Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Josh Couch via Unsplash

‘We raden iedereen aan om duidelijke afspraken te maken en om deze op papier te zetten.’

‘Huisdieren niet toegelaten’: mag een huisbaas een huisdier nog weigeren of niet?

Verlaat jij binnenkort het ouderlijk nest, maar heb je een huisdier dat je niet wil achterlaten? Of ben je gaan samenwonen met je lief en willen jullie graag een dier in huis halen? Dan loopt de zoektocht naar een huurwoning vaak iets minder vlot dan jullie gehoopt hadden. Veel zoekertjes op immosites schrijven namelijk nog steeds dat huisdieren niet toegelaten zijn, maar is dit wel correct?


In augustus 2018 werd de regelgeving rond het houden van huisdieren in huurwoningen aangepast. Huisdieren zouden voortaan toegelaten worden tenzij de huurwoning daar niet voor geschikt is. Alleen zien we op immosites nog vaak de drie meest gevreesde woorden van elke dierenliefhebber staan namelijk ‘geen huisdieren toegelaten’. Maar is deze eis wel gegrond? Wij vroegen het aan de directeur communicatie van CIB Vlaanderen (Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen) Kristophe Thijs.

Bezint eer ge begint


Een eenduidig antwoord geven op deze vraag is moeilijk, maar als sectororganisatie raden ze aan om goede afspraken te maken met de verhuurder. Aangezien het houden van een hond, kat of ander dier gevolgen heeft voor zowel de woning als het gebouw is het aan te raden om iets om papier vast te leggen tussen de huurder en de eigenaar. Zo komen jullie tot een duidelijke afspraak en is er nadien minder mogelijkheid tot discussie.

Gezien de recente trends in de rechtspraak is de kans niet onbestaande dat de huurder in het gelijk wordt gesteld.


Wel is het zo dat gezien de aangepaste regelgeving een huurder sterker in zijn schoenen staat dan vroeger. Al zal dit wel nog steeds ‘uitgevochten’ moeten worden in de rechtbank. ‘Gezien de recente trends in de rechtspraak is de kans niet onbestaande dat de huurder daarbij in het gelijk wordt gesteld’, aldus Kristophe Thijs (directeur communicatie van CIB Vlaanderen). Hier komt het vaak neer op de argumenten van beide partijen en hoe goed deze gemotiveerd worden. Het is bijvoorbeeld makkelijker te verantwoorden dat je een kat hebt als je in een klein appartement woont. Als het om een iets grotere hond gaat, wordt het al een pak moeilijker. Een rechter kijkt namelijk niet alleen naar de woning zelf, maar ook naar het welzijn van het dier. Een hond heeft nu eenmaal meer ruimte en beweging nodig in plaats van een kat. ‘Als de rechtspraak van de voorbije jaren ons hier iets leert, is dat het gaat om feitenkwesties, waarbij de rechter aandacht schenkt aan overlast, schade, vuil, impact op de leefbaarheid voor andere bewoners van het gebouw, geschiktheid van het pand,…’.

Goede afspraken maken goede vrienden


Als je als (potentiële) huurder een huisdier wil, neem dan contact op met je huisbaas of zeg dit op voorhand eerlijk tegen de verhuurder van de woning. Vervolgens kunnen jullie op papier iets vastleggen en hebben beide partijen iets concreet om zich aan vast te houden. Hier is het belangrijk dat zowel de huurder als de verhuurder goed geïnformeerd zijn over hoe deze clausule moet worden gelezen en toegepast.

Komt het toch tot een conflict of neem je tegen beter weten in je huisdier mee? Dan zullen jullie dit via een juridische procedure moeten regelen. Als verhuurder moet je er rekening mee houden dat rechtbanken een ongegronde weigering steeds minder zullen aanvaarden. Al houden de gevolgen voor beide partijen heel wat risico’s in. Het is namelijk de rechter die oordeelt over de mogelijke gevolgen. Naast de financiële kosten die zowel de huurder als de verhuurder moeten aangaan om de procedure op te zetten, kan in het slechtste geval de huurovereenkomst ontbonden worden. ‘We willen dus nogmaals iedereen aanraden om duidelijke afspraken te maken en deze op papier te zetten.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '