https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

De auteur heeft naar eigen zeggen het grootste kunstmysterie van België opgelost.

Marc de Bel heeft het gestolen paneel ‘De rechtvaardige rechters’ gevonden

De redactie

Marc de Bel kent de locatie van het gestolen paneel ‘De rechtvaardige rechters’, dat beweert de auteur in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Het kunstwerk is al sinds 1934 spoorloos.


In zijn nieuwe boek ‘De Veertiende Brief‘ zal Marc de Bel het grootste kunstmysterie van België eindelijk oplossen. ‘Ik weet waar Arsène Goedertier het paneel van ‘De Rechtvaardige Rechters’ heeft verstopt. En neen, dit is geen gezever’, vertelt de Vlaamse schrijver aan ‘De Ochtend’ op Radio 1.

© www.lukasweb.be – Art in Flanders vzw

‘De Rechtvaardige Rechters’ maakte deel uit van het werk ‘Het Lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck. Het paneel werd gestolen in de nacht van 10 op 11 april 1934 en is sindsdien spoorloos. Er zijn in de loop der jaren al verschillende theorieën ontstaan over de diefstal, maar ze liepen telkens op een dood spoor.

Geen promotiestunt


Samen met hobbyspeurder Gino Marchal beweert de Bel dat hij de verdwijning heeft ontrafeld. Hiervoor boog het duo zich over de brieven van de vermoedelijke dief Arsène Goedertier. Hun speurwerk goten ze vervolgens in een roman. ‘Op het einde komt de lezer te weten op welke plek Goedertier het paneel in 1934 verstopte’, vertelt de auteur geheimzinnig. Maar hij wil niet antwoorden op de vraag of hij het kunstwerk met zijn eigen ogen heeft gezien.

Verder wil de jeugdboekenschrijver duidelijk maken dat het ‘zeker geen promotiestunt‘ is voor zijn nieuwste boek. ‘Onrechtstreeks is dat wel zo, natuurlijk. Maar dit is geen gezever. De theorie van Gino is onderbouwd. Alle stukjes van de puzzel passen in elkaar’, aldus de Bel.

Is het een reclamestunt voor zijn boek of is het mysterie effectief opgelost? Voor een antwoord op die vraag is het afwachten tot volgende week vrijdag. De speurders van stad Gent willen namelijk samenzitten met het duo om te achterhalen of ze écht een doorbraak hebben omtrent de zaak.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content