Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Vooral achter het stuur met de gsm bezig zijn vinden we verschrikkelijk. Jij ook?

Meerderheid van de Belgen ergert zich vaak aan smartphones

Herlinde Matthys

Het is vandaag Internationale Dag Zonder Gsm, en wat blijkt? Heel wat mensen ergeren zich eigenlijk wel vaker aan dat kleine toestel.


Vandaag deed Vias Institute naar aanleiding van Internationale Dag Zonder Gsm een onderzoek naar het gebruik van de smartphone. De meesten onder ons kunnen niet zonder gsm en krijgen een kleine paniekaanval als de batterij daarvan weer eens leegloopt. Toch storen we ons ook regelmatig aan het ding dat vergroeid lijkt met onze hand. De plaatsen waar we ons het meest ergeren aan smartphones, zijn de eettafel (72 %) de bioscoop (47 %) en op kop het verkeer (74 %).

Verboden


Driekwart van de Belgen vindt het verschrikkelijk vervelend als mensen achter het stuur met hun telefoon bezig zijn. Het zijn vooral Vlamingen, namelijk 86 % van hen, die zich daaraan ergeren, terwijl Walen met 61 % en Brusselaars met 49 % iets toleranter zijn. Dat is eigenlijk strikt verboden, maar toch laten veel mensen zich nog verleiden om al rijdend vlug een sms’je te sturen of mails te lezen in de file. In de enquête gaf 1 op de 7 Belgen toe zijn gsm de afgelopen week achter het stuur te hebben gebruikt.

Handenvrij bellen


Bij de ondervraagden die jonger dan 34 jaar zijn, lag dat aantal zelfs hoger. 1 op de 5 pleit namelijk schuldig. Ter verdediging deden ze dat vooral om handenvrij te bellen, maar ook dat is niet ongevaarlijk. Vias toonde in vorige onderzoeken al aan dat je ook op die manier meer afgeleid bent in het verkeer. Tijdens het bellen let je namelijk minder op verkeersborden, en ook andere weggebruikers zien je minder snel of zelfs helemaal niet.

Ongevallen


Het onderzoek wil er op deze Dag Zonder Gsm nogmaals op wijzen dat we onze smartphone wel degelijk even kunnen wegleggen, zéker als je de baan op gaat. Volgens schatting is 5 % van alle verkeersongevallen waarbij iemand gewond raakt of zelfs overlijdt, het gevolg van achter het stuur met je gsm bezig zijn. Daardoor sterven jaarlijks zo’n 30 personen en raken er 2.500 gewond.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '