Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Photonews

'Het is zoals in de boksring: als je stilstaat, krijg je slaag'

Matthias Schoenaerts: ‘Ik heb afgezien en tegen een depressie aan gezeten’

Binnen enkele weken komt ‘Le Fidèle‘, de opvolger van ‘Rundskop’ uit en daarom sprak Humo met Matthias Schoenaerts en Michael R.Roskam. In het interview vertelt de acteur over zijn succes, maar ook over enkele moeilijke momenten van het afgelopen jaar.


Tijdens de opnames van ‘Le Fidèle‘ is de moeder van Matthias overleden, maar dit heeft er volgens de acteur voor gezorgd dat de film geworden is wat hij moest worden. ‘Ik sliep naast haar. Ik werd elke morgen opgehaald aan het palliatieve zorgcentrum en daar ’s avonds weer afgezet’, aldus Matthias.

‘Le Fidèle’: een film over trouw en loyaal zijn


Toen regisseur Michael R.Roskam het nieuws vernomen had, heeft hij aan de productie laten weten dat ze de opnames even gingen pauzeren. Alleen kreeg hij tot zijn verbazing een berichtje terug dat Matthias al onderweg was naar de set. Dat is wat zijn moeder wilde. ‘Stop niet met werken. Maak die film’, heeft ze altijd gezegd. Dat is net waar de film over gaat, trouw zijn. ‘Trouw zijn aan de vriendschap en aan de afspraak die ik met haar had gemaakt.’

Om die reden was de acteur ook naar Brussel teruggekeerd, want de avond voordien zat Matthias in New York op het verjaardagsfeestje van  Robert De Niro. Toen hij ’s avonds in het restaurant aan het wachten was, liep hij nog Al Pacino, Sean Penn en Christopher Walken tegen het lijf. “Toen heb ik wel even gedacht: `Hooo, Matthias, wat gebeurt hier eigenlijk?’”

Even had hij getwijfeld om een latere vlucht te nemen, maar hij had al een afspraak met Humo voor een interview. ‘Een woord is een woord,want als wat je belooft nergens voor staat, wie ben je dan?’

Succesverhaal Schoenaerts


Verder vertelt Matthias dat zijn succes niet vanzelf gekomen is. ‘Het was een gevecht, want zodra mensen zien dat je een ontwikkeling doormaakt, beginnen ze je naar beneden of opzij te duwen. Als je mensen van jouw creativiteit laat tappen en zelf ook complexloos van die van anderen tapt, dan zijn de mogelijkheden oneindig: je wordt van alle kanten gevoed en voelt het plezier van anderen te voeden. En de mensen die jou niet voeden, moet je laten vallen.’

En de mensen die jou niet voeden, moet je laten vallen.


In de afgelopen jaren heeft Matthias heel wat mensen zien komen en gaan. In twee jaar tijd heeft de acteur zijn zus en zijn grootvader verloren. Ook zelf heeft hij het erg moeilijk gehad en dit vooral tijdens de opnames van ‘Maryland’. Daarnaast heeft hij de wereld rondgereisd voor de promotie van zijn vier verschillende films en heeft hij een punt gezet achter zijn relatie met zijn partner. ‘Daarna stak ze een mes in mijn rug en dit op het moment dat ik haar het meest nodig had’.

En in vier maanden tijd heeft hij ook zijn moeder verloren. “Ik heb afgezien en tegen een depressie aan gezeten. Ik kon op een gegeven moment alleen nog maar denken: `Matthias, je moet blijven bewegen. Je moet vooruit, al is het maar een centimeter.’ Het is zoals in de boksring: als je stilstaat, krijg je slaag.”

Bron: Humo


Lees ook:


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '