Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Dagelijks zijn in Mali maar liefst 746 (!) meisjes tussen vijf en vijftien jaar oud het slachtoffer van genitale verminking.

Internationale Dag tegen Vrouwelijke Genitale Verminking: jouw handtekening kan het leven van duizenden Malinese meisjes redden

Elk jaar opnieuw worden duizenden meisjes op brutale wijze genitaal verminkt onder het mom van ‘traditie’. Zo’n meisjesbesnijdenis is niet zonder risico’s en leidt soms zelfs tot de dood. Een van de landen waar dit het vaakst gebeurt en waar er geen wet bestaat die genitale verminking verbiedt, is Mali.


In ons land zou het ondenkbaar zijn om een klein meisje te zien (seksueel) mishandeld worden en er niets tegen te doen. In een land als Mali is het helaas dagelijkse kost. ‘Afschuwelijk’, ‘schandalig’, schreeuwen we hier in het Westen. Maar weinigen doen er ook echt iets aan.

Daarom werd de Internationale Dag tegen Vrouwelijke Genitale Verminking in het leven geroepen. Een dag die eigenlijk nooit had mogen bestaan, maar wel eentje waar wij gebruik van willen maken om stil te staan bij de horror die genitale verminking heet en die in verschillende Afrikaanse landen nog steeds schering en inslag is.

Meisjes en vrouwen zoals wij


Eén bepaald land in Afrika blijft elke dag opnieuw de rechten van meisjes en hun lichamen schenden en dat is Mali. Dagelijks zijn maar liefst 746 meisjes tussen vijf en vijftien jaar oud het slachtoffer van genitale verminking.

Vrouwen die niet besneden zijn, worden in Mali volgens een oud bijgeloof als onzuiver en onwaardig aanzien.


Vrouwen die niet besneden zijn, worden in Mali volgens een oud bijgeloof als onzuiver en onwaardig aanzien waardoor het voor hen onmogelijk is om een echtgenoot te vinden. Vinden ze geen echtgenoot, dan worden ze een eenzame paria in de Malinese maatschappij.

Wat vaak vergeten wordt, is dat deze meisjes na zo’n besnijdenis fysiek, seksueel en psychologisch gehavend zijn voor de rest van hun leven. Bovendien houdt het gezondheidsrisico’s in waardoor heel wat meisjes na de besnijdenis ziek worden en sterven.

De verantwoordelijkheid van iedereen


Omdat intussen al meer dan 80 % van de meisjes tussen 14 en 19 jaar oud in Mali besneden werden, strijdt Plan International elke dag opnieuw om de mentaliteit rond het bijgeloof en de meisjesbesnijdenis te doen veranderen. Niet alleen in Mali, maar ook in Guinee, Sierra Leone, Guinee-Bissau, Egypte, Ethiopië, Soedan en Kenia.

Ook jij kan je steentje bijdragen in de strijd tegen de barbaarse besnijdenissen die er in Afrika dagelijks plaatsvinden. Bovendien kost het je maar één klik. Plan International lanceerde namelijk een online petitie tegen genitale verminking in Mali.

Met deze petitie wil Plan International de Malinese activiste en parlementslid Fomba Fatoumata Niambali ondersteunen die een wetsvoorstel wil indienen om genitale verminking in haar land voor eens en voor altijd tot de geschiedenis te verbannen.

Steun Fomba en alle jonge meisjes in Mali in hun strijd en teken hier de petitie van Plan International.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '