elke hond (lees: überschattige puppyoogjes)? Dan kan dat weleens in je genen zitten. Een grootschalig onderzoek wees namelijk uit dat hondenliefde erfelijk is. Het perfecte excuus om schaamteloos door te scrollen naar het volgende schattige hondenfilmpje!


Het lijkt een eindeloze discussie te zijn: jij wil een hond in huis, maar je lief beweert dat hij die schattige puppy maar niets vindt. Het is moeilijk te geloven, maar het kan echt. Uit een onderzoek blijkt dat je voorliefde voor honden in de genen zit. Misschien dan toch niet zo’n perfect match?

Een team van Zweedse en Britse onderzoekers ging aan de slag met een databank van 35.035 identieke en twee-eiige tweelingen die geboren werden tussen 1926 en 1996. Met hun gegevens gingen de onderzoekers onder andere na wie een hond in huis haalde en wie zich inschreef bij een hondenschool.

Zoek de twee verschillen


Uit de studie bleek dat de kans dat een vrouw een hond in huis haalt 40 procent is, als ook haar identieke tweelingzus al een hond in haar bezit heeft. Bij twee-eiige tweelingen is die kans slechts 25 procent, omdat ze 50 procent van hun genen delen, en geen 100 procent zoals dat bij eeneiige tweelingen het geval is.

Het gekke is dat die kansen bij een mannelijke tweeling helemaal anders zijn. Bij een identieke mannelijke tweeling is de kans dat de twee broers alle twee een hond in huis halen 29 procent en 18 procent bij een twee-eiige mannelijke tweeling.

Omgevingsfactoren


Om een lang en ingewikkeld verhaal kort te maken: het is wel degelijk erfelijk om een hondenliefhebber te zijn, aldus de wetenschappers. Bij een vrouw zou haar liefde voor de trouwe viervoeter voor 57 % bepaald worden door haar genen. Bij een man ligt dat percentage een beetje lager op 51 %.

Toch kan hondenliefde volgens de onderzoekers ook het resultaat zijn van omgevingsfactoren. Zo zullen jongvolwassenen sneller beïnvloed worden door vrienden – en schattige filmpjes op het internet. Bij mensen die op latere leeftijd een levende knuffelbeer in huis halen zouden de genen dan weer een grotere rol spelen.

Meer dierenweetjes:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '